vrijdag 26 juni 2015

KERSEN VANILLE MOUSSE MET 'STRACCIATELLA' YOGHURTGet this recipe in English @SeasoningStories.

Kun jij het ook niet laten om als je kersen hebt gekocht eerst de halve dag rond te lopen met twee kersen om je oren als oorbellen? Sommige dingen blijven leuk en dit is zoiets! Na een dag van mijn kersenoorbellen genoten te hebben, was het tijd om van de smaak te gaan genieten. Natuurlijk hebben kersen helemaal geen ingewikkelde bereidingswijzen of ingrediënten nodig om verrukkelijk te zijn. Op een kleedje onder een parasol in de zon met een zakje kersen is het ultieme zomergevoel.
De laatste tijd heb ik steeds vaker zin in ijs, vooral in stracciatella. Het roomwitte vanilleijs met de donkerbruine stukjes chocolade had op mijn zusje en mij al vroeg zijn aantrekkingskracht. Mochten we een bolletje ijs uitzoeken, dan was het standaard stracciatella. Misschien kwam het ook wel door de exotische naam. Want wat ís stracciatella eigenlijk? Stracciatella blijkt het Italiaanse woord te zijn voor kleine snippers en kan daardoor voor verschillende soorten gerechten gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor stracciatella alla romana, een Italiaanse soep met stukjes ('snippers') ei of de stracciatella di bufala, Italiaanse buffelmozzarella met een versnipperde textuur. In het ijs slaat stracciatella natuurlijk op de chocoladesnippers. Maar nu ik weet dat stracciatella dus niet perse iets te maken heeft met chocola, kan ik die snippers ook op een andere manier creëren. Het ijs is in dit recept Griekse yoghurt. Griekse yoghurt heeft een lager vochtgehalte dan gewone yoghurt en is daardoor dikker. Voeg je een avond van tevoren de havermout toe, dan wordt de yoghurt extra stevig, waardoor hij prima voor een paar bollen ijs kan doorgaan. 
Komt 'Sesam open U' je bekend voor? Met deze magische spreuk opende Ali Baba de ingang van de grot van de Veertig Rovers. Toen Cassim, de broer van Ali Baba het ook probeerde, kwam hij wel binnen, maar kon hij op de terugweg het soort graan niet meer herinneren waardoor hij al prevelend ('Spelt? Rogge? Boekweit? Haver?') opgesloten zat in de grot en werd gevonden door de Veertig Rovers met alle gevolgen van dien. 

De sesamzaadjes zorgen in dit recept voor het stracciatella-effect en zorgen voor een knapperig en smaakvol begin van je dag. Van de kersen heb ik een vanillemousse gemaakt met behulp van chiazaad. Een mooie combinatie van hartig en zoet. De hoeveelheden in het recept zorgen voor zoveel kersenmousse dat je je ontbijt (of dessert) zo zoet kunt maken als je zelf wilt.
Recept Kersen vanille mousse met 'stracciatella' yoghurt
Voor 2 porties met extra veel mousse

Ingrediënten kersen vanille mousse
ca. 250 gr zoete kersen, gehalveerd en ontpit
merg van 1 vanillestokje
sap van halve citroen
snufje zout
4 el chiazaad

1. Meng alle ingrediënten behalve het chiazaad in een blender of keukenmachine. Doe in kom en roer chiazaad erdoor. Laat minimaal 1 uur, maar het liefst een nacht afgedekt opstijven in de koelkast.

Ingrediënten 'stracciatella' yoghurt
6 flinke el Griekse yoghurt
4 flinke el havermout
4 el zwart sesamzaad

1. Roer alle ingrediënten door elkaar. Laat een nacht afgedekt opstijven in de koelkast.

2. Verdeel yoghurt over twee schaaltjes of coupes. Serveer met de kersen vanille mousse en een paar extra kersen en bestrooi met zwart sesamzaad.

Gerelateerde posts:
- Proeverij: havermout-lijnzaadpap