donderdag 4 september 2014

PITTIGE SEPTEMBER CRACKERS MET ZONNEBLOEMPITTEN



Het is september en dat betekent geen taart meer zonder dat er iets te vieren valt, want het gewone leven is weer begonnen en dat vraagt om een voedzaam ontbijt. Zoals een ontbijt met deze zelfgebakken crackers.


Vlozaad (psyllium husk)


Het begon allemaal met de opmerking: 'AH XL heeft nu ook superfood!' Ik zat al op de fiets, want dat moest ik natuurlijk zien en niet alleen omdat de AH XL drie kilometer dichterbij is dan de dichtstbijzijnde biologische winkel. En jawel hoor, daar stond het: verschillende soorten biologische noten, zaden, pitten, (gedroogde) vruchten, meel en olie. Het bleek zeer wijs dat ik mezelf een maximaal budget had opgelegd, anders hadden we de rest van de maand moeten overleven op dadels, bananenchips en 'biologisch geroosterde oergranen granola' (blijkbaar klinkt muesli niet biologisch of 'oer' genoeg...)

Links: pompoenpitten. Rechts: zonnebloempitten.

Heel bijzonder, want nog nergens eerder gezien én binnen mijn budget waren de rode en zwarte quinoa, dus die heb ik meegenomen. Maar natuurlijk heb ik wel even een mental picture gemaakt van het hazelnootmeel (taart voor als er wel wat te vieren is), amandelmeel (pannenkoeken, idem) en speltmeel (bananenbrood, wie weet als septemberlunch) :-)


Met de klok mee vanaf rechtsboven: venkelzaad, havermout, chiazaad en sesamzaad.

Alles voor deze crackers kun je dus inmