zondag 17 januari 2016

2 JAAR POLLEPEL IN DE KEUKEN: GLOEIMEDE MET GEMBERSIROOP


Get this recipe in English @ Seasoning Stories.

Pollepel in de Keuken is jarig en bestaat deze week 2 jaar! Daar moeten op gedronken worden (hi ha ho) en aangezien de winter eindelijk is aangebroken is het tijd voor een verwarmend drankje. Na een week van ijzel en gladheid die ons goden zij dank bespaard is gebleven, heeft het vannacht voor het eerst gesneeuwd en kunnen we nu toch nog onze wintertruien en kniekousen aan. En gloeimede drinken! De mede en het recept komen van De Delftse Mederij: een jonge onderneming van een ambachtelijke visionair met lef. Toen we begin vorig jaar van vrienden hoorden over dit prachtige initiatief hebben we een flinke voorraad ingekocht. En het komt het hele jaar door van pas: proosten op de aankoop van het huis van mijn overgrootvader in Onna, in Frankrijk een toost op het goede leven, als cadeau voor vrienden die een jubileum vieren, en nu om te toosten op de verjaardag van mijn blog.  

Mede, ook wel honingwijn en godendrank genoemd, is ontzettend oud. 8000 jaar geleden werd het al gedronken in China. In de Nederlanden werd het voor het eerst gedronken in de tijd van de Klokbekercultuur (2700-2100 v.Chr.), daar waren die klokbekertjes natuurlijk prima geschikt voor. Mede vindt zijn oorsprong in de hindoeïstische cultuur. Het eerste mede recept staat in de Rigveda, een verzameling van hindoeïstische lofgezangen voor de goden, en van daaruit heeft het zijn weg gevonden naar het oude Griekenland en Rome. Mede heeft niet alleen Aziatische roots, het is namelijk ook onlosmakelijk verbonden met Scandinavië en de Noorse mythologie. De Noorse god Odin ontvangt zijn visioenen na het drinken van een glaasje mede. De mede komt uit de hoeven van Heidrun, de geit van Thor. En als Thor iets met mede te maken heeft, willen we toch allemaal aan de mede?! Dan nemen we de populariteit van mede onder LARP- en reënactmentverenigingen wel voor lief. Op Thor!

Recept Gloeimede met Gembersiroop

Ingrediënten:
50-250 ml mede (genoeg om je mok mee te vullen)
schil van 1 sinaasappel
2 theelepels gembersiroop
1 kaneelstokje

1. Schenk kokend water in een hittebestendig glas of mok. Verwarm de mede met de sinaasappelschil en het kaneelstokje in een steelpan op laag vuur, niet laten koken. Laat de mede zo 10 minuten trekken met een deksel op de pan. 

2. Giet het glas leeg en doe de gembersiroop in het glas. Haal de mede van het vuur en haal de sinaasappelschil en het kaneelstokje eruit. Giet de mede in het glas en serveer. Lekker bij een kaasplank. 

De Delftse Mederij geeft nog een tip aan iedereen die het echt heel koud heeft: voeg een klein scheutje bruine rum toe aan je gloeimede. 

Op naar de volgende 2 jaar!