woensdag 13 augustus 2014

Augustus ingevroren

Na onze vakantie werden we bij thuiskomst verrast door een geweldige tomatenoogst. Het gevolg was dat ons balkon nogal was gaan lijken op een tomatenoerwoud. Ik vond het nog een wonder dat de planten alle weer, wind en regen hadden overleefd! Deze verrassing maakte me natuurlijk nieuwsgierig naar wat er in Uddel allemaal aan lekkers klaar was om geplukt te worden!

De snijbonenwigwams :-)
Wortels en bieten wassen


Maandag kon ik daarom een dagje helpen in de moestuin: schoffelen, harken, snoeien, plukken, maar vooral veel oogsten: sla, andijvie, rabarber, bieten, uien, wortelen, tuinbonen en snijbonen, héél véél snijbonen... Ik was nog nooit met zoveel voedsel weer thuis gekomen. Twan schrok toen hij het krat snijbonen zag: 'ehhh....eten we de komende drie weken snijbonen?' Nee, want ik ga het inmaken!
De tuinbonen, bieten en wortels
Gisteren waren de tuinbonen aan de beurt. De hele verse groene heb ik gedopt, geblancheerd en ingevroren. De wat minder verse, met grijze vlekjes op hun vel heb ik gedopt, geblancheerd en geduppeldopt. De grijze vlekken waren weg en ze smaakten heerlijk! Drie maaltjes in da pocket!

De verse enkel gedopte
Dubbel gedoptVandaag de snijbonen. Daar was wat moed voor nodig. Het waren er zóveel en als je wat wilt moet je wel een beetje doorwerken, want in de blancheertijd van één portie wil je het liefst de vorige portie afmaken en de volgende voorbereiden. Na de eerste twee kilo voelde ik me een professionele lopende band: één portie op de snijplank, één portie in kokend water, één portie in de zeef en één portie op een theedoek. Na de eerste twee kilo had ik ook een klein dipje, want het krat leek helemaal niet leger dan ervoor :S Ik besloot toch maar stug door te gaan totdat het krat leeg was. Maar na 6,5 kilo was de vriezer vol en de diepvrieszakjes op. En het krat nog steeds niet leeg...Dus toen met de rabarber aan de slag. Een deel wilde ik wel invriezen (gewoon in stukken en in de vriezer), maar liever niet alles want ik had al een paar lekkere ovenrecepten opgesnord. Voor deze rabarbermuffins had ik alles in huis en dus was de keuze snel gemaakt. Het recept slaat alleen helemaal nergens op... Het is zogenaamd voor vier stuks, dus ik dacht: ik verdubbel alles, want wat zijn nou vier muffins (en anders komt die rabarber ook nooit op...). Uiteindelijk kon ik er twintig maken van het beslag > ehhh??? En de 20min oventijd zijn ook onzin, ze moeten er minimaal 30 in. Just so you know :-) Ondanks dat zijn ze wel voor herhaling vatbaar want ze zijn zalig zoetzuur.

Morgen ga ik met de rode bieten en de wortelen aan de slag. De wortelen zijn om onverklaarbare redenen kleine gedrochtjes geworden. Ze lijken op de Mandragora's uit Harry Potter en we hadden er ook één in de vorm van een croissantje. Maar de smaak is goed, net als van alle groenten eigenlijk. Van sommige soorten, zoals de uien en de bieten heb ik het idee dat ik voor het eerst echt hun smaak proef in tegenstelling tot bij de groenten die je in de winkel koopt, alsof die zijn aangelengd met water en er alleen een lichte hint naar de oorspronkelijke smaak is overgebleven. Ik heb mijn best gedaan om de smaak en de kwaliteit van de groenten bij het invriezen zo goed mogelijk te behouden. Hopelijk denken we dan bij een maaltje snijbonen in oktober: 'mmmm, we proeven augustus!' :-)

Gerelateerde posts:
Eerste oogst
1m2 moestuin: het vervolg
Tometo tomato
Kolossale paksoi
Vroege vogels
Zomerbloeiers
Wat nou 1m2 moestuin op pootjes?