zondag 11 januari 2015

BOERENMEISJES EN VANILLEVIJGEN




Volgens ons 12 maanden kookboek is het in januari tijd voor inmaken. En laat dat nou net hoog op mijn verlanglijstje staan van dingen die ik graag nog een keer wil doen in de keuken! Het blijkt een stuk minder om het lijf te hebben dan ik altijd had gedacht (gehoopt?). Enigszins oneerbiedig zou je de bereidingswijze kunnen omschrijven als: pleur alles in een pot, deksel erop en klaar. Maar dat doet geen recht aan het mooie gewelde fruit, de heerlijke geur die al uit de pot komt nog voordat de smaken goed en wel zijn ingetrokken en de prachtige kleuren die je tegemoet stralen vanachter het glas. En het is ook wel eens fijn om iets om handen te hebben waarvan je weet dat het niet kan mislukken als je alle ingrediënten maar in huis hebt. Dit is dus ook een prima last-minute kerstcadeautje!




Het belangrijkste ingrediënt is de brandewijn. Brandewijn is ontstaan in zuidelijke wijnstreken in de late Middeleeuwen. Wijn bedierf snel en om te voorkomen dat de alcohol uit de wijn verloren ging, werd de wijn gedestilleerd. Het destillaat heette brandewijn ('gebrande wijn') en had een alcoholpercentage van 35%. Tegenwoordig wordt Nederlandse brandewijn niet meer uit wijn gedestilleerd, maar is de basis neutrale alcohol met toegevoegde suiker en kruiden. Engelse brandy en Duitse Weinbrand worden nog wel op de traditionele manier gemaakt. De bekendste brandewijn is de Franse cognac: dubbel gedestilleerde witte wijn van speciale druivenrassen uit de Cognac-streek met een alcoholpercentage van minimaal 40%. Proost! Voor het inmaken van fruit is er speciale inmaakbrandewijn van Gorter te koop. Deze brandewijn heeft een wat lager alcoholpercentage en is iets gezoet.


Recept Boerenmeisjes
Voor 1 L
5 min. bereidingstijd
6 weken intrekken
6 maanden houdbaar
Na openen 1 maand houdbaar

Ingrediënten:
500 ml inmaakbrandewijn Gorter (slijter)
250 gr gewelde abrikozen
150 gr kristalsuiker
Schil van een halve sinaasappel
1 vanillestokje
eventueel: 1 kaneelstokje

Benodigdheden:
1 weck- of inmaakpot van ca. 1 L

1. Week de abrikozen minimaal 8 uur in ruim water.

2. Spoel de abrikozen in een zeef en laat ze uitlekken. Snijd het vanillestokje in de lengte open. Was de inmaakpot met kokend water.

3. Stop de abrikozen, suiker, vanillestokje, sinaasappelschil (en kaneelstokje) in de weckpot en schenk de brandewijn erop. Sluit de pot en laat hem minstens 6 weken op een donkere plek staan en schud de pot regelmatig.

Boerenmeisjes zijn lekker als dessert. Je kunt ze serveren bij roomijs, kwark of pannenkoeken. Je kunt boerenmeisjes ook gebruiken als smaakmaker bij kip.



Recept Vanillevijgen
Voor 1 L
5 min. bereidingstijd
6 weken intrekken
6 maanden houdbaar
Na openen 1 maand houdbaar

Ingrediënten:
500 ml inmaakbrandewijn Gorter (slijter)
250 gr gewelde vijgen
125 gr kristalsuiker
4-5 anijssterren
1 vanillestokje

Benodigdheden:
1 weck- of inmaakpot van ca. 1 L

1. Week de vijgen minimaal 8 uur in ruim water.

2. Spoel de vijgen in een zeef en laat ze uitlekken. Snijd het vanillestokje in de lengte open. Was de inmaakpot met kokend water.

3. Stop de vijgen, suiker, vanillestokje en anijssterren in de weckpot en schenk de brandewijn erop. Sluit de pot en laat hem minstens 6 weken op een donkere plek staan en schud de pot regelmatig.

De Vanillevijgen zijn lekker als dessert. Je kunt ze serveren bij kaneelroomijs of als onderdeel van een kaasplank. Daarnaast kun je ze serveren bij biefstuk.