zaterdag 9 mei 2015

DUITSE PRETZELS MET ROOMBOTER

Op Koningsdag at ik voor het eerst echte Duitse Pretzels bij het ontbijt. Versgebakken bij de bakkerij in Zeutern, Ubstadt-Weiher. Die Duitsers kunnen er wat van qua brood. Vooral qua zwaar brood: plakken zuurdesembrood volgepropt met zaden en noten, grote carrés met kwarkvulling, zelfs de chocoladecroissants liggen zwaar op de maag. Wat nou luchtig ontbijten? Op één Duitse croissant kun je een flinke boswandeling maken. In een Duits oerbos welteverstaan, want de miezerige lapjes grond met een paar bomen in Nederland die wij bos noemen, komen daarvoor zeker niet in aanmerking mocht je die illusie toevallig nog hebben. Nu denk je: zeur niet, eindelijk eens iets dat vult! En inderdaad, het is een welkome ontdekking dat je na één plakje volkoren wortelbrood met sesamzaad net zo vol kunt zitten als na tien sneetjes maisbrood, maar toch. Het is best jammer dat daardoor je ontbijt zo snel is afgelopen. En je lunch. Maar toen ontdekten we dus pretzels! Pretzels bleken een perfecte combinatie van Duitse broodcultuur en Nederlandse eetcultuur, of zoals Karlsson van het Dak zou zeggen: 'Precies vullend genoeg'. En de zeezoute smaak was voor mij een sensatie in de ochtend.Thuisgekomen bleken pretzels niet zo moeilijk te maken als verwacht. Je zou kunnen stellen dat pretzels de Duitse variant zijn van de Britse scones: weinig moeite, prima resultaat. Nog een extra voordeel aan vullend brood: het hoeft minder lang te rijzen. De Duitsers zullen wel denken: 'waar is al die onvoedzame lucht goed voor?  Tijdens die rijstijd kun je minimaal drie Audi's in elkaar monteren.' Weinig rijstijd betekent ook dat je minder geduld hoeft te hebben en zodoende leek mij dit een puik recept om mij weer eens te wagen aan brood.Recept Duitse Pretzels 
10 stuks
30 min. bereidingstijd
45 min. wachttijd
15 min. oventijd

400 gr bloem
7 gr droge gist
1 tl suiker
2 tl bakpoeder
1 tl baksoda
1 tl zout
250 ml warm water
1 eidooier
grof zeezout om te bestrooien

1. Mix bloem, gist, suiker, bakpoeder, baksoda en zout in een grote kom. Voeg warm water toe en kneed circa 10 minuten tot een samenhangend, soepel deeg. Laat het deeg minimaal 30 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek.

2. Verwarm de oven op 225 graden. Duw de lucht uit het deeg en kneed het soepel. Verdeel het deeg in 10 porties. Rol elke portie uit tot een sliert van circa 40 cm. Leg de slierten deeg in krakelingvorm op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met eidooier en bestrooi met zeezout. Laat de pretzels nog een paar minuten rijzen en bak ze daarna in ca. 15 minuten goudbruin en gaar.

Mocht je net als ik met twee bakplaten werken, dan kun je de bovenste bakplaat na 15 minuten uit de oven halen en de onderste nog een paar minuten bovenin laten bruinen. Zo krijgen alle pretzels dezelfde mooie glans.

Pretzels zijn lekker met roomboter. Geef er morgen een paar aan je moeder of neem ze mee naar de Efteling als tussendoortje (wordt het ook weer makkelijker om dat broodje Unox te weerstaan).

Gerelateerde posts: