donderdag 26 juni 2014

Verjaardagstaart

De verjaardag van familieleden gaat in huize Orsel meestal niet voorbij zonder een flinke zelfgebakken verjaardagstaart. Mijn moeder vroeg of ik voor haar verjaardag één van de taarten wilde maken die ik voor mijn verjaardag in de Hortus had gemaakt:

de rauwe cashewtaart met frambozen
de pompoenstapeltaart met honingglazuur en hazelnoten
de perentaart met gember



of de chocoladebanaantaart met walnoten en chocoladeglazuur. 
Ik heb voor de laatste gekozen. De cashewtaart past niet in ons kleine vriesvak, er zijn nu nog geen pompoenen en de perentaart met gember heb ik laatst nog gemaakt (zonder peren). Omdat de chocoladebanaantaart van mijn verjaardag eigenlijk té machtig was door het speltmeel en door de verschillende lagen, wilde ik hem nu eens proberen met zelfrijzend bakmeel en bloem. Maar daardoor zijn ze zo hoog gerezen dat ik er no way een stapeltaart van kan maken, anders is ie straks 60cm hoog en totaal onhandelbaar :-). Daarom heb ik de taart dit keer in tweeën gedeeld: één chocoladetaart en één bananentaart. Dit zorgt er ook direct voor dat ze makkelijker te vervoeren zijn, want vorig jaar met een 25cm hoge stapeltaart in de auto was eigenlijk iets te veel stress voor een fijne verjaardag ;-).
De taarten staan af te koelen op het aanrecht. Morgen de topping en de walnoten erop en hopelijk smaken ze dan net zo lekker als ze eruit zien!



En hierbij de recepten voor diegenen die niet kunnen wachten om al dit moois zelf te fabriceren :-) (met dank aan My New Roots)

Recept Rauwe Cashew Droomtaart
Ingrediënten bodem:
60 gr rauwe amandelen (of pecan of walnoot)
60 gr zachte dadels
¼ el zeezout

Ingrediënten vulling:
180 gr rauwe cashewnoten (min. 5 uur geweekt)
Sap van 2 citroenen
Merg van 1 vanillestokje of 1 tl. vanille-extract
80 ml/40 gr kokosolie
80 ml honing
120 gr frambozen

1. Blend noten en dadels met zeezout in foodprocessor of epische keukenmachine tot ze de gewenste consistentie hebben. Test het bodemmengsel door een klein beetje tot een balletje te vormen: valt het niet uit elkaar dan is het goed. Spreid mengsel uit over de bodem van een springvorm van ca. 20cm, maak egaal en druk goed aan, zodat de randen goed bedekt zijn. Maak de keukenmachine goed schoon.
2. Verwarm kokosolie en honing in een steelpan op laag vuur tot het vloeibaar is en roer door elkaar.
3. Doe alle ingrediënten (behalve de frambozen) voor de vulling in de krachtigste keukenmachine die je hebt en blend tot het heel fijn en glad is (dit kan een paar minuten duren).
4. Smeer 2/3 van de mix uit over de bodem en maak egaal. Voeg de frambozen toe aan de resterende mix in de foodprocessor en blend weer tot het heel fijn is. Smeer uit over de eerste laag van de vulling. Laat opstijven in de vriezer.
5. Haal 30 min voor serveren taart uit de vriezer. Snijden gaat extra makkelijk met een warm mes. Restjes bewaar je in de vriezer (welke restjesJ).

Pompoentaart droge ingrediënten:
240 gr speltmeel                   120 gr lichte spelt
1 el kaneel                            1 tl kardemom     
½ tl nootmuskaat                  1 tl baksoda
½ tl kruidnagelpoeder            ½ tl zeezout
2 tl gemberpoeder                2 el chiazaad

Pompoentaart natte ingrediënten:
180 gr pompoenpuree van twee kleine, donkeroranje pompoenen (alternatief: zoete aardappels)
240 ml honing of ahornsiroop
6 el olijfolie
1 grote, rijpe banaan
1  el appelazijn

1. Halveer pompoenen en rooster 30-60 min (afhankelijk van grootte) in oven op 200C. Laat afkoelen en blend vruchtvlees in keukenmachine tot een gladde massa. Dit kun je het beste een avond van tevoren doen. Meet 180 gr af en zet de rest apart (voor pompoensoep). Verlaag oventemperatuur tot 175C.
2. Doe de 180 gr pompoenpuree weer in de keukenmachine en voeg natte ingrediënten toe (behalve de appelazijn). Blend tot een goede mix.
3. Zeef droge ingrediënten in grote kom.
4. Voeg pompoenpuree toe en roer tot één geheel. Voeg appelazijn toe en klop het erin.
5. Verdeel beslag over twee springvormen van 20cm. Grotere springvormen van 24cm kan ook (heb ik gebruikt op foto), maar zorgt voor minder hoge taart. Bak 30min (of totdat een satéprikker er droog uit komt) op 175C. Laat helemaal afkoelen voordat je gaat glazuren.
6. Leg 120gr hazelnoten op een bakplaat en bak 10-20 min op 175C tot de velletjes uitdrogen en barsten. Laat iets afkoelen en verwijder velletjes door hazelnoten tussen je handen te wrijven. 

