maandag 21 september 2015

GEROOSTERDE POMPOEN MET RAS EL HANOUT, GEITENKAAS, MUNT & WALNOTENGet this recipe in English @SeasoningStories.

Het thema van de Allerhande van deze maand is 'Het nieuwe eten'. Dit nieuwe eten houdt volgens de Allerhande onder andere in dat je groente en fruit van het seizoen eet en dat je zelf kookt met verse ingrediënten. Ik ben voor! Daarom koos ik twee seizoensrecepten uit de Allerhande om thuis eens te proberen: deze keer pompoen met geitenkaas en munt. De volgende keer: pastinaakpuree met tijm.
Verder staat de Allerhande vol met zeer gezonde en 'happy' recepten van Rens Kroes. Rens Kroes hangt een dappere voedingsfilosofie aan van powerfood. Powerfood staat voor zo puur mogelijk eten, veel superfoods, geen conserveringsmiddelen, smaakstoffen of toegevoegde suikers en een diepvries vol fruit en zelfgemaakte snacks.Ik las deze week dat één op de vier Nederlanders gevarieerd koken te duur vindt. Die één op de vier hebben natuurlijk geen vrienden met een moestuin waardoor je ineens tien courgettes hebt of ouders die een lamsbout van eigen kudde komen brengen. Veel interessantere uitkomst uit dit onderzoekje vond ik overigens dat 54% van de ondervraagden vindt dat ze te weinig inspiratie hebben om te variëren. Kijk, dát lijkt me eerder het probleem. En het mooie is dat dat probleem nu juist makkelijk is op te lossen. Neem nu de pompoen van vandaag. Die kun je niet alleen roosteren zoals in dit recept, maar je kunt er ook soep, puree, pompoentaart, pastasaus, pompoencake of pompoenchutney van maken. 35% van de ondervraagden zegt verder nog te weinig tijd te hebben om te variëren. Wel vreemd, want als je geen tijd hebt, waarschijnlijk vanwege je werk, zou je zeggen dat je wel geld zou moeten hebben. Terwijl als je geen geld hebt, omdat je niet of weinig werkt, dan heb je juist weer tijd. Of komt het omdat mensen liever zo min mogelijk geld besteden aan eten en het liever uitgeven aan hippe mode of coole gadgets? Hoe dan ook, meer onderzoek lijkt me wenselijk.

En als we het toch over inspiratie hebben, nog een leuk nieuwtje voor mensen die ieder jaar als een berg opzien tegen wéér een briljant kerstmenu op tafel toveren: op 11, 12 en 13 december organiseert Albert Heijn een Kerst/Food Festival in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Voor het kerstmenu worden meestal alle registers opengetrokken, dus het 'te duur' argument valt ook al af. Blijft alleen de tijdsdruk nog over...Recept Geroosterde Pompoen met Ras-el-hanout, Geitenkaas, Munt en Walnoten
Dit recept is in de Allerhande een bijgerecht voor 4 personen dat je kunt serveren met couscous en falafel. Ik heb er een hoofdgerecht voor 2 van gemaakt en daarom heb ik walnoten toegevoegd. Die geven je iets om daadwerkelijk op te kauwen, in tegenstelling tot de voorgestelde falafel. Verder heb ik de hoeveelheid ras-el-hanout met 150% verdubbeld als tegenhanger van de sterke geitenkaas.

Ingrediënten:
1 pompoen
1 el ras-el-hanout
5-10 el olijfolie
een paar takjes verse munt
125 gr geitenkaas
5 el vloeibare honing
zout en peper naar smaak
100 gr walnoten

Voor de couscous:
175 gr couscous
175 ml water
1/2 groentebouillonblokje

1. Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Snijd de pompoen doormidden met een broodmes en verwijder de pitten en de zaadlijsten met een lepel. Schil de pompoen met een dunschiller of een scherp mes. Snijd de helften in dunne partjes met een scherp mes zonder kartelrand.

2. Meng in een grote ovenschaal de pompoenparten, olijfolie, ras-el-hanout, zout en peper en bak in ca. 40 min. goudbruin.

3. Snijd of verbrokkel de geitenkaas in kleine stukken en meng met de honing. Snipper de munt. Hak de walnoten grof.

4. Doe de couscous in een middelgrote kom. Breng in een pannetje 175 ml water met een 1/2 groentebouillonblokje aan de kook en schenk over de couscous. Dek af met een bord en laat 15 minuten staan. Roer voor serveren de couscous los.

5. Haal de pompoen uit de oven en leg op een mooie schaal samen met de geitenkaas met honing. Bestrooi met de munt en de walnoten. Serveer met de couscous.