woensdag 13 april 2016

ONTBIJT+NAGERECHT GRANAATAPPEL-YOGHURT
Het komt vast door de lente dat mijn dagen zo vol zijn en de weken zo snel gaan! Met de zon komt de zin om eruit te gaan, de wereld te ontdekken en nieuwe dingen te zien. Dat betekent ook veel nieuwe recepten (vorige week een hele week vol met recepten die we voor het eerst probeerden!) en dat belooft veel goeds. Voor nu een heel simpel en snel ontbijt+nagerecht, perfect voor op zo'n dag waarop je van de ene ontmoeting naar de andere fladdert. Het is zo simpel dat het eigenlijk alleen yoghurt met fruit is, maar ik ben er achter gekomen dat dat soms alles is wat je nodig hebt om je dag goed te laten beginnen. Want ondanks de lente kan het leven het je soms behoorlijk lastig maken. Maar houd je ontbijt simpel en snel, dan overleef je het allemaal wel. Kan zo op een tegeltje. 

Het zal niet als verrassing komen dat er honing en bijen pollen in dit recept verwerkt zijn, want ik ben echt helemaal fan van honing. Inmiddels weet ik ook dat de mens al duizenden jaren honing eten en dat de bij één van de eerste diersoorten was die gedeeltelijk gedomesticeerd werd juist vanwege die honing. Honing had een religieuze rol en genezende werking en werd dus niet alleen gebruikt om te eten. De oude Egyptenaren gebruikten honing als zoetstof in cake en koekjes, maar ze balsemden ook hun doden in honing. In de tijd van de oude Grieken waren er zoveel imkers dat er een wet gemaakt werd dat een nieuwe imker zijn korven alleen op een afstand van minimaal 91 meter van bestaande korven mocht plaatsen. Op die manier waren er genoeg bloemen voor alle bijen. (Dat doet denken aan de wafelbakkers in Frankrijk in de 16e eeuw.) De Romeinen maakten veelvuldig gebruik van honing en er zijn veel recepten met honing uit die tijd overgebleven. In de Veda's, de heiligste geschriften van het hindoeïsme, staat de therapeutische en spirituele functie van honing beschreven. De Maya gingen nog een stap verder, voor de Maya was de bij heilig. We kennen dus niet voor niets Maya de bij. De religieuze connotaties van honing nemen in verschillende stromingen verschillende gedaantes aan. Zo was honing het voedsel van de goden in de Griekse mythologie. In het hindoeïsme is honing één van de vijf levenselixers en dus een onsterfelijkheidsdrank. Het Land van Kanaän, het beloofde land in de Joodse traditie, wordt in de Torah beschreven als 'het land van melk en honing'. Daarnaast is honing kosjer voedsel, ondanks dat het door een insect, een niet-kosjer dier, gemaakt wordt. Deze historische en religieuze achtergrond van honing geeft dit simpele en snelle yoghurtgerecht toch even een andere lading, hè?

Het basisrecept is goed als nagerecht. Met een paar eetlepels (zwart) sesamzaad (denk aan de STRACCIATELLA YOGHURT van vorig jaar) of havermoutvlokken maak je van dit recept in een handomdraai een voedzaam ontbijt. Het idee van een gerecht dat geschikt is voor ontbijt én nagerecht komt van het blog Dessert for Breakfast. Een blog vol met heerlijke recepten, de één nog aanlokkelijker dan de ander. Als je dit recept wilt aanpassen in Dessert for Breakfast-stijl dan zou je het waarschijnlijk bestrooien met een flinke hoeveelheid chocoladevlokken en een likje chocoladepasta. Doe eens gek! 

Simpel & Snelle Granaatappel-Yoghurt
2 pers.

Ingrediënten:
8 el Griekse yoghurt (voor ontbijt: + 8 el zwart sesamzaad of + 8 el havermoutvlokken)
pitjes van halve granaatappel
2 el vloeibare honing
2 tl bijenpollen

1. Verdeel de Griekse yoghurt over twee schaaltjes. Roer eventueel het sesamzaad of de havermoutvlokken erdoor. 

2. Verdeel de granaatappelpitjes over de yoghurt, besprenkel beide porties met honing en maak af met een theelepeltje bijenpollen. 

Ik wens jullie allemaal een goede start van je dag. Houd het simpel en geniet van de kleine, maar bijzondere dingen. Zoals een volmaakte granaatappel. Of honing, die nooit kan bederven.