Glazuuringrediënten:
3 blikjes kokosmelk
Merg van 1 vanillestokje
240 ml crèmehoning (niet doorzichtig)
120 gr geroosterde hazelnoten

1. Zet blikjes kokosmelk minimaal 4 uur in de koelkast. Open blikjes en schep alleen de toplaag room eruit. Laat de vloeibare melk in het blik (voor soep of stoofpot). Doe room in kom en mix met honing en vanillemerg. Laat opstijven in de koelkast. Let op: dit opstijven werkte bij mij niet. Waarschijnlijk was mijn kokosmelk minder 'romig' dan die ze in Amerika verkopen :-). Ik heb het opgelost door gewoon honing als glazuur te nemen, maar het is natuurlijk wel jammer van de moeite. Dus de volgende keer wil ik dit met kokosolie doen ipv kokosmelk. De kokosolie moet dan natuurlijk niet geurloos zijn, dat snap je wel :). 
2. Hak geroosterde hazelnoten grof.

Samenstellen van de taart.
1. Verwijder de springvormen als de taart helemaal is afgekoeld. Snijd de bovenste laagjes eraf, zodat de taart recht staat. Snijd beide taarten doormidden, zodat je vier lagen hebt (dit gaat niet met een springvorm van 24cm, je hebt dan een te dunne taart om doormidden te snijden, daarom heeft mijn taart ook maar twee lagen :)
2. Leg 1 laag op een taartschaal/bord en bedek met ¼ van het glazuur en 2 handjes hazelnoten. Ga zo door met de volgende lagen. Bewaar de grootste hoeveelheid hazelnoten voor de topping. Serveer.


Ingrediënten bananencake:
60 ml melk                             90 ml kokosolie
90 ml ahornsiroop                  1 tl vanille-extract
5 medium rijpe bananen         280 gr speltmeel
1 tl baksoda                          1 tl bakpoeder
½ tl zeezout                           100 gr gehakte walnoten

1. Verwarm oven voor op 175C.
2. Bekleed met bakpapier/bebloem een springvorm 17cm (groter kan ook, maar zo krijg je een mooie hoge taart).
3. Blend melk, boter, ahornsiroop, vanille-extract en bananen tot een smeuïg geheel.
4. Mix droge ingrediënten in een grote kom, voeg bananenmix toe en spatel door elkaar. Spatel walnoten erdoor, roer zo min mogelijk.
5. Doe beslag in springvorm en bak ca. 60min.

Ingrediënten chocoladecake:
280 gr speltmeel                   50 gr cacaopoeder
2 tl bakpoeder                      1 tl baksoda
½ tl zout                               250 ml ahornsiroop
300 ml melk                         2 tl vanille-extract
1 tl appelazijn                       90 ml olijfolie

1. Verwarm over voor op 175C.
2. Bekleed met bakpapier/bebloem een springvorm 17cm.
3. Zeef en mix in een grote kom meel, cacaopoeder, bakpoeder, -soda en zout.
4. Mix in een andere kom de ahornsiroop, melk,olijfolie, vanille-extract en azijn. Voeg toe aan andere kom en roer door elkaar.
5. Doe beslag in springvorm en bak ca. 60min.

Ingrediënten geglazuurde walnoten:
100 gr walnoten                    60 ml ahornsiroop of honing

1. Rooster walnoten in koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Voeg ahornsiroop toe en roer walnoten er doorheen, zodat ze omhuld zijn met siroop. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Ingrediënten chocoladetopping:
200 ml kokosmelk               
200gr chocolade (85%cacao)           
Merg van 1 vanillestokje
Snufje zeezout

1. Doe merg in steelpan. Voeg koude melk toe en verwarm tegen de kook aan langzaam op middelhoog vuur.
2. Haal van het vuur en voeg chocola toe. Roer tot chocola volledig is gesmolten, voeg zout toe en glazuur de cake er direct mee. Als het glazuur is gestold, maak je het weer vloeibaar door het op te warmen.

Bouw taart in elkaar:
1. Bak bananencake en chocoladecake gelijktijdig als het kan. Laat ze compleet afkoelen. Snijd de taarten horizontaal doormidden. Snijd eventueel de bovenkanten eraf als deze niet waterpas zijn.
2. Begin met één helft van de chocoladecake op een bord of taartschaal, spatel er ¼ van de chocoladetopping op. Leg er een helft van de bananencake bovenop en spatel er weer ¼ van de chocoladetopping op, ga zo door. Giet de resterende chocoladetopping over de taart en versier met de geglazuurde walnoten. Enjoy!

Gerelateerde posts:
Suikervrije appeltaart met cranberry's
Code cacao: Chocoladetaart
Aanwinsten van deze week: Cranberrytaart met peer
Normandische appeltaart
Ouderwetse appeltaart

Sippe tijdschriften (of toch niet?): Worteltaart met romig glazuur