zondag 12 april 2015

RABARBERJAM MET AARDBEIEN



Get this recipe in English @SeasoningStories.

Gisteren braken we het laatste potje zwarte bessenjam uit Frankrijk aan. Tijd dus voor nieuwe jam! Deze week zag ik voor het eerst dit seizoen weer rabarber in de winkel liggen en laat ik nou helemaal wild enthousiast worden van de bitterzoete smaak van rabarber. Eén en één was al snel twee, aan de slag met Rabarberjam!





Om te voorkomen dat rabarberjam te zuur wordt, voeg je sinaasappelsap of een ander zoet fruit toe. Aangezien de aardbeien me dit seizoen bijzonder goed smaken, heb ik gekozen voor Rabarberjam met aardbeien. Je kunt ook kiezen voor frambozen of appels. Ben je helemaal in een creatieve bui dan kun je rabarber combineren met gember, vanille of verse munt. Voor de verandering heb ik besloten ditmaal eens jam te maken zoals je jam hoort te maken: met geleisuiker. Ben je dit net als ik niet gewend om te doen, blijf dan bij je pan vol kokend fruit want het stolt als een malle!

Je kunt de stukken aardbei en rabarber zo klein maken als je zelf wilt. Hoe kleiner, hoe egaler de jam. Hoe groter, hoe meer compote-achtig je jam wordt. Ik houd wel van een halve aardbei op mijn boterham, dus ik halveerde de aardbeien en sneed de rabarber in stukken van ongeveer 2 cm. De rabarber lost overigens sowieso prima op, dus steek niet teveel tijd in het zo klein mogelijk snijden van de rabarber, je ziet 'em toch niet terug, zelfs niet de stukken van 2 cm (helaas).


Recept Rabarberjam met aardbeien
Voor 6-7 jampotjes
Bereidingstijd 20 min.

Ingrediënten
800 gr rabarber in stukken
800 gr aardbeien, ontkroond en gehalveerd
1500 gr geleisuiker
200 ml water

1. Snijd de rabarber in stukken, ontkroon en halveer de aardbeien. Kook 6 tot 7 jampotjes inclusief deksels uit (met kokend water of in de oven), zodat ze steriel zijn. Zet ze klaar op een theedoek en leg de juiste deksels naast de potjes.

2. Doe de rabarber met de aardbeien, het water en de suiker in een grote pan met dikke bodem. Zet de pan op een middelgrote pit op hoog vuur en roer de suiker door het fruit. Wacht tot het mengsel kookt. Als je geleisuiker gebruikt, let dan nu goed op: de jam stolt snel. Doe de stol-check na circa 4 minuten kooktijd: haal een lepel door het fruitmengsel, laat een druppel op een schoteltje vallen en laat afkoelen. Als de druppel is afgekoeld, houd je het schoteltje verticaal. Loopt de druppel uit, dan is de jam nog niet klaar. Houdt de druppel zijn vorm dan zit je goed en kun je het vuur uitzetten. Ook belangrijk in het geval van geleisuiker: kook de jam niet te lang, want dan stolt de jam teveel en krijg je een stroperige substantie.

3. Heeft de jam de gewenste dikte, zet het vuur uit. Pak een handzame soeplepel en schenk de jam in de potjes. Sluit ze af met de deksels. Laat afkoelen en maak de potjes schoon.

Afgesloten, op een koele, donkere plek, is de jam minimaal twee jaar houdbaar. Serveer de jam met brood, scones, yoghurt, ijs, kwark of neem gewoon als niemand kijkt een lepeltje uit de pot: kwajongensachtige vrolijkheid gegarandeerd.

Gerelateerde posts: