vrijdag 6 mei 2016

BISCUITJES VAN HILDEGARD VON BINGEN MET ORANJEBLOESEM GLAZUUROp vakantie in de regio Calvados in Normandië heb ik het geweldige kookboekje A la table de Guillaume le Conquérant et des ducs de Normandie: 40 recettes pour ajourd'hui op de kop getikt: 'Aan tafel bij Willem de Veroveraar en de Normandische hertogen: 40 recepten voor vandaag'. De komende tijd kun je dus historisch verantwoorde recepten verwachten, waarvan vandaag de biscuitjes van Hildegard von Bingen, perfect voor moederdag! 
Hildegard von Bingen (1098-1179) is een tijdgenote van de (klein)kinderen van Willem de Veroveraar en een vrouw met veel kwaliteiten. Zo is ze onder meer actief op het gebied van religie (ze is niet voor niets heilig verklaard in 2012), compositie, kosmologie, plantkunde en poëzie. Op 8 jarige leeftijd treedt ze binnen in een klooster en in 1147 wordt ze abdis. Naast haar interesse voor de theologie bekwaamt Hildegard von Bingen zich ook in de medicinale kruidenkunde. In haar tijd is een gerenommeerd therapeute. In een visioen krijgt ze de opdracht om te schrijven over de medicinale wonderen die ze heeft meegemaakt. En dat doet ze! Zo schrijft ze over de natuurwetenschappen, de psychologie, vrouwelijke seksualiteit en de geneeskunde. In haar belangrijkste en zeer omvangrijke werk Physica, beschrijft ze onder meer de positieve eigenschappen van talrijke planten. Haar werk heeft een modern karakter en wordt tot op de dag van vandaag gelezen. Hildegard von Bingen propageert een gezonde voedingsstijl en het gebruik van verzorgende kruiden en planten voor een gezond lichaam én een gezonde geest. 
Haar koekjes worden in het kookboekje van Willem de Veroveraar omschreven als 'lustopwekkend'. Dat zal vast te maken hebben met haar geschriften over seksualiteit. Prima dus voor moederdag, want het moet maar eens gedaan zijn met al die kuisheid rond het moederschap. Genieten zullen ze! Daarom heb ik de koekjes versierd met een oranjebloesem glazuur en suikerhartjes. Als moeders hart daar niet harder van gaat kloppen dan weet ik het niet meer. 
'Lustopwekkende' Biscuitjes van Hildegard von Bingen 
voor ca. 30 stuks in verschillende groottes 

Ingrediënten:
250 gr bloem
75 gr boter 
75 gr honing
75 gemalen amandelen
1 ei
1 el nootmuskaat
1 el kaneel
1 tl gemalen kruidnagel
snuf zout

1. Verwarm de oven voor op 180C. Meng de kruiden met de bloem. Voeg het ei, de boter, honing en amandelen toe en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plastic folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

2. Rol het deeg uit en steek er vormpjes of cirkels uit. Als het deeg erg droog is, houd je handen dan even onder de koude kraan en kneed het deeg even door. Leg de biscuitjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak circa 12 minuten in de warme oven.

3. Herhaal met het overgebleven deeg vanaf stap 2. Werk alleen met koud deeg, anders lopen je biscuitjes uit. 

4. Haal de biscuitjes uit de oven en laat afkoelen op een rooster, zo worden ze lekker knapperig. Versier met Oranjebloesem Glazuur.


Oranjebloesem Glazuur
Genoeg voor een flinke lading lustopwekkende biscuitjes

Ingrediënten:
250 gr poedersuiker
maximaal 1 kleine tl oranjebloesemwater 
1 el water
eventueel: 7 druppels rode eetbare kleurstof en 1 druppels gele eetbare kleurstof 

1. Meng de poedersuiker met het oranjebloesemwater en het water. Roer eventueel de kleurstof erdoor zodat het licht oranje kleurt. Klop tot het glanst. Decoreer je koekjes ermee. 

Fijne Moederdag!