woensdag 23 december 2015

CHRISTMAS CAKEGet this recipe in English @ Seasoning Stories.

De boom staat, de kerstgezangen galmen door het huis, de kerstallerhande ligt naast de boom, de kerstengel staat in de vensterbank en de kerstster siert de keukentafel. Nu alleen de kerstcake nog. Sinds ik in oktober het kookboek 'Mary Berry's Christmas Collection' kreeg, ben ik bezig met deze Britse kerstklassieker, een donkere fruitcake met sherry. Dat is andere koek dan de chocobombe of de witte chocoladetaart uit de Allerhande. Ik vind het jammer dat er zo weinig Britse juweeltjes hun weg vinden naar de Nederlandse kersttafel, vooral omdat je er dus al in oktober mee kunt beginnen. Stressvrije Kerst gegarandeerd! Het enige dat ik de afgelopen weken heb gedaan is elke twee weken een kopje sherry over de cake gieten en hem weer voorzichtig omwikkelen in meerdere lagen bakpapier en aluminiumfolie. Afgelopen weekend heb ik de cake omhuld in de eerste glazuurlaag van marsepein. Die moet daarna een paar dagen uitharden, voordat het koninklijke glazuur er overheen kan. En daarna kun je uit je plaat gaan met decoraties! Daarbij kwam de Allerhande toch nog van pas, want daarin zag ik marsepein in de vorm van sterren en kerstboompjes, perfect voor op de kerstcake! Doe er nog een mooi lint omheen en het kindeke kan geboren worden!
Zoals gezegd is de Christmas Cake een traditionele Britse kerstklassieker. De basisingrediënten zijn in alcohol gemarineerd gedroogd fruit (rozijnen, krenten, abrikozen en eventueel sukade, gekonfijte kersen en gekonfijte sinaasappelschil), bloem en eieren. Omdat er relatief weinig bloem ingaat en de cake dus voornamelijk uit fruit bestaat, kun je de cake op z'n vroegst pas drie weken na het bakken eten. Eet je hem eerder, dan is hij veel te kruimelig en valt hij bij het snijden direct uit elkaar. Door de cake twee wekelijks te voeden met alcohol (sherry, rum of brandy) krijgt de cake meer stevigheid en breng je hem op smaak. Door de alcohol hoef je de cake niet perse in de koelkast te bewaren, maar zet 'em wel op een koele plek in huis. 
Natuurlijk zijn er verschillende soorten Christmas Cake en één van de favorieten van veel Britten is de Schotse Whisky Dundee. De naam zegt het al: hij komt uit Dundee en is gemaakt met Schotse whisky. Bij Dundee moet je natuurlijk direct denken aan de Schotse sinaasappelmarmelade die daar vandaan komt en jawel, de marmeladefabrikant Keiller bracht in de 19e eeuw de eerste Whisky Dundee Cake op de markt. Vanzelfsprekend met gekonfijte sinaasappelschillen. De Whisky Dundee wordt traditiegetrouw versierd met geblancheerde amandelen, omdat - zo gaat het verhaal - Mary Queen of Scots onder geen beding gekonfijte kersen in haar kerstcake wilde. 
Tegenwoordig kun je het zo gek maken als je zelf wilt, of zo eenvoudig. Je kunt je cake versieren met amandelen, met gekonfijt fruit of kiezen voor de traditionele glazuurlagen van marsepein en koninklijk glazuur. De marsepein zorgt ervoor dat het glazuur niet van kleur veranderd. Je Christmas Cake is niet compleet zonder een paar mooie kerstfiguurtjes en een glitterend kerstlint. De figuren duw je in het glazuur voordat het helemaal is opgesteven. Het lint bewaar je tot het laatst. Mijn cake staat inmiddels te wachten op het bezoek van Tweede Kerstdag. Stiekem heb ik voordat ik de lagen glazuur aanbracht een klein stukje geproefd, want je wilt toch graag weten waar je al die weken sherry overheen hebt staan gieten. Goeie genade, ik sloeg steil achterover: wát een smaak! Met andere woorden: mocht je na deze lofzang nog twijfelen of je er volgend jaar aan moet beginnen, doe het, want het resultaat is de moeite dubbel en dwars waard! 
Recept Christmas Cake

Let op: begin minimaal 4 weken voor Kerst met deze cake. Traditioneel is Stir-up Sunday de dag waarop de Engelsen hun kerstgerechten voorbereiden. Dit valt meestal op de zondag voor Eerste Advent. Je hebt dan genoeg tijd om het fruit te marineren in de sherry en om de textuur van de cake tot zijn recht te laten komen. 

