zaterdag 30 april 2016

LANG LEVE DE LENTE JAM: ANANAS + SINAASAPPEL + GEMBER
Een tijdje geleden maakte ik een Vaarwel Winter Fruitsalade en dacht dat daarmee de kous af was. Nu blijkt dat de lente wat meer aanmoediging nodig heeft, dus daarom vandaag een Lang Leve de Lente jam-recept. Als ik érgens lentekriebels van krijg dan is het ananas (en rabarber, maar daarover later meer). Zoete ananas + frisse sinaasappel + kruidige gember is een heerlijke combinatie. Mijn moeder, die het eerste potje kreeg, was verkocht en vroeg zich af of het zo lekker was omdat ananas verkoelend en gember verwarmend werkt. Ik heb geen idee, maar in deze dagen kan een beetje warmte geen kwaad en als straks de lente echt doorbreekt doen we ons tegoed aan de verkoeling. 
Vorig jaar schreef ik over de eerste ananasplant in Nederland, aan het eind van de 17e eeuw gekweekt door Agnes Block (1629-1704). Block heeft een grote voorliefde voor alles wat groeit en bloeit en wanneer zij een buitenplaats koopt, de Vijverhof in Loenen aan de Vecht, begint ze met het kweken van zeer zeldzame en uitheemse planten. Dat haar botanische kunsten verder gingen dan een beetje knooien in de marge kun je zien aan haar contact met verschillende internationale botanisten, zoals Lelio Trionfetti (hoogleraar botanie uit Bologna), Paul Hermann (Hortus Leiden) en Jan Commelin (oprichter Amsterdamse Hortus). Block is trots op haar werk en laat bekende kunstenaars uit haar tijd aquarellen maken van de door haar gekweekte planten en bloemen. De vruchtdragende ananasplant is van al haar planten de kers op de taart. Daarom staat er op twee portretten van Agnes Block ook een ananas afgebeeld: één keer op een familieportret uit 1694 door schilder Jan Weenix en één keer op een zilveren penning uit 1700.  
Lang Leve de Lente Jam: Ananas + Sinaasappel + Gember
voor 2,5 L

Ingrediënten:
2 ananassen, geschild, kern verwijderd en in stukken
sap van 5-7 perssinaasappels
rasp van 2 perssinaasappels
3 cm geraspte verse gember
1,5 kilo geleisuiker

1. Snijd de ananas in stukken en pers de sinaasappels uit. Doe de ananas met het sinaasappelsap in de blender en mix totdat het de gewenste dikte heeft (je kunt de ananas gedeeltelijk kapot mixen, zodat je hier en daar nog een stukje ananas terugvindt in je jam, of je kunt naar gelang meer sinaasappelsap toevoegen zodat je jam meer gelei-achtig wordt).

2. Meet de hoeveelheid fruit af (met een beetje geluk kan dit in je blender. Zo niet, gebruik dan een grote litermaat).

3. Doe het fruit samen met evenveel geleisuiker (1,5 L fruit = 1,5 K geleisuiker), de sinaasappelrasp en de geraspte gember in een grote pan met dikke bodem. Breng op hoog vuur aan de kook en laat 15 min. koken. 

4. Doe na 15 min. de stolcheck: laat een druppel jam op een koud schoteltje vallen. Ze het schoteltje in de koelkast. Haal het schoteltje na 1 min. uit de koelkast en houdt het verticaal: behoudt de druppel zijn vorm dan is de jam klaar. Loopt de druppel uit, dan moet de jam nog doorkoken. 

5. Kook de potjes en de deksels uit. Vul de gesteriliseerde potjes met de ananasjam. Lekker op brood met een paar gemalen pistachenoten. 

De komende tijd zal ik wat minder bloggen, omdat ik druk bezig ben met het voorbereiden van de Midzomermarkt op 18 en 19 juni bij Boscafé Merlijn vlak over de grens bij Groesbeek. Als je benieuwd bent naar mijn reis naar Normandië waar ik op zoek ga naar de allerlekkerste streekproducten kun je mijn Instagram account in de gaten houden. Tot gauw!

Bronvermelding:
Marloes Huiskamp, Block, Agneta, in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. URL: http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Block [27/04/2016]