dinsdag 16 september 2014

VAN CUPS NAAR GRAMMEN: OMREKENTABEL

Nu ik dat Amerikaanse kookboek heb besteld, is het tijd voor een serieuze omrekentabel. Niet eentje die je elke keer weer opnieuw moet googelen en waar dan net jouw ingrediënt weer niet tussen staat, maar eentje waar je de binnenkant van je keukenkastje mee kunt behangen en die je nooit teleurstelt.

F.M. Stoll en W.H. de Groot, Het Haagse kookboek (65e druk) 9 en 433.

Fernie stuurde me deze zomer twee pagina's uit de 65e druk van Het Haagse kookboek. Een 65e druk verraadt het misschien al, maar Het Haagse kookboek - oorspronkelijk uit 1934 - is een hit: in 2010 kwam de 82e druk uit :O. De dames die het schreven, Frederique Mathilde Stoll en Wilhelmina Hendrika de Groot waren nog niet geïnteresseerd in oogstrelende foodfotography, maar focusten zich liever op goede basisinformatie, voedingsleer en menuleer. Kijk daar heb je wat aan. De twee pagina's tellende omrekentabel behandelt zowel Engelse als Amerikaanse maten en geeft aan hoeveel gram een eetlepel eigenlijk is. Die pagina's heb ik als uitgangspunt genomen voor onderstaande omrekentabel. Verder heb ik een paar ingrediënten toegevoegd die ik zelf vaak gebruik.


Boekomslagen van links naar rechts:  80e druk, 70e druk, 66e druk en 1959.


De basisinformatie uit Het Haagse kookboek krijgt hier dus als het ware zijn 83e digitale druk. Wars van alle voedingstrends, superfood hypes en vegan modegrillen schreven Stoll en De Groot al in 1934:
'de huisvrouw [dient] voedingswaarde, verzadigingswaarde, genotswaarde en afwisseling in een maaltijd te combineren, daarbij rekening houdend met gezinsgrootte, beschikbaar budget, beschikbare tijd en beschikbaar materiaal.'
En ze voegden daar waarheidsgetrouw aan toe: 'het is een taak die menige huisvrouw dagelijks hoofdbrekens kost!' Tell me about it... Maar met deze omrekentabel wordt het allemaal een stuk makkelijker! Print 'm uit, behang je keukenkast en doe er je voordeel mee :)

2010
In plaats van wegen:

Amerikaanse maten
Milliliters
1 ts
5 ml
1 tbsp
15 ml
1 cup
240 ml
3/4 cup
180 ml
2/3 cup
160 ml
1/2 cup
120 ml
1/3 cup
80 ml
1/4 cup
60 ml

Eetlepels + ingrediënt
Grammen
1 el water
15 gr
1 el zout
10 gr
1 el suiker
12 gr
1 el boter
12 gr
1 el havermout
5 gr
1 el cacao
7 gr
1 el bakpoeder
8 gr
1 el bloem
8 gr

Van cups naar grammen:



1 cup
3/4 cup
2/3 cup
1/2 cup
1/3 cup
1/4 cup
Boter / margarine
200 gr
150 gr
134 gr
100 gr
67 gr
50 gr
Melk
244 gr
185 gr
160 gr
120 gr
80 gr
60 gr
Olie
220 gr
165 gr
150 gr
110 gr
75 gr
55 gr
Bloem / meel
110 gr
80 gr
75 gr
55 gr
38 gr
25 gr
Kokosrasp
64 gr
45 gr
40 gr
32 gr
20 gr
15 gr
Noten
125 gr
95 gr
85 gr
60 gr
40 gr
30 gr
Noten gehakt
150 gr
110 gr
100 gr
75 gr
50 gr
40 gr
Noten gemalen
120 gr
90 gr
80 gr
60 gr
40 gr
30 gr
Fruit gehakt
150 gr
110 gr
100 gr
75 gr
50 gr
40 gr
Honing / ahornsiroop
340 gr
225 gr
227 gr
170 gr
113 gr
85 gr
Cacaopoeder
95 gr
75 gr
65 gr
50 gr
32 gr
25 gr
Havermoutvlokken
100 gr
75 gr
67 gr
50 gr
33 gr
25 gr
Rijst
190 gr
140 gr
125 gr
95 gr
65 gr
48 gr
Suiker
200 gr
150 gr
134 gr
100 gr
67 gr
50 gr
Couscous
180 gr
135 gr
120 gr
90 gr
60 gr
45 gr
Quinoa
150 gr
110 gr
100 gr
75 gr
50 gr
40 gr
Boekweit
200 gr
150 gr
134 gr
100 gr
67 gr
50 gr
Chiazaad
120 gr
90 gr
80 gr
60 gr
40 gr
30 gr
Amaranth
193 gr
145 gr
125 gr
95 gr
65 gr
50 gr


Bronvermelding:
Fernie Maas, Groot, Wilhelmina Hendrika de, in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. URL: http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/groot [26/08/2014]
Fernie Maas, Stoll, Frederique Mathilde, in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. URL: http://recourses.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Stoll [26/08/2014]
boekenwebsite.nl (alsof we dat nog niet doorhadden op die gemutileerde foto's...)