woensdag 9 maart 2016

EXTRA PURE CHOCOLADETAARTEr zijn dagen die vragen om een extra pure chocoladetaart. En wie ben ik om daar tegenin te gaan. Ik voeg mij graag in de wensen van het universum. Nadeel van veel chocoladetaarten is dat ze veel te vullend zijn. Denk aan de chocoladetaart uit Roald Dahl's Mathilda die daardoor bijna een martelwerktuig werd. Dat is niet de bedoeling. Daarom zit er in deze taart geen bloem of meel en dat scheelt een stuk. Prima taart dus als dessert voor Pasen of bij een kop sterke koffie. De Azteken waren de eersten die Xocoatl dronken, een cacaodrankje op smaak gebracht met chilipeper, vanille en piment. Na de ontdekking van Amerika brachten de Spanjaarden cacaobonen mee naar Europa. Lange tijd konden er alleen zwaar verteerbare koekjes en chocolademelk van gemaakt worden, omdat het vet niet uit de cacaobonen kon worden gehaald. De Nederlandse chocoladefabrikant Casparus van Houten sr. die in 1815 zijn chocoladefabriek in Amsterdam opende, bedacht een hydraulische cacaobonenpers. In 1828 vroeg hij patent aan op deze goedkope manier om het vet uit geroosterde cacaobonen te persen. Van Houtens pers halveerde het cacaobotergehalte in ruwe cacaobrokken, waardoor het vermalen kon worden tot cacaopoeder, de basis van alle chocoladeproducten die we nu kennen. Van Houten ging nog een stap verder door het poeder te mengen met alkalische zouten, waardoor het makkelijk te mengen was met water. Vanaf de 18e eeuw was de prijs van cacao gaan dalen, waardoor chocola beschikbaar werd voor alle lagen van de bevolking. Zo kon mijn oma in Dalfsen het zich halverwege de 20e eeuw veroorloven voor al haar kinderen chocoladedrank te maken door cacaopoeder van Blooker te mengen met kokend water en een beetje suiker. Mijn moeder gaf die traditie door, al maakte zij de drank luxer met halfvolle melk in plaats van water. Ook ik maak thuis mijn eigen chocolademelk, nog steeds met cacaopoeder van Blooker en met dank aan Van Houten.  
Terug naar de chocoladetaart. Hierin gaat geen cacaopoeder, maar extra pure chocola. Het glazuur kun je extra luxueus maken door er een paar eetlepels likeur aan toe te voegen. Ik heb twee eetlepels Perenlikeur met steranijs van mijn kerstvoorraad toegevoegd. Het was een hit. 

Extra Pure Chocoladetaart
10-12 personen

Ingrediënten taart:
250 gr boter
250 gr extra pure chocolade (75% cacao)
5 eieren gesplitst
125 gr suiker
Ingrediënten glazuur:
150 gr chocolade (puur of extra puur)
2 el likeur naar keuze (bijv. koffielikeur, cognac of zelfgemaakte kerstlikeur die je nog over hebt)

1. Verwarm de oven voor op 175C. Smelt de boter en de chocolade voor de taart au bain marie. Klop eidooiers met suiker met handmixer licht en luchtig en tot ze zijn verdubbeld in omvang. Klop eiwitten in brandschone kom stijf en stevig tot glanzend schuim.

2. Roer de chocolademix door de eidooiermix. Spatel de eiwitmix erdoor. Giet beslag in een bakvorm en bak 50-60 min in het midden van de oven of tot een satéprikker er droog uitkomt.

3. Smelt voor het glazuur de chocolade met de likeur au bain marie. Schenk glazuur over de taart en bestrooi eventueel met poedersuiker. Serveer met sterke koffie of als afsluiter van een Paasdiner.