donderdag 29 mei 2014

Hemelvaartcake

Als je naar buiten kijkt lijkt het wel herfst: grijze luchten, regen en wind. En dus leek het me geen slecht idee om deze Hemelvaart wat luister bij te zetten met een cake. Een herfstige cake met veel kruiden waar je warm van wordt vanbinnen. Ik had zin om de Peer en Gembercake te maken, maar daarvoor moesten we nog wel even naar de winkel voor peren. Daar aangekomen zag het er wel erg uitgestorven uit... Helaas, Hemelvaart betekent een dichte winkel. Nou ja, dan maar geen peren!



Het recept is super simpel (zie onder) en de kruidenmelange geeft je echt een herfstgevoel: sloffen aan, een goed boek bij de hand en genieten van een heerlijke cake met een flinke kop warme choco. Dat gevoel vroeg om mijn nostalgisch Aap Noot Mies-uitzet servies. Happy cocooning!



Ook zonder de peer is de cake heerlijk. Het lijkt nu meer op een kruidkoek. Zo zou hij er 'eigenlijk' uit moeten zien:



Recept Perentaart met gember:
Ingrediƫnten:
120 gr speltmeel                  ½ tl zeezout
1 tl baksoda                        ¼ tl nootmuskaat
¼ tl kaneel                          ¼ tl kruidnagelpoeder
1 tl gemberpoeder               4 kleine rijpe peren
60 ml zonnebloemolie          50gr rietsuiker
60 ml honing                        60 ml water
1 tl appelazijn                      1 groot ei

1. Verwarm oven voor op 175C. Mix meel, baksoda, zout en kruiden in een grote kom.
2. Was, schil en ontpit de peren. Zet ze staand in een bakvorm (cakevorm geeft mooiste resultaat).
3. Verwarm de olie, rietsuiker, honing en water op laag vuur onder constant roeren, totdat honing en suiker zijn gesmolten. Laat goed afkoelen, voeg dan de appelazijn en het ei toe. Als het helemaal is afgekoeld, voeg het toe aan de meelmix en roer/mix het door elkaar. 

Hok en Duif, oftewel 'Harry's Place' en Harry :-)


En ons Schaapje en onze Oscar zijn ook van de partij :-)