vrijdag 20 maart 2015

VOORJAARSPROEVERIJ
Het is nog lang geen oogsttijd, maar een ingemaakte pot abrikozen op brandewijn openen, geeft evenveel voldoening als een krop sla uit eigen tuin. Samen met de vanillevijgen en de sinaasappelmarmelade maakte ik er een delicaat feestdessert van om de lente mee in te luiden.
Als je de abrikozen, vijgen en marmelade al in de kast hebt staan, is het een fluitje van een cent om er een toetje van te maken. En je kunt zo creatief zijn als je zelf wilt. Dien het op in mooie glaasjes als een variatie op de zomerse vruchtenbowl. Geef de vruchten bij een uitgebreide kaasplank of serveer ze met zelfgemaakte hangop. Naar verluidt zijn ze ook niet te versmaden bij Griekse yoghurt. Mijn ouders draaien de volgorde inmiddels om: eerst het toetje en dan pas het hoofdgerecht.

Als je de abrikozen, vijgen en marmelade niet in de kast hebt staan, dan duurt het wat langer voor je ervan kunt genieten. Zo'n zes weken om precies te zijn... Maar het is het waard hoor!
Recept Voorjaarsproeverij
2 personen

2 porties abrikozen op brandewijn (1-2 abrikozen pp + 50 ml sap)
2 porties vanillevijgen (1-2 vijgen pp + 50 ml sap)
2 porties sinaasappelmarmelade (2 el pp - eventueel + een scheutje wodka)

1. Als je nog geen abrikozen, vanillevijgen, of sinaasappelmarmelade hebt, vind je de recepten hier en hier.

2. Schenk de porties in kleine glaasjes. Geef er een lepeltje bij.

Serveer de proeverij naar keuze met een kaasplank, hangop, een bol ijs of wat je ook maar lekker lijkt. De lente is begonnen, geniet ervan!

Gerelateerde posts: