donderdag 9 april 2015

SCONES MET PRUIMENJAMGet this recipe in English @ Seasoning Stories.

Na de Victoriaanse sponge cake van vorige week verkeren wij nog steeds in Britse sferen. Deze week staan er scones op het menu. Een prima onderdeel van een feestelijke Paasbrunch, maar ook heerlijk bij de koffie of thee. Afgelopen herfst in Schotland aten we 'homebaked scones' met jam in eetcafé An Cala in Mallaig. En natuurlijk is de omgeving daar van invloed op je eetervaring, maar scones blijven voor mij het perfecte voorbeeld van 'less is more': geen ingewikkelde ingrediënten, geen ingewikkelde baktechnieken, maar wel een perfect, luchtig gebakje als resultaat dat je kunt besmeren met zoete jam en/of roomboter. Vergeet alleen niet het bakpoeder toe te voegen... In mijn enthousiasme van 'geen ingewikkelde ingrediënten en baktechnieken' ging ik in eerste instantie aan het bakpoeder voorbij en dat leverde keiharde ronde frisbees op. Ook lekker, maar niet zo fotogeniek.De klassieke Britse scone is een plat, licht gezoet 'broodgebak' ter grootte van een bord en gesneden in driehoekige stukken. Vanaf het moment dat bakpoeder makkelijker verkrijgbaar werd, kreeg de scone een ronde vorm en werd het een hoog gerezen gebakje. Naast de zoete variant, zijn er ook een heel scala aan hartige scone varianten. Het komt erop neer dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. En eet je nou 'skons' of 'skoons'? Dat subtiele verschil heeft te maken met je afkomst. Ben je een Noord-Engelse working class hero, dan eet je skons, behoor je tot de gegoede zuidelijke middenklasse dan eet je skoons. Er is zelfs een rijmpje van:

I asked the maid in dulcet tone
to order me a buttered scone;
The silly girl has been and gone
and ordered me a buttered scone.

Wij identificeren onszelf natuurlijk het liefste met de Noord-Engelse working class, dus wij eten skons :-)Recept Scones
ca. 8 stuks
10 min. bereidingstijd
20 min. rijstijd
20 min. oventijd

Ingrediënten:
500 gr bloem
30 gr bakpoeder
2 zakjes vanillesuiker (of 75 gr poedersuiker als je van echt zoet houdt)
flinke snuf zout
125 gr koude boter in blokjes
2 eieren
ca. 100-150 ml koude melk

1. Meng de bloem met de bakpoeder, suiker en zout in een grote kom. Wrijf de boter erdoor. Voeg de eieren en zoveel melk toe zodat je een samenhangend deeg krijgt.

2. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een ovaal van ca. 2 cm dik. Pak een glas of mok met een diameter van ongeveer 7 cm en druk daarmee 7 tot 9 cirkels uit het deeg. Leg de cirkels op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de scones 20 min. rijzen buiten de oven.

3. Verwarm de oven op 180 graden. Bestrijk de scones met melk en bak ze in 20 minuten lichtbruin en gaar. 

Wij aten ze met zelfgemaakte pruimenjam, oftewel niet te versmaden! Maar traditioneel serveer je scones met aardbeienjam en clotted cream. Enjoy!

Gerelateerde posts:
Duitse Pretzels met roomboter
Gastrecept: Rozijnenbrood
Bananenbrood
Pittige september crackers
Speltbrood
Noten- en zadenbrood