dinsdag 23 februari 2016

EL JEFE'S CUBANOS UIT 'CHEF'Read this post & recipe in English @ Seasoning Stories.

Na het kijken van Chef wil je maar één ding: zelf een Cubano eten. Maar wat is een Cubano? Een Cubano is een variatie op een broodje ham-kaas en is door Cubaanse immigranten meegenomen naar Florida. Aan het eind van de 19e eeuw was het voor Cubanen makkelijk om heen en weer te reizen tussen Havana en Key West voor werk of familiebezoek. De arbeiders uit de suiker- en sigaarfabrieken in Havana en Santiago de Cuba aten de Cubano als lunch. Ondernemers in Key West en Tampa speelden in op deze gewoonten en serveerden hun eigen 'sandwich mixto'. Door deze constante wisselwerking tussen de Cubaanse en Amerikaanse cultuur is het onduidelijk wie de sandwich heeft bedacht of waar die precies is ontstaan. Historicus Andrew Huse, gespecialiseerd in moderne Amerikaanse geschiedenis en 'foodways' is duidelijk: de Cubano heeft Amerikaanse roots en is bedacht in Tampa. De historicus Loy Glenn Westfall die zich in zijn onderzoek vooral richt op Key West, bedacht een goed compromis: de Cubano is geboren in Havana en opgevoed in Key West. 

De traditionele ingrediënten van de Cubano zijn geroosterd varkensvlees, ham, Zwitserse kaas, mosterd en augurken op Cubaans brood. Het geroosterde varkensvlees wordt eerst een nacht gemarineerd in een 'mojo' marinade: sinaasappel, limoen, verse kruiden en veel knoflook en daarna op lage temperatuur gegaard in de oven. Idealiter gebruik je hiervoor varkensschouder, maar aangezien je dan voor een heel weeshuis Cubanos kunt maken, heb ik gekozen voor hamlappen. De onderstaande recepten zijn speciaal voor de film 'Chef' gemaakt door foodtruck chef Roy Choi. Gemarineerde Mojo Hamlappen
Genoeg voor 10 Cubanos

Ingrediënten:
500 gr biologische magere hamlappen
sap en rasp van 1 sinaasappel
sap en rasp van 1 limoen
180 ml olijfolie
15 gram kleingesneden verse koriander
15 gram kleingesneden verse munt
8 geperste tenen knoflook
1 el oregano
2 tl gemalen komijn
1 tl zout
1 tl versgemalen zwarte peper

1. Meng alle ingrediënten, behalve het vlees, in een afsluitbare bak of kom en meng goed. Voeg het vlees toe en masseer de marinade in het vlees. Zorg dat het vlees helemaal bedekt is met de marinade. Sluit de bak af en zet minimaal één nacht in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 220C. Leg een vlees op een rooster in een braadslede, of boven een met bakpapier beklede bakplaat in de oven en rooster 30 min. Verlaag dan de oventemperatuur naar 160C en rooster nog 20 min tot een vleesthermometer 70C aangeeft als je hem in het vlees steekt.

3. Haal het vlees uit de oven en laat het nog minimaal 30 min rusten voor je het aansnijdt. Wil je het nog niet meteen gebruiken, wikkel het na 30 min rusten in vershoudfolie en bewaar in de koelkast.


Cubanos 
9 broodjes

Ingrediënten:
3 verse Franse stokbroden (het beste alternatief voor Cubaans brood)
500 gr gemarineerde mojo hamlappen in dunne plakjes
250 gr gekookte ham in dunne plakjes, eventueel even gegrild
250 gr gatenkaas in dunne plakjes
500 gr augurken in dunne plakjes
milde mosterd
zachte boter om te bestrijken

1. Snijd de stokbroden in drieën en snijd de broodjes open. Bestrijk de binnenkant royaal met mosterd. Beleg met ham,  kaas, hamlappen en augurken. Bestrijk de bovenkant van de broodjes royaal met boter en leg ze onder de gril of tussen een tosti ijzer. Gril de broodjes tot de kaas is gesmolten en ze mooi bruin zijn. Serveer!