LITERATUUR

Ter verdieping en verbreding van mijn blog bespreek ik hier (populair) wetenschappelijke studies, artikelen en publicaties over eetcultuur en kookgeschiedenis. Broaden your minds!
B.W. Higman, How Food made History (2012).
In het overzichtswerk How Food made History beschrijft Higman de wereldgeschiedenis via de geschiedenis van eten. Hij laat zien hoe voedsel aan het begin stond van de ontwikkeling van economische en sociale structuren die van invloed zijn geweest op het ontstaan van complex georganiseerde samenlevingen. Ik bespreek het boek in verschillende posts per hoofdstuk. Zo blijft het voor mezelf en voor jullie behapbaar en overzichtelijk.

I       Een kwestie van keuze? & het ontstaan van mondiale voedselsystemen
II     Geografische domesticatie van voedsel & voedselverboden
III    Bos, boerderij & fabriek
IV    Jagen, hoeden & vissen
V     Conserveren & bereiden
VI    Handel
VII  Koken, klasse & consumptie
VIII Nationale, regionale & mondiale keukens
IX   Goed eten, slecht eten
X    Verhongeren
XI   Conclusie