dinsdag 23 februari 2016

CHEF (2014)

Hartveroverende foodgood movieRead this post in English @ Seasoning Stories.

Chef Carl Caspers laat er geen twijfel over bestaan: eten doe je met je hart en met gevoel. En als je eet moet je het goed doen. Dus de beste andouille worsten uit Louisiana eet je in Louisiana en de beste beignets uit New Orleans eet je in New Orleans. Als je ze ergens anders eet, dan neemt het eten je mee naar een wereld vol herinneringen van toen je daar was. Als kijker die nog nooit andouille worsten, beignets, Cubano sandwiches, Texaanse barbeque en po'boys gegeten heeft is Chef (2014) een veelbelovende kijkervaring. Wat een voedselrijkdom die er nog op wacht tot je hem komt ontdekken! 

Het bereiden van eten staat in veel films symbool voor liefde en erotiek. De liefde gaat door de maag en tijdens het koken spettert, knispert, glijdt en dampt het eten niet iets meer dan op een normale maandagavond boven je eigen fornuis. In Chef komt dit maar één keer voor. De rest van de film staat het eten symbool voor vaderliefde, liefde voor jezelf, liefde voor je collega's en liefde voor je partner. Het is aanstekelijk om te zien hoe gedetailleerd en zorgvuldig Chef Carl Caspers met zijn ingrediënten omgaat. Acteur Jon Favreau volgde hiervoor professionele kooklessen aan een Franse kookschool onder het toeziend oog van foodtruck chef Roy Choi, en dat zie je terug! Zelfs een doordeweekse tosti wordt met chirurgische precisie klaargemaakt op een kookplaat en daarna casual met de hand opgepeuzeld. 

Restaurantrecensenten die chefkoks online afbranden worden de wacht aangezegd: 'What do you do? You just sit there, you eat and you vomit these words to make people laugh? Do you know how hard I work for this shit?' Los van of de recensent gelijk heeft of niet, laat de film zien hoe keihard en vluchtig sociale media zijn en ze je als ondernemer kapot of succesvol kunnen maken. 

Chef is een hartveroverende feelgood movie die je hongerig maakt, zorg dus dat je met een volle maag gaat kijken. Laat je meenemen op een fantastische roadtrip dwars door de Verenigde Staten onder het genot van een geweldige soundtrack. Ikzelf was direct geïnspireerd om weer eens vaker comfortfood op tafel te zetten en er echt van te genieten. Dus ik vatte de koe bij de horens en heb de Mojo Pork Cubanos gemaakt. Met chirurgische precisie en daarna met de hand opgegeten. Goddelijk! Het recept vind je HIER