maandag 21 maart 2016

KLEFTIKO LAMSBOUT MET GRIEKSE SALADE & MUNT-YOGHURT

 


Er gaat niets boven langzaam gegaard vlees. Dat is wel duidelijk na het kijken van de eerste aflevering van Cooked: Fire. Het liefst lokaal, biologisch vlees, zoals lamsvlees van een rammetje uit de schaapskudde van mijn vader. Op BBC Good Food vond ik een Grieks recept voor slow roast Kleftiko lam. Oorspronkelijk werd lamsvlees door de Kleftis in Griekenland geroosterd in een gat in de grond, afgedekt met stenen. Dat deden ze omdat ze de lammeren moesten stelen, omdat ze zelf geen kuddes hadden en ze niet wilden dat de rook van hun barbecue zichtbaar was. Dit recept past dus goed bij het thema van Fire.Lamsvlees is het vlees van een schaap jonger dan 12 maanden. Lamsvlees is mager vlees, in tegenstelling tot schapenvlees dat vaak vet is. Lam is een belangrijk onderdeel van de Mediterraanse keuken, vooral van de Griekse, waar lam gegeten wordt bij speciale gelegenheden, zoals Pasen (I love it when a plan comes together!). De Grieken vieren het einde van de vastentijd met Paassoep: magiritsa. De ingrediënten van magiritsa zijn lam (kop, nek en orgaanvlees als hart en lever om de bouillon op smaak te brengen), ui, dille, boter en rijst. Om de soep te binden gebruiken ze avgolemono, een saus op basis van eidooiers en citroensaus. Na de Paassoep kan de volgende gang een langzaam geroosterde Kleftiko lamsbout zijn, gekruid met citroen, knoflook en rozemarijn en geserveerd met geroosterde aardappelen en Griekse salade.

Langzaam gegaarde Kleftiko lamsbout 
4-6 pers.

Heb je een ingevroren lamsbout, haal de bout dan twee dagen van tevoren uit de vriezer om te ontdooien. Marineer de bout één dag van tevoren.

Ingrediënten lamsbout:
1 lamsbout van 2 kilo
6 geperste teentjes knoflook
2 el (fijngesneden verse) oregano
1 el fijngesneden verse rozemarijn
1 tl kaneel
1 tl zout
1 tl vers gemalen zwarte peper
sap van 2 citroenen
rasp van 1 citroen
3 el olijfolie
1 kilo aardappels, gewassen en in kwarten.
5 laurierblaadjes

1. Marineer de volledig ontdooide lamsbout één dag van tevoren. Maak de marinade: meng de geperste knolfooktenen met kaneel, zout, peper, oregano, rozemarijn, citroensap en -rasp en de olijfolie. Maak met een scherp mes inkepingen over de hele lamsbout en wrijf de marinade over het vlees en duw het in de inkepingen. Doe de lamsbout in een plastic zak (bijvoorbeeld een broodzak) en schenk de rest van de marinade in de zak. Leg de lamsbout in de koelkast en laat een nacht marineren. 

2. Haal het lam de volgende dag een uur voordat je hem wilt gaan braden uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Verwarm de oven voor op 160C. Pak de lamsbout in: leg eerst 2 lange stroken aluminiumfolie kruislings op je werkblad, leg daarop 2 lange stroken bakpapier, ook kruislings. Leg de aardappelen in het midden op het bakpapier. Besprenkel met olijfolie, bestrooi met peper en zout en leg de laurierblaadjes erop. Leg de lamsbout op de aardappels. Giet eventueel resterende marinade over de bout en vouw het bakpapier om het lam heen. Doe hetzelfde met het folie, zodat de bout helemaal zit ingepakt. Leg de bout op een rooster in een braadslede, of in een grote ovenschaal en braadt het lam 4,5 uur iets onder het midden in de oven, tot het vlees zacht en gaar is. 

3. Haal het ingepakte lam-aardappelpakket uit de oven en verhoog de oventemperatuur tot 220C. Vouw het folie en bakpapier open en rooster het lam en de aardappels nog 20 minuten of totdat de bout een mooie goudbruine kleur heeft. Haal lam en aardappels uit de oven, pak ze weer in en laat 30 minuten rusten. Serveer de bout met de aardappels en eventueel het braadvocht met Griekse salade en munt-yoghurt.
Griekse salade
4-6 pers. 

Ingrediënten:
250 gr wilde spinazie, grof gesneden
1 (rode) ui, gesnipperd
250 gr cherrytomaten, gehalveerd
halve komkommer, gehalveerd en in plakjes
75 gr groene olijven
15 gr fijngesneden verse peterselie
2 el olijfolie
2 el balsamico azijn

1. Meng alle ingrediënten (behalve de peterselie, olijfolie en balsamico azijn) voor de salade in een grote serveerschaal (of twee kleinere). Roer de olijfolie door de balsamico azijn, breng de dressing op smaak met peper en zout en schenk over de salade. Garneer met de peterselie. 


Munt-yoghurt
4-6 pers.

Ingrediënten:
250 gr Griekse yoghurt
sap van halve citroen
1 el olijfolie
15 gr fijngesneden verse munt
eventueel: pitten van 1 granaatappel

1. Meng alle ingrediënten in een kom. Besprenkel met wat olijfolie en serveer eventueel met granaatappelpitten. 

Nou, als dit geen fantastisch Paasdiner is dan weet ik het ook niet meer! Geniet van de feestdagen, het eitjes zoeken en de tijd met vrienden en familie.