zaterdag 22 november 2014

LAMSBOUTSCHIJVEN UIT DE OVENVorige week en de week daarvoor ging het over konijn. Nu brachten mijn ouders ook anderhalve kilo lamsboutschijven mee en noten, héél veel noten. Inderdaad, het zijn een beetje de drie wijzen met eetbare wierook, goud en mirre, alleen komen zij meerdere keren per jaar en niet alleen op 24 december :-)
Maar wat doe je met lamsboutschijven als in je enige braadpan konijn staat te stoven en je diepvries vol zit met ander konijn? Terwijl ik mijn hoofd daarover brak, hoorde ik die schijven denken: 'ookal is je halve keuken nu bezet door konijn, wij verdienen ook een bijzondere bereiding'. Ik was het helemaal met ze eens en de oven stond nog niet aan... 

Recept Lamsboutschijven uit de oven
ca. 15 min. bereidingstijd
90 min. wachttijd

Ingrediënten:
1,5 kilo lamsboutschijven (of lamsschenkel of lamsschouder)
2 L rundvleesbouillon of vleesfond
2 el mosterd zonder zaadjes
2 el honing
100 ml kookroom
sap van een halve cintroen
1 el tijm (of meer :-)
1 el sambal of tabasco
peper
zout
boter

1. Verwarm de oven voor op 170 graden.

2. Wrijf schijven in met peper en zout. Braadt de schijven op hoog vuur in boter aan beide zijden bruin. Haal ze uit de pan en leg ze dakpansgewijs in een ovenschaal. Strooi er wat tijm overheen (dit kun je ook bewaren tot bij het serveren).

3. Voeg bouillon, mosterd, honing,  kookroom, citroensap en sambal of tabasco toe aan bakvet en kook ca. 2 minuten al roerend mee. Schenk jus over de lamsboutschijven in de ovenschaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem ongeveer 90 minuten in de oven.

Lekker met gekookte aardappels (want serieus, je wilt zoveel mogelijk van die saus eten als je kunt) en geroerbakte andijvie met ketjap.
Dan de noten! Als je na een hele avond met z'n vieren notenkraken met zere handen om je heen kijkt en ziet dat de kamer bezaaid is met lege notenschillen omdat je maar één notenkraker had en de rest met een hamer te werk is gegaan, wil je graag beloond worden. Dit baklava recept is daarvoor uitermate geschikt: zoet, zacht en knapperig. Toen ik er een foto van wilde maken, was het al op... 

Recept Baklava met hazelnoten

ca. 30 min bereidingstijd
45-60 min. wachttijd

Ingrediënten siroop:
125 gr vloeibare honing
300 gr basterdsuiker
2 el citroensap
2,5 tl kaneel
300 ml water

Ingrediënten vulling:
300 gr ongezouten hazelnoten
300 gr ongezouten walnoten
120 gr suiker
3 tl kaneel
rasp van de schil van één citroen
450 gr filodeeg
boter of olie om schaal in te vetten

1. Maak de siroop: meng honing, suiker, kaneel en water in een pan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Laat 20 min. pruttelen tot siroop iets is ingekookt. Breng op smaak met citroensap en zet het aan de kant.

2. Hak hazelnoten en walnoten fijn (doe ze in een theedoek en sla ze kapot met iets hards (bijvoorbeeld een hamer) en rooster ze in een pan zonder olie of boter (als je geroosterde noten hebt, is dit niet nodig).

3. Verwarm de oven voor op 160 graden.

4. Meng de noten, suiker, kaneel en citroenrasp in een kom. Vet een ovenschaal of bakvorm in met boter of olie. Vul de ovenschaal laagje voor laagje: filodeeg, notenmengsel, siroop, filodeeg, enzovoort. Houd iets van de siroop achter. Dek af met filodeeg tot het op is. Smeer bovenlaag filodeeg in met wat boter. Zet ovenschaal ca. 45-60 min in de oven tot de baklava goudbruin is.

5. Laat baklava afkoelen, besprenkel met siroop en snijd in vierkanten of ruiten. Serveer bij de koffie of als dessert met slagroom en een bol vanilleijs.

Gerelateerde posts:
Vlaams konijn met patattekes
Een website, een logo en dus een konijn