woensdag 10 december 2014

GEROOSTERDE WINTERGROENTEN


Vandaag heb ik de Kerst Allerhande in huis gehaald. Over de kleine geneugten des levens gesproken... Er staan dit jaar zowaar weer recepten in met meer dan drie stappen, een grote vooruitgang! Konden we vorig jaar als we wilden het hele kerstmenu in de oven zetten om vervolgens nergens meer naar om te hoeven kijken, dit jaar kunnen we onze eigen ijstaart in elkaar flansen en zelfs een heus koekhuisje bouwen (zeven stappen! En oja, dat ging ook zo lekker in Heel Holland Bakt...)Voor mij op dit moment geen koekhuisjes of ijstaarten (je moet er toch ook niet aan denken in deze kou!). Ik heb deze week met veel voldoening wintergroenten geroosterd. Geroosterde groenten zijn zo lekker, dat ik me afvraag wie er ooit op het idee is gekomen om groenten te gaan koken. Daarnaast vallen geroosterde groenten in de categorie: kleine moeite, groots resultaat! De verschillende diepe, aardse kleuren samen in één schaal maken echt gelukkig. Dus, ben je na alle dichte mist, waterkou en de eerste ijzel van het seizoen toe aan warmte en gezelligheid: maak een portie wintergroenten uit de oven, nodig iemand uit om te helpen oppeuzelen en geniet voor je begint nog even van de kleurenpracht. Recept Geroosterde wintergroenten
8 personen
20 min. bereidingstijd
20-30 min. wachttijd

Ingrediënten
1 knolselderij
2 grote of 4 kleine rode bieten 20 min. voorgekookt
4 (rode) uien
1 winterpeen of bos regenboogwortelen
1 halve pompoen
zeezout
peper
chilipoeder naar smaak
zonnebloemolie of olijfolie
kruiden naar smaak (bijvoorbeeld rozemarijn & tijm, venkelzaad & karwijzaad, kruidnagel(poeder) & sinaasappel(sap))

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Snijd de knolselderij in plakken van 1-2 cm. Schil de plakken en snijd in stukken van 2 cm. Snijd elke biet in ca. 8 parten. Snijd de uien in 4 parten. Snijd de peen/wortel in de lengte in dunne plakken ('gewoon' in de breedte ronde plakjes snijden kan ook, maar heeft een minder spectaculair effect). Snijd de halve pompoen in parten, schil ze en snijd in kleinere stukken. 

3. Mix in een grote kom de zonnebloemolie, het zout, de (chili)peper en de kruiden die je wilt gebruiken. Wentel de groenten door de olie, zodat ze helemaal bedekt zijn en leg ze op twee met bakpapier beklede bakplaten. Zet in de oven en rooster 20-30 min. Controleer met een vork of groenten gaar zijn en verleng eventueel de oventijd. Serveer in een mooie, grote schaal. Als de groenten gaar zijn kun je de oven aanlaten en de rest van de pompoen roosteren. Die kun je daarna pureren en gebruiken voor soep, amaranthpap of voor hartige pompoentaart.Als je helemaal los wilt gaan en er een kerstfähig groentegerecht van wil maken, kun je per groente een andere kruidencombinatie gebruiken. Kruidnagel en sinaasappel smaken goed bij pompoen en wortel. Rozemarijn en tijm smaken goed bij wortel en knolselderij. Venkel- en karwijzaad smaken goed bij knolselderij en bieten. Zorg er wel voor dat de groente soort bij soort op de bakplaat liggen.
Aangezien je na deze drie stappen voor een half weeshuis groenten hebt (zoals ik al zei: kleine moeite, groots resultaat), zijn hier nog een paar opties:
Geroosterde wintergroenten met gekookte quinoa en hazelnoten (of geitenkaas)
Quiche met geroosterde wintergroenten en feta (of amandelen)
Lamsboutschijven met geroosterde wintergroenten en aardappelpuree
Konijn met geroosterde wintergroenten en een gepofte aardappel