de rauwe cashewtaart met frambozen |
de pompoenstapeltaart met honingglazuur en hazelnoten |
de perentaart met gember |
of de chocoladebanaantaart met walnoten en chocoladeglazuur. |
De taarten staan af te koelen op het aanrecht. Morgen de topping en de walnoten erop en hopelijk smaken ze dan net zo lekker als ze eruit zien!
En hierbij de recepten voor diegenen die niet kunnen wachten om al dit moois zelf te fabriceren :-) (met dank aan My New Roots)
Recept Rauwe Cashew Droomtaart
Ingrediënten bodem:
60 gr rauwe
amandelen (of pecan of walnoot)
60 gr zachte
dadels
¼ el zeezout
Ingrediënten
vulling:
180 gr rauwe
cashewnoten (min. 5 uur geweekt)
Sap van 2
citroenen
Merg van 1
vanillestokje of 1 tl. vanille-extract
80 ml/40 gr
kokosolie
80 ml honing
120 gr
frambozen
1. Blend
noten en dadels met zeezout in foodprocessor of epische keukenmachine tot ze de gewenste consistentie
hebben. Test het bodemmengsel door een klein beetje tot een balletje te vormen: valt
het niet uit elkaar dan is het goed. Spreid mengsel uit over de bodem van
een springvorm van ca. 20cm, maak egaal en druk goed aan, zodat de randen goed
bedekt zijn. Maak de keukenmachine goed schoon.
2. Verwarm
kokosolie en honing in een steelpan op laag vuur tot het vloeibaar is en roer
door elkaar.
3. Doe alle
ingrediënten (behalve de frambozen) voor de vulling in de krachtigste
keukenmachine die je hebt en blend tot het heel fijn en glad is (dit kan een
paar minuten duren).
4. Smeer 2/3
van de mix uit over de bodem en maak egaal. Voeg de frambozen toe aan de
resterende mix in de foodprocessor en blend weer tot het heel fijn is. Smeer
uit over de eerste laag van de vulling. Laat opstijven in de vriezer.
5. Haal 30
min voor serveren taart uit de vriezer. Snijden gaat extra makkelijk met een
warm mes. Restjes bewaar je in de vriezer (welke restjesJ).
240 gr
speltmeel 120 gr lichte spelt
1 el kaneel 1
tl kardemom
½ tl
nootmuskaat 1 tl baksoda
½ tl
kruidnagelpoeder ½ tl zeezout
2 tl
gemberpoeder 2
el chiazaad
Pompoentaart
natte ingrediënten:
180 gr
pompoenpuree van twee kleine, donkeroranje pompoenen (alternatief: zoete
aardappels)
240 ml honing
of ahornsiroop
6 el
olijfolie
1 grote,
rijpe banaan
1 el appelazijn
1. Halveer pompoenen en rooster 30-60 min (afhankelijk van grootte) in oven op 200C. Laat
afkoelen en blend vruchtvlees in keukenmachine tot een gladde massa. Dit kun je het beste een avond van tevoren doen. Meet 180
gr af en zet de rest apart (voor pompoensoep). Verlaag oventemperatuur tot
175C.
2. Doe de 180
gr pompoenpuree weer in de keukenmachine en voeg natte ingrediënten toe
(behalve de appelazijn). Blend tot een goede mix.
3. Zeef droge
ingrediënten in grote kom.
4. Voeg
pompoenpuree toe en roer tot één geheel. Voeg appelazijn toe en klop het erin.
5. Verdeel
beslag over twee springvormen van 20cm. Grotere springvormen van 24cm kan ook (heb ik gebruikt op foto), maar zorgt voor minder hoge taart. Bak 30min (of totdat een satéprikker er
droog uit komt) op 175C. Laat helemaal afkoelen voordat je gaat glazuren.
6. Leg 120gr
hazelnoten op een bakplaat en bak 10-20 min op 175C tot de velletjes uitdrogen
en barsten. Laat iets afkoelen en verwijder velletjes door hazelnoten tussen je
handen te wrijven.
Glazuuringrediënten:
3 blikjes
kokosmelk
Merg van 1
vanillestokje
240 ml
crèmehoning (niet doorzichtig)
120 gr
geroosterde hazelnoten
1. Zet
blikjes kokosmelk minimaal 4 uur in de koelkast. Open blikjes en schep alleen
de toplaag room eruit. Laat de vloeibare melk in het blik (voor soep of
stoofpot). Doe room in kom en mix met honing en vanillemerg. Laat opstijven in
de koelkast. Let op: dit opstijven werkte bij mij niet. Waarschijnlijk was mijn kokosmelk minder 'romig' dan die ze in Amerika verkopen :-). Ik heb het opgelost door gewoon honing als glazuur te nemen, maar het is natuurlijk wel jammer van de moeite. Dus de volgende keer wil ik dit met kokosolie doen ipv kokosmelk. De kokosolie moet dan natuurlijk niet geurloos zijn, dat snap je wel :).
