dinsdag 23 juni 2015

GEGRILDE NECTARINES MET GEROOSTERDE BOEKWEIT EN BASILICUMNectarines zijn al van jongs af aan mijn favoriet. Misschien komt het omdat mijn moeder vroeger thuis meestal 'hard fruit' inkocht, zoals appels en peren. Waarschijnlijk vanuit praktisch oogpunt: een appel gooi je zo in je rugzak of broodtrommel. Doe je dat met aardbeien dan zitten al je schoolspullen voor de eerste pauze onder de rode smurrie. 'Zacht fruit' was bij ons thuis een echte traktatie. En áls het er was, dan was het er in overvloed, dat dan weer wel. Was mijn moeder in een goede bui, dan waren er aardbeien voor door de yoghurt en op de beschuit. Was mijn moeder bij familie op bezoek geweest, dan kwam ze terug met emmers rijpe witte en rode pruimen, vergieten vol met rode bessen of met een papieren zak vol kersen. Soms was er zoveel dat we ons best moesten doen het op te krijgen.

Wij woonden vroeger in een hoekrijtjeshuis op een hofje met een tuin om het huis. Genoeg ruimte voor een druivenstruik die tegen de muur omhoog kon klimmen en die we moesten beschermen tegen overactieve merels en koolmeesjes, maar geen plaats voor pruimenbomen of bessenstruiken. Een paar van mijn tantes daarentegen hebben een boerderij met daaromheen flinke tuinen waarop stuk voor stuk pruimenbomen, kruisbessenstruiken, bramenplanten en ander eetbaar goed op staat. Als kind was het een genot om in de tuin te spelen en plotseling een rijpe braam tegen te komen. Tegenwoordig hebben mijn ouders ook een aanzienlijke tuin. Het eerste dat ze deden was het aanplanten van appel- en perenbomen. Toch weer die praktische inslag. Maar na een bezoek van één van mijn tantes die zag dat er nergens zachte fruitstruiken te bekennen waren en dat er nog wel tien vierkante meter tuin over was om die in te planten, ging het snel: stekjes van frambozen, bramen, kruisbessen en rode bessen werden aangevoerd en leveren sindsdien een schappelijke hoeveelheid zacht fruit.

Op ons balkon hebben we inmiddels een moestuintje, maar nog geen fruitstruiken. Wij zijn dus nog steeds afhankelijk van het humeur van diegene die de boodschappen doet. En laat het duidelijk zijn dat ik dit weekend in een opperbest humeur was. Ik heb de overvloed van de zomer mee naar huis genomen: aardbeien, abrikozen, nectarines, wilde perziken en kersen. De aardbeien waren in een mum van tijd op. Met de kersen heb ik een heerlijk ontbijt gemaakt dat je ook prima als toetje kunt eten - hierover later meer en vandaag dus een recept met nectarines.
De nectarine is een mutant van de perzik. Dat klinkt dramatischer dan het is. Het enige verschil tussen de perzik en de nectarine is de schil en de grootte. De perzik heeft een zachte, pluizige schil, de nectarine een gladde. De vruchten van de perzik zijn over het algemeen iets groter dan die van de nectarine. De nectarine heeft een houten pit en is zodoende een steenvrucht. Thuis was er enige onenigheid over of dit gerecht nu een toetje of een voorgerecht is. Ik laat dat dus in het midden. Wil je het gebruiken als voorgerecht, dan kun je desgewenst een bedje van rucola toevoegen. Wil je een nagerecht waar geen twijfel over bestaat, voeg dan een bol vanilleijs of een dot kwark toe.

Nectarines en perziken gaan - misschien onverwacht - erg goed samen met basilicum! Heb je geen boekweit, dan kun je ook havermoutvlokken roosteren, maar pas daar de oventijd wel op aan. Gebruik je voor dit recept verse nectarines, dan kun je het beste twee plakjes aan beide kanten van de pit afsnijden en het middelste deel van de vrucht opeten tijdens het koken. Gebruik je iets minder verse necatrines die makkelijker loslaten van hun pit, dan kun je ze eerst halveren, de pit verwijderen en de twee helften in plakken snijden. Je kunt dit recept met een grillpan maken, maar het is helemaal tof om de nectarines op de barbecue te leggen!

Recept Gegrilde nectarines en basilicum. 

2 personen
10 min. bereidingstijd

Ingrediënten
3-4 nectarines (afhankelijk van hoe rijp ze zijn)
2 el gesmolten kokosolie
1 el olijfolie
1 el honing
sap van 1 citroen
snuf zwarte peper
snuf zout
snuf kaneelpoeder
snuf gemberpoeder
2 takjes verse basilicum (als je geen verse basilicum hebt, voeg dan gedroogde basilicum toe aan de saus)

1. Verhit grillpan op hoog vuur. Snijd de nectarines in plakken (niet te dun) en wentel door de kokosolie. Grill de nectarines 'kort maar krachtig' in de pan en leg ze op een bord.

2. Maak de saus: meng olijfolie, honing, citroensap en kruiden in een kommetje.

3. Leg de gegrilde nectarineschrijfjes op een bord of in een schaaltje. Besprenkel met de saus, voeg takje basilicum toe en twee eetlepels geroosterde boekweit.

Recept Geroosterde boekweit
20 min. bereidingstijd

Ingrediënten
8 el boekweit
3 el sesamzaat
1 el gesmolten kokosolie
1 el honing
snufje zout

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

2. Meng boekweit, sesamzaad en zout in een kom. Meng kokosolie, honing in een andere kom. Giet natte mengsel over droge mengsel en roer goed door elkaar.

3. Verspreid mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat tot een vierkant van 20 bij 20 cm (minder of meer kan ook). Bak ca. 15 min in de oven.

4. Nu kun je kiezen hoe je het wil serveren: wil je kleine koekjes die je kunt verbrokkelen over de nectarines, laat de boekweit dan compleet afkoelen op de plaat en breek dan in stukken. Wil je kleine boekweitrotsjes, dan kun je de boekweit als het nog warm is met een lepel van de bakplaat lepelen. Je kunt de boekweitkoekjes of rotsjes ook bij de koffie serveren of door pap of yoghurt roeren.

Gerelateerde posts: