zondag 21 december 2014

MINI APPELTAARTJES



Het 'tot in het volgende jaar' in de vorige blogpost was duidelijk veel te voorbarig. Want wanneer heb je tijd om te bakken én zijn er mensen thuis om het resultaat op te eten? Precies, in de vakantie.



Deze mini appeltaartjes zijn perfect als je nog een paar appels hebt liggen, maar niet genoeg hebt voor een hele taart. Ook als die appels niet meer blinken van versheid, maar zacht zijn en beginnen te rimpelen kun je ze prima in deze taartjes verwerken. Je kunt de vulling naar smaak aanpassen of laten afhangen van wat je nog in huis hebt: geschaafde amandelen, krenten, amandelspijs over van Sinterklaas, sinaasappelrasp...



Mijn kersttwist in de vulling is het 5 kruidenpoeder. 5 kruidenpoeder is een kruidenmengsel dat oorspronkelijk uit de Chinese keuken komt, maar ook in de Arabische en Aziatische keuken gebruikt wordt. Het bestaat uit kaneel, steranijs, peper, venkel en kruidnagel. Soms wordt het aangevuld met nootmuskaat, gember, kurkuma en kardemom. Het poeder bevat vijf smaken: zoet, zout, zuur en 'unami' (hartig). 5 kruidenpoeder heeft een sterke smaak, dus gebruik er niet te veel van. In dit recept is 1/2 tl meer dan genoeg om de taartjes een kerstkick te geven!




Recept Mini appeltaartjes 
12 stuks
30 min bereidingstijd
30 min wachttijd
40 min oventijd

Ingrediënten:
150 gr zelfrijzend bakmeel
100 gr koude boter in stukjes
50 gr suiker
2 zakjes vanillesuiker
snuf zout
rasp van 1 citroen
sap van een halve citroen
2 eieren
3 grote of 4 kleine appels
100 gr rozijnen
1 tl kaneel
1/2 tl 5 kruidenpoeder

Nodig: muffinvorm voor 12 muffins

1. Meng zelfrijzend bakmeel, boter, suiker, zout, 1 zakje vanillesuiker, 1 ei, citroenrasp en snuf zout in een kom en kneed tot bal. Omwikkel met vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast. Maak ondertussen de vulling:

2. Schil de appels en snijd in kleine stukjes. Meng in een kom stukjes appel met sap van halve citroen, rozijnen, kaneel en 5 kruidenpoeder. Roer door elkaar.

3. Verwarm de oven op 170 graden. Vet een muffinvorm voor 12 muffins in. Rol het deeg zo dun mogelijk uit. Steek er met een ronde vorm cirkels uit die een slag groter zijn dan de muffinvormen. Bekleed elke muffinvorm met een cirkel deeg. Vul de vormen met appelvulling. Maak van het deeg lange stroken en bedenk de taartjes er kruislings mee. Klop 1 ei los en bestrijk de taartjes ermee.

4. Bak de taartjes 40 min in de oven. Laat ze volledig afkoelen in de vorm. Dit is belangrijk, omdat je met dun deeg hebt gewerkt dat snel breekt als het nog warm is. Als de taartjes helemaal zijn afgekoeld, haal ze dan één voor één uit de vorm: ga met een mes langs een taartje, leg je hand op het taartje, keer de muffinvorm om en vang het taartje op. Doe dit twaalf keer. De taartjes blijven het lekkerst als je ze individueel verpakt in vershoudfolie en buiten de koelkast bewaart (bijvoorbeeld in de muffinvorm).

Je kunt de taartjes serveren bij de koffie, maar ook als onderdeel van een mooi opgemaakt grand kerstdessert samen met een bol vanilleroomijs, een toef vers opgeklopte slagroom en een eetlepel zachte parels of andere eetbare glitter (mag allemaal met Kerst hè :-)

Gerelateerde posts:
Chocolade Kerst: chocokokosballetjes