zondag 7 september 2014

CRANBERRY CHEESECAKEDrie dagen nadat je schrijft 'het is september en dat betekent geen taart zonder dat er iets te vieren is', zijn er ineens twee redenen om een taart te bakken:

1. Een nieuw blog: Pollepel
2. De verjaardag van mijn liefste jongste zus

Dat vraagt dus niet om zomaar een taart, nee, dat vraagt om luxueus, weldadig gebak, zoals deze cranberry cheesecake.Waarom een nieuw blog? Omdat ik het schrijven van de posts over eten, recepten, de moestuin en seizoensgroente en -fruit op mijn vorige blog het allerleukste vond.
Waarom Pollepel? Omdat de pollepel mijn favoriete keukengerei is (naast de spatel overigens, dus dat was nog een flinke innerlijke strijd, maar het hout won van het plastic...)Het was lang geleden dat ik deze taart voor het laatst maakte. Ooit deed de taart zijn intrede als kerstgebak, inclusief rode port. Maar aangezien we met Kerst graag van het hoofdgerecht iets speciaals maken (denk aan gevulde kalkoenen), is er dan meestal weinig animo voor een rijke roomtaart als dessert. Zonde van de moeite. Inmiddels verkopen ze bij de gemiddelde supermarkt het hele jaar door ingevroren cranberry's en aangezien het seizoen met een beetje verbeelding best voor herfst door kan gaan, leek deze cheesecake als verjaardagstaart me een puik plan.Het originele recept is dus met rode port, maar dat vond ik een beetje zwaar voor twee uur 's middags, daarom heb ik de port vervangen voor sinaasappelsap. De combinatie van zoete, romige cheesecake met zure, frisse cranberry's is legendarisch. Maak je de taart met rode port, dan worden de cranberry's wat zoeter, maar ligt de taart ook zwaarder op de maag. Een geschikte afsluiter van een wilddiner, maar dan kun je ervan uitgaat dat je makkelijk een gezelschap van twintig man kan voeden, want dan zijn halve stukjes echt genoeg.

Mocht je de taart toch graag met Kerst bakken (want zeg nou zelf, de kleuren matchen geweldig met de kerstboom), houd het hoofdgerecht dan luchtig of beperk je tot twee gangen als je toch perse die gevulde kalkoen wilt. De taart is overigens bij uitstek geschikt voor oudejaarsavond! Voor je het weet heb je op die avond immers tien oliebollen inclusief een bus poedersuiker naar binnen gewerkt en is het nog steeds geen middernacht. In plaats daarvan kun je om een uurtje of negen een stuk taart nemen met een klein glaasje champagne en zit je gegarandeerd gebeiteld tot het vuurwerk begint.


Het voornemen om de taart komend wildseizoen / Kerst / Oudjaar te maken is een zeer goede reden om hem nu al een keertje uit te proberen:

Recept Cheesecake met friszure cranberry's
10 personen

Ingrediënten bodem:
200 gr country cookies (haverkoekjes) of bastognekoeken (eerste variant is lekkerder)
50 gr zachte ongezouten roomboter

Ingrediënten cake:
600 gr roomkaas naturel
150 gr suiker
100 gr witte chocolade, gesmolten
50 ml sinaasappelsap
3 eieren, losgeklopt

Ingrediënten cranberrytopping:
500 gr cranberry's
100 ml sinaasappelsap (eventueel alternatief: 100 ml rode port)

Benodigdheden:
Bakpapier
Springvorm Ø 24cm
Keukenmachine of staafmixer
Pollepel (altijd handig)

1. Verwarm de oven op 175 graden. Bekleed de springvorm met bakpapier.

2. Mix voor de bodem de koekjes met de boter in de keukenmachine. Verdeel koekjesmix over de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle zijde van een lepel.

3. Mix voor de cake de roomkaas, suiker, chocolade, sinaasappelsap en eieren in de keukenmachine. Verdeel over de koekjesbodem. Bak in het midden van de oven (bij twijfel liever iets onder dan boven het midden) in 50 minuten gaar.

4. Kook ondertussen voor de topping de cranberry's in het sinaasappelsap (of de port) tot de cranberry's openspringen en het een dikke saus is in plaats van allemaal besjes in wat vocht (ca. 10 min).

5. Haal de cake uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Als het goed is heeft de cake van zichzelf iets opstaande randen. Verdeel de cranberrytopping over de cake, maar houd de randen vrij. Serveer met een goede kop koffie of een glaasje champagne.

Elfde gebod: gij zult genieten.

Gerelateerde posts:
Victoriaanse cake met aardbeien en frambozen
Bitterkoekjescake met sinaasappellikeur
Kruidkoek met honingraat
Clementinetaart
Halloweencake
Pollepel in de Keuken serveert Amandeldadelcake
Bananenbrood
Hemelvaartcake