zondag 14 december 2014

CLEMENTINETAARTVandaag een speciaal recept voor Kerst: Clementinetaart met amandelmeel. De knaloranje clementines geven de donkere dagen voor Kerst kleur en de citrusgeur is een prima remedie tegen een pesthumeur, dus wat wil een mens nog meer? Zelfs als het kerstdiner in het water is gevallen vanwege een mislukte kalkoen, maakt deze taart als afsluiter alles goed. De taart vereist geen ingewikkelde technieken, dus je hoeft niet te oefenen. Als je niks uit je handen laat vallen hoef je je eigenlijk nergens zorgen over te maken. Laat je oven het werk doen en verras iedereen aan het eind van de avond met een oranje taart waar je u tegen zegt.


Recept Clementinetaart
10-12 personen
30-45 min bereidingstijd
30 min wachttijd

Ingrediënten:
75 gr zelfrijzend bakmeel
120 gr amandelmeel
240 gr kristalsuiker
rasp van 2 clementines
180 gr gesmolten boter
6 eiwitten
4-5 clementines in zo dun mogelijke plakjes
160 ml uitgeperst clementinesap (of, we hebben het natuurlijk wel over Kerst: 160 ml Cointreau)
300 gr kristalsuiker

Springvorm Ø24cm

1. Verwarm de oven op 180 graden. Mix in een grote kom het zelfrijzend bakmeel, het amandelmeel, de suiker en de rasp. Roer de boter erdoor en daarna de eiwitten tot een glanzend beslag ontstaat. Giet het beslag in de springvorm en bak ca. 30 min. in de oven tot een satéprikker er droog uitkomt.

2. Breng in een grote koekenpan het clementinesap (of Cointreau) met de suiker tot bijna aan de kook. Snijd intussen de clementines in zo dun mogelijke plakjes en voeg de plakjes toe aan het clementinesiroop in de pan. Laat 15 min borrelen op laag vuur tot de plakjes doorzichtig zijn.

3. Haal cake uit de oven. Prik met een satéprikker meerdere gaatjes in de cake, overgiet de cake met het clementinesiroop en leg de clementineschijfjes op de cake. Serveer met sterke koffie.

Gerelateerde posts:
Victoriaanse cake met aardbeien en frambozen
Bitterkoekjescake met sinaasappellikeur
Kruidkoek met honingraat
Halloweencake
Pollepel in de Keuken serveert Amandeldadelcake
Bananenbrood
Cranberry Cheesecake 
Hemelvaartcake