Ingrediënten:
175 gr rozijnen
350 gr gekonfijte kersen, gedroogd, in vieren (optioneel als je ervan houdt)
500 gr krenten
350 gr blanke rozijnen
150 ml sherry + extra om te voeden
rasp van 2 sinaasappels
250 gr zachte roomboter
250 gr suiker
4 eieren
1 el schenkstroop
75 gr geblancheerde amandelen, grof gehakt
75 gr zelfrijzend bakmeel
175 gr bloem
1,5 tl vijfkruidenpoeder 

Voor de decoratie:
3 el abrikozenjam
150 gr marsepein
koninklijk glazuur (zie hieronder voor recept)

1. Doe al het fruit in een grote kom, overgiet met de sherry en laat minimaal 3 dagen afgedekt marineren. Roer elke dag. 

2. Verwarm de oven voor op 140 graden en bekleed een springvorm met bakpapier, Bekleed ook de zijkanten van de springvorm met bakpapier. 

3. Meng de boter, suiker, eieren, stroop en amandelen in een grote kom en roer goed door elkaar. Spatel het bakmeel, de bloem en het vijfkruidenpoeder erdoor. Roer het gemarineerde fruit erdoor. Doe het mengsel in de springvorm.

4. Bak in het midden van de oven 4 tot 4,5 uur of totdat de cake stevig aanvoelt en goudbruin is. Een satéprikker in het midden van de cake moet er droog uitkomen. Als de cake na 2 uur bakken al een mooie kleur heeft, bedek hem dan met aluminiumfolie. Laat de cake in de vorm afkoelen. 

5. Als de cake is afgekoeld, prik dan om de twee weken met een sateprikker gaatjes in de cake en schenk er een klein kopje sherry overheen (ik gebruikte een eierdopje). Wikkel de koude cake in een dubbele laag bakpapier en daarna in een dubbele laag aluminiumfolie en zet hem (maximaal 3 maanden) op een koele plek (hoeft niet perse in de koelkast). Voer de cake om de twee weken met sherry en wikkel hem weer in dubbele lagen bakpapier en aluminiumfolie. 

Een week voor Kerst:

6. Haal de cake uit het folie en het papier en bestrijk de cake met de abrikozenjam. Rol de marsepein uit tot een cirkervormige lap van 2 mm en bedek er de cake mee. Snijd overtollig marsepein aan de randen weg. Wikkel de cake losjes in bakpapier. Laat de marsepein 2-3 dagen uitharden. 

7. Maak het koninklijk glazuur (zie hieronder voor het recept) en bedek de cake ermee. Duw figuurtjes in het glazuur. Laat het glazuur helemaal opstijven en versier de cake met lint. Bewaar de cake op een koele plek in een cakedoos of wikkel hem losjes in papier of folie, tot je hem aansnijdt. 


Recept Koninklijk Glazuur

Ingrediënten:
3 eiwitten
675 gr poedersuiker, gezeefd
3 el citroensap
eventueel 1,5 tl glycerine 

1. Klop de eiwitten schuimig en voeg dan eetlepel voor eetlepel de poedersuiker toe. Zet hiervoor je mixer op de laagste stand. 

2. Roer het citroensap en eventueel de glycerine erdoor. Zet je mixer op de hoogste stand en klop de eiwitten net zolang tot ze zo stijf zijn dat ze pieken vormen in je kom. 

3. Lepel het glazuur op je cake en smeer het uit met een paletmes. 

Serveer de Christmas Cake als nagerecht of bij een kopje koffie tijdens het kijken van Home Alone. Door alle sherry lig je na één plakje gegarandeerd onder de tafel. Fijne feestdagen!