donderdag 5 januari 2017

RODE BIETEN FRITTATA MET MAROKKAANSE KOMIJN
Stel je voor: het is januari, het ijzelt dus no way dat je naar de winkel gaat voor boodschappen, maar het is inmiddels bijna zeven uur en je begint toch behoorlijke trek te krijgen. Als dit allemaal het geval is, dan is het tijd voor frittata. Het enige dat je daar echt voor in huis moet hebben zijn eieren. (Heb je die ook niet, dan is het tijd voor thuisbezorgd.nl...) Verder kun je er alle groente bijgooien die je lekker vindt, gecombineerd met de juiste kruiden en specerijen heb je in no time een heerlijke avondmaaltijd.

Dit is hoe het werkt voor ongeveer 3 personen: 

Basisingrediënten: 
8 eieren
flink wat zout
vers gemalen peper
1 gesnipperde, grote ui
2 teentjes knoflook in dunne reepjes
2 aardappels in blokjes (of 200 gram gekookte pasta)

Extra ingrediënten:
Alle soorten groenten die je maar kunt bedenken en die je lekker lijken bij elkaar, in plakjes of blokjes. 
Kruiden en specerijen die passen bij de groenten die je gebruikt (De Moestuin van Mme Zsazsa is hierbij erg handig, of google het even).

Zorg er voor dat de extra ingrediënten een beetje in verhouding staan met de basisingrediënten. Dus geen kilo winterpeen op 8 eieren, 1 winterpeen is dan voldoende. En als je dan ook nog graag courgette wil toevoegen is een halve courgette + een halve winterpeen genoeg. 

In het geval van mijn rode bieten frittata met Marokkaanse komijn zijn dit de ingrediënten:
8 eieren
flink wat zout
vers gemalen peper
1 gesnipperde, grote ui
2 teentjes knoflook in dunne reepjes
2 aardappels in blokjes 
2 gekookte bieten in blokjes
1 theelepel paprikapoeder
2 theelepel Marokkaanse komijnpoeder
1 eetlepel balsamicoazijn
2-6 augurken voor erbij (niet mee bakken)

1. Snijd alle (rauwe) groenten in blokjes/plakjes, begin met de aardappels, dan kunnen die direct de pan in, want die duren het langst. Kook eventueel de pasta.

2. Bak de aardappels circa 15 minuten in olie of boter. Voeg de rest van de groenten toe als ze gesneden zijn en roer door.Voeg de kruiden en specerijen toe en roer.

3. Verwarm de oven voor op 200 graden. 

4. Meng in een kom de eieren met het zout en de peper (en in mijn geval de balsamicoazijn, maar ook als je bijvoorbeeld een oosterse frittata wilt maken met ketjap, dan voeg je die hier toe).

5. Doe het groentemengsel in een ovenschaal en overgiet met het eimengsel. Bak in het midden van de oven 15 minuten gaar. 

Serveer afhankelijk van je frittata 'thema' (en de inhoud van je voorraadkast) met augurken, zilveruitjes, taugé, geraspte kaas, creme fraiche of rijst.