vrijdag 25 september 2015

APPELMOES MET HONING & KANEEL + NOSTALGISCH TOETJE



Get this recipe in English @SeasoningStories.

En ineens zijn de appels rijp! Van beide ouders kregen we in totaal zo'n 25 appeltjes met bij één voorraad een briefje 'voor in taart, appelmoes of gewoon uit de hand'. Die keuze was gauw gemaakt: appelmoes natuurlijk! Al was het alleen al vanwege de heerlijke appeltjesgeur die zich door je huis verspreidt als je de appels op het vuur hebt staan. Eigenlijk nog lekkerder, want frisser, dan de geur van appeltaart in de oven. 



Mijn moeder vertelde dat mijn oma vroeger aan het begin van de herfst dagenlang bezig was om de appeloogst te drogen op de kachel. De plaat boven de kachel lag dan vol met appels die langzaam uitdroogden en op die manier veel langer bewaard konden worden. Als wij vroeger ziek waren en een dag thuis moesten blijven, kregen we standaard een beschuit met geraspte appel en kaneel als ontbijt (en gekookte rijst met bessensap als lunch, maar dat is weer een ander verhaal). Deze appelmoes is dat ontbijt in vloeibare vorm zonder de beschuit en met een beetje honing. 



In de Germaanse mythologie staan appels voor vruchtbaarheid en eeuwige jeugd. Godinnen worden vanzelf zwanger als ze maar genoeg appels eten en bij opgravingen van het Osebergschip van Vikingen in Noorwegen zijn manden met appels gevonden om mee te nemen naar Walhalla. Tegelijkertijd staat de appel symbool voor de dood en het kwaad, bijvoorbeeld in het sprookje van Sneeuwwitje. In Genesis hangen er appels in de boom van goed en kwaad, maar blijft het onduidelijk of de appel nou goed is of kwaad De Engelse wetenschapper Hilda Ellis Davidson verklaart deze paradox aan de hand van verschillende smaken appels. Zo waren de zuidelijke appels die van nature in Italië en Griekenland voorkwamen groot en zoet, terwijl de noordelijke appels in Duitsland en Scandinavië klein en bitter smaakten. 



Deze appelmoes is een fluitje van een cent en is het lekkerst met kleine, zure appels. Nu maar hopen dat dood en verderf uitblijven... 

Recept Appelmoes met Honing & Kaneel
Genoeg voor drie keer bijgerecht of nagerecht voor 2. 

Ingrediënten:
20 appels (liefst zuur, maar lichtzoet kan ook), in kwarten
200 ml water
sap en rasp van 1 citroen
flinke snuf zout
2 el vloeibare honing
kaneel naar smaak

1. Schil de appels en snijd de klokhuizen eruit.

2. Doe de appels in een grote pan, samen met het water, de citroenrasp en -sap en het zout. Doe het deksel op de pan. Breng op middelhoog vuur aan de kook en zet vuur laag. Laat de appels een uur pruttelen en langzaam uit elkaar vallen tot moes.

3. Proef. Meestal vind ik de appelmoes zonder verdere toevoegingen zo lekker zat, maar wil je het wat zoeter, roer er dan een paar eetlepels honing doorheen en bestrooi de moes met kaneel. De appelmoes kun je prima invriezen.

Serveer bij vlees, Mexicaanse bonenschotels, kip en patat of gebruik het om dit ontzettend nostalgische toetje mee te maken! Dit toetje komt uit mijn moeders repertoire en dit aten we alleen met nog warme, zelfgemaakte appelmoes. Mijn moeder kennende maakte ze dit alleen op zondag of als er iemand jarig was. 

Recept Nostalgisch Toetje
2 pers

Ingrediënten:
400 ml custard
2 beschuiten
8 el warme Appelmoes met Honing & Kaneel

1. Leg de beschuiten op de bodem van twee schaaltjes. Bedek de beschuiten met de appelmoes. Bedek de appelmoes met de custard. 

Je kunt het ook met koude appelmoes maken of met appelmoes uit een potje, maar dan wordt de beschuit niet zo lekker klef en met appelmoes uit een potje kun je er denk ik behoorlijk zeker van zijn dat de appel niet staat voor vruchtbaarheid en eeuwige jeugd.