zondag 21 september 2014

BANANENBROODDe crackers die ik had bedoeld als ontbijt gedurende drie weken, waren na een week al op. Je zou kunnen zeggen dat ze ten onder gingen aan hun eigen succes... We moeten het inmiddels dus weer doen met 'gewone' crackers uit de winkel. Helaas zijn die niet echt afdoende als je drie keer per week een rondje Staddijk rent om je conditie op te vijzelen. Winkelcrackers verdwijnen na een hardloopsessie in een diep zwart gat en voor je het weet ben je dat aan het opvullen met alles wat los en vast zit. Tijd dus voor iets nieuws: bananenbrood.Nou ja, iets nieuws... Ik maak dit bananenbrood inmiddels bijna twee jaar en eigenlijk iedereen wordt er blij van. Dat moet wel komen doordat dit brood mega-multifunctioneel is. En nee, dat is dus niet zomaar multifunctioneel, ik heb niet voor niets ongeveer alle labels die ik heb aan deze post gehangen. Het bananenbrood komt namelijk erg dicht in de buurt van pruimenjam in het multifunctionele spectrum en is wél lekker bij koffie.
Je kunt het bananenbrood eten als 'gewoon' brood bij je ontbijt of lunch. Je kunt het gebruiken als nagerecht in combinatie met een kaasplankje (ik citeer een mee-eter: 'dit kan zo ergens op de kaart'). Je eet het als koek bij een kopje koffie of als borrelhapje bij een goed glas wijn als je dinsdagavond proost op je favoriete zanger die 65 is geworden, maar bij wie het woord 'pensioen' goddank nog niet in het woordenboek voorkomt. Je ziet het: bananenbrood komt altijd van pas :)
Een ander groot voordeel van dit recept is dat het valt in de categorie: makkelijker wordt het niet. Lees en geef toe:

Bananenbrood


Ingrediënten:

60 ml melk naar keuze
6 el roomboter, olijfolie of kokosolie
6 el ahornsiroop of honing
1 tl vanille extract
5 rijpe bananen
240 gr speltmeel (of griesmeel / havermoutmeel / ...)
1 tl baksoda
1 tl bakpoeder
flinke snuf zout
150 gr gehakte noten en zaden naar keuze (hazelnoten, walnoten, pompoenpitten, zonnebloempitten, you name it!)
Eventueel voor een feestje: 100 gr gehakte pure chocolade

1. Verwarm de oven op 175 graden. Bekleed en cakeblik/broodvorm met bakpapier.

2. Mix in een grote kom de 'droge' ingrediënten (meel, soda, poeder, zout, noten, zaden en eventueel de chocolade).

3. Mix in de keukenmachine de 'natte' ingrediënten (melk, olie, siroop, vanille en bananen) en voeg toe aan droge ingrediënten (roer zo min mogelijk).

4. Giet in cakeblik en bak in 45-70 min. gaar. Check vanaf 45 min. met een satéprikker.

De baktijd is niet alleen afhankelijk van je oven, maar ook van het soort meel dat je gebruikt. Het soort meel is ook van invloed op het eindresultaat. Voor de duidelijkheid:

Soort meel
Baktijd +/-
Eindresultaat
Speltmeel
60 min
Brood: gerezen en droog van binnen
Griesmeel
45 min
Soort gevulde ontbijtkoek: niet veel gerezen, maar droog van binnen
Havermout-meel
70 min (onderin oven)
Cake: hoog gerezen, smeuïg van binnen
Combinatie van melen
Ontdek zelf
Laat je verrassen

Havermoutmeel maak je trouwens zelf: weeg de hoeveelheid meel die je nodig hebt af in havermoutvlokken en verpulver de vlokken in de keukenmachine tot meel. En nog een laatste tip: laat je niet ontmoedigen als je geen keukenmachine hebt. Gebruik dan gewoon geen havermoutmeel en prak de bananen met een vork. Dit heeft geen enkel gevolg voor de smaak. Je bananenmix heeft dan alleen meer de consistentie van kwark in plaats van milkshake :)