zaterdag 21 februari 2015

SCHOTSE SINAASAPPELMARMELADE


Get this recipe in English @SeasoningStories.

Nadat ik hoorde dat goede vrienden binnenkort weer voor een paar jaar naar Japan vertrekken, kon mijn gemoed wel een oppepper gebruiken. Gelukkig lagen er nog sinaasappels in de fruitschaal. De keuze voor Schotse Sinaasappelmarmelade was snel gemaakt en al snel hing in de hele kamer een frisse citrusgeur. Weg somberheid! 




Sinaasappelmarmelade vindt zijn oorsprong in de klassieke Schotse Pomeransmarmelade, gemaakt van bittere sinaasappels. Het verhaal gaat dat er in 1797 in de haven van Dundee een partij voordelige sinaasappels uit Sevilla aankomt. Het schip dat ze binnenbrengt, heeft haast want de sinaasappels zijn niet al te vers meer en gekneusd tijdens de reis. De kapitein wil van de sinaasappels af en biedt ze zwaar beneden de prijs aan. James Keiller, die samen met zijn vrouw Janet een winkel in zoetwaren heeft in Dundee, koopt de partij. De Keillers schrikken zich een hoedje als blijkt dat de sinaasappels niet alleen niet vers meer zijn, maar ook nog eens zuur en bitter. Janet is echter niet voor één gat te vangen en besluit er jam van te maken: marmelade is geboren. Tot op de dag van vandaag kun je in Schotland 'Dundee Marmalade' kopen. 


Het verschil tussen jam en marmelade is dat marmelade van citrusvruchten wordt gemaakt en dat de schillen er ook in worden verwerkt. De smaak is daardoor bitterzoet. Vanwege de bitterzoete smaak wordt marmelade ook wel mannenjam genoemd. Lekker stoere jam. Je ziet het al helemaal voor je: havenarbeiders in Dundee die hun scones dopen in marmelade. Voor meer mooie verhalen en de geschiedenis van marmelade kun je het boek van voedselhistoricus C. Anne Wilson lezen: 'The Book of Marmelade'.



Recept Schotse Sinaasappelmarmelade
2 uur kooktijd
30 min. bereidingstijd 
voor ca. 2 L/6 potjes marmelade

Ingrediënten:

750 gr (3 grote) biologische sinaasappels, schoongeboend
1,5 kilo geleisuiker
1,75 L water
Naar smaak: 1 vanillestokje, 2 steranijs, tl venkelzaad, paar plakjes verse gember

1. Doe sinaasappels samen met water en eventuele smaakmakers in een grote pan en breng aan de kook. Laat op zo laag mogelijk vuur minimaal 1,5 uur koken (de schil moet helemaal zacht zijn). Je kookt zo zachtjes mogelijk, om zoveel mogelijk pectine te behouden. De pectine zorgt ervoor dat de marmelade opstijft. Terwijl de sinaasappels koken, kun je andere dingen gaan doen, je hoeft er niet bij te blijven.

2. Haal de sinaasappels uit de pan, snijd doormidden en laat wat afkoelen. Voeg suiker toe aan kookwater en roer zodat de suiker oplost. Snijd de sinaasappels met schil in zo klein mogelijke stukken. Als er veel vocht uit de sinaasappels komt, pers dat er dan eerst uit en voeg toe aan het kookwater. Als je alle sinaasappelstukjes hebt toegevoegd, zet de pan dan op je grootste pit en laat de marmelade minimaal 15 min op hoog vuur koken. 

3. Kook in de tussentijd de potjes uit en laat opdrogen op een theedoek. Controleer of de marmelade de juiste dikte heeft (kijk hier voor algemene tips over jam maken en trucs om te controleren of de jam dik genoeg is). 

4. Als de marmelade dik genoeg is, schenk hem dan in de uitgekookte potjes en sluit ze af met een deksel. De marmelade is afgesloten twee jaar houdbaar. Eenmaal aangebroken, blijft hij in de koelkast minstens een maand goed. 

Smeer de marmelade op brood, serveer bij een kaasplank of eet ze met scones en beeld jezelf in dat je in de haven van Dundee zit te genieten van je welverdiende lunchpauze.

Gerelateerde posts:
Rabarberjam met aardbeien
Pruimenjam en sleedoornbessengelei 
Franse zwarte bessenjam