2. Hak
geroosterde hazelnoten grof.
Samenstellen
van de taart.
1. Verwijder
de springvormen als de taart helemaal is afgekoeld. Snijd de bovenste laagjes
eraf, zodat de taart recht staat. Snijd beide taarten doormidden, zodat je vier
lagen hebt (dit gaat niet met een springvorm van 24cm, je hebt dan een te dunne taart om doormidden te snijden, daarom heeft mijn taart ook maar twee lagen :)
2. Leg 1 laag
op een taartschaal/bord en bedek met ¼ van het glazuur en 2 handjes hazelnoten.
Ga zo door met de volgende lagen. Bewaar de grootste hoeveelheid hazelnoten
voor de topping. Serveer.
Recept Perentaart met Gember (zie eerdere post Hemelvaartcake)
Ingrediënten
bananencake:
60 ml melk 90 ml kokosolie
90 ml
ahornsiroop 1
tl vanille-extract
5 medium
rijpe bananen 280 gr speltmeel
1 tl baksoda 1 tl bakpoeder
½ tl zeezout 100 gr gehakte
walnoten
1. Verwarm
oven voor op 175C.
2. Bekleed
met bakpapier/bebloem een springvorm 17cm (groter kan ook, maar zo krijg je een
mooie hoge taart).
3. Blend
melk, boter, ahornsiroop, vanille-extract en bananen tot een smeuïg geheel.
4. Mix droge
ingrediënten in een grote kom, voeg bananenmix toe en spatel door elkaar.
Spatel walnoten erdoor, roer zo min mogelijk.
5. Doe beslag in springvorm en bak ca. 60min.
Ingrediënten
chocoladecake:
280 gr
speltmeel 50 gr
cacaopoeder
2 tl
bakpoeder 1 tl
baksoda
½ tl zout 250 ml
ahornsiroop
300 ml melk 2 tl vanille-extract
1 tl
appelazijn 90 ml
olijfolie
1. Verwarm
over voor op 175C.
2. Bekleed
met bakpapier/bebloem een springvorm 17cm.
3. Zeef en
mix in een grote kom meel, cacaopoeder, bakpoeder, -soda en zout.
4. Mix in een
andere kom de ahornsiroop, melk,olijfolie, vanille-extract en azijn. Voeg toe
aan andere kom en roer door elkaar.
5. Doe beslag
in springvorm en bak ca. 60min.
Ingrediënten
geglazuurde walnoten:
100 gr
walnoten 60 ml
ahornsiroop of honing
1. Rooster
walnoten in koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Voeg ahornsiroop
toe en roer walnoten er doorheen, zodat ze omhuld zijn met siroop. Haal van het
vuur en laat afkoelen.
Ingrediënten
chocoladetopping:
200 ml
kokosmelk
200gr
chocolade (85%cacao)
Merg van 1
vanillestokje
Snufje
zeezout
1. Doe merg
in steelpan. Voeg koude melk toe en verwarm tegen de kook aan langzaam op
middelhoog vuur.
2. Haal van
het vuur en voeg chocola toe. Roer tot chocola volledig is gesmolten, voeg zout
toe en glazuur de cake er direct mee. Als het glazuur is gestold, maak je het
weer vloeibaar door het op te warmen.
Bouw taart in elkaar:
1. Bak
bananencake en chocoladecake gelijktijdig als het kan. Laat ze compleet
afkoelen. Snijd de taarten horizontaal doormidden. Snijd eventueel de
bovenkanten eraf als deze niet waterpas zijn.
2. Begin met
één helft van de chocoladecake op een bord of taartschaal, spatel er ¼ van de
chocoladetopping op. Leg er een helft van de bananencake bovenop en spatel er
weer ¼ van de chocoladetopping op, ga zo door. Giet de resterende
chocoladetopping over de taart en versier met de geglazuurde walnoten. Enjoy!
Gerelateerde posts:
Suikervrije appeltaart met cranberry's
Code cacao: Chocoladetaart
Aanwinsten van deze week: Cranberrytaart met peer
Normandische appeltaart
Ouderwetse appeltaart
Sippe tijdschriften (of toch niet?): Worteltaart met romig glazuur
Gerelateerde posts:
Suikervrije appeltaart met cranberry's
Code cacao: Chocoladetaart
Aanwinsten van deze week: Cranberrytaart met peer
Normandische appeltaart
Ouderwetse appeltaart
Sippe tijdschriften (of toch niet?): Worteltaart met romig glazuur