dinsdag 15 december 2015

SPECULAASCAKE MET AMANDELSPIJS EN SINAASAPPELHet is even geleden sinds de laatste blogpost en dat komt natuurlijk vanwege het Sinterklaasfeest! Dit jaar was de hele bliksemse bende bij ons thuis uitgenodigd voor cadeautjes, gedichten, warme chocolademelk en deze speculaascake met amandelspijs en sinaasappel. Martijn had zowaar van zijn werk twee grote bakken amandelspijs gekregen! Jammer dat ik niet zo technisch ben, anders zou ik daar dus direct gaan werken, want wie wil er nou geen twee bakken amandelspijs voor Sinterklaas krijgen? Hoe dan ook, daar moest natuurlijk iets lekkers mee gebakken worden! 

Omdat ik zoveel amandelspijs had, heb ik een cakerecept bedacht waar extra veel in gaat. Je kunt natuurlijk ook je eigen amandelspijs maken met amandelen, suiker, citroen en ei. Maar omdat ik dit jaar voor het eerst experimenteer met allerlei kerstrecepten die moeten rijpen, trekken en gevoerd moeten worden (kerstlikeur, Britse kerstcake, mincemeat) kon ik het niet opbrengen ook nog zelf amandelspijs te fabriceren. Er moet ondertussen ook geld verdiend worden natuurlijk. Wie weet volgend jaar! 

Mincemeat in the making

De geschiedenis van speculaas kun je HIER lezen. Maar met alle drukte rond Sinterklaas en de naderende feestdagen heb je misschien wel helemaal geen zin in achtergrondverhalen. Liever begin je meteen met bakken. Als je geen banketbakkersspijs hebt, kun je natuurlijk ook amandelspijs uit de supermarkt gebruiken. Die spijs moet je alleen wel eerst 'werkbaar' maken door er een ei doorheen te kloppen, anders zit je met een harde homp spijs in je beslag. Je kunt de cake ook in een springvorm bakken en hem nog lekkerder maken met een paar rijpe peren of hem versieren met blanke amandelen. Je drukt de amandelen in de cake vlak voordat ie de oven ingaat. Denk bijvoorbeeld aan een mijter of één of ander diepzinnig geometrisch patroon. Leef je uit. Omdat de cake zelf een fluitje van een cent is, kun je extra aandacht besteden aan de toppings. Zelf heb ik gekozen voor Griekse yoghurt met citroen en sinaasappelschil-julienne.
Speculaascake met amandelspijs en sinaasappel

Ingrediënten:
300 gr zachte boter
300 gr amandelspijs
4 eieren
300 gr bloem
2 el speculaaskruiden
snuf zout
4 el abrikozenjam + 1 el voor bestrijken van de cake na het bakken
rasp van 1 sinaasappel
scheutje sinaasappellikeur naar smaak

1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop in een grote kom de boter en de amandelspijs door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige helemaal is opgenomen. Meng de speculaaskruiden met de bloem en het zout en voeg toe aan het spijsmengsel. Roer de jam, de sinaasappelrasp en de likeur erdoor.

2. Doe het deeg in een met bakpapier beklede cakevorm en bak in circa 50 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake in de vorm afkoelen.