woensdag 30 maart 2016

FRAMBOZEN-YOGHURT FLIP MET PASSIEVRUCHT
Voor Pasen had ik me voorgenomen om drie recepten te bloggen: iets voor tijdens de brunch (Bijenkorf brood met bijtjes bolletjes), een hoofdgerecht (Kleftiko lamsbout) en een nagerecht: Frambozen-yoghurt flip met passievrucht. En dit is nu eens een 'echt' nagerecht, dus niet een toetje dat je ook als ontbijt zou kunnen eten. Nee. Deze flip is uitsluitend bedoeld als spectaculaire afsluiting van je diner. 

Dit weekend at ik voor het eerst verse passievrucht. En plotseling zat ik op een wit zandstrand vol met palmbomen en een rustige, azuurblauwe branding op de achtergrond. Dat is niet verwonderlijk, want passievrucht is tropisch fruit bij uitstek en komt oorspronkelijk uit Brazilië, Paraguay en Argentinië. Het zoete sap en vruchtvlees wordt vaak aan vruchtensappen toegevoegd om de smaak te verbeteren. In Portugal maken ze passievruchtlikeur en -mousse, maar in de rest van Europa is de passievrucht niet echt doorgedrongen tot de verschillende nationale keukens. In Zuid-Amerika en Australië is dat wel anders! Zo maken ze in Australië passievruchtmeringue, -cheesecake en Passiona: een frisdrank met passievruchtsmaak. In Brazilië maken ze passievruchtenmousse en bestaat er een passievruchtvariatie op de nationale cocktail caipirinha: de batida de maracuja, met passievrucht in plaats van limoen. Om van te watertanden!


 

Terug naar Nederland, waar verse passievruchten nu in de winkel liggen en waar je dus nu je slag kunt slaan met cheesecake, meringue, mousse én met deze flip. Ik gebruikte de laatste ingemaakte frambozen voor dit toetje, maar je kunt natuurlijk ook diepvries frambozen gebruiken met een scheut frambozenranja. De lente is nog maar pas begonnen en we flirten al met de zomer. 


Frambozen-yoghurt flip met passievrucht
2 pers.

Ingrediënten:
8 frambozen op brandewijn / 8 frambozen (ontdooide diepvries, of vers)
8 el van de ingemaakte brandewijn / 4 el frambozenranja
8 el Griekse yoghurt
1 passievrucht

1. Verdeel de frambozen en de ingemaakte brandewijn (of ranja) over 2 glaasjes, dus in elk glas 4 frambozen en 4 el sap. Lepel per glas 4 eetlepels Griekse yoghurt op de frambozen. Versier de yoghurt met het vruchtvlees van de passievrucht (halve passievrucht per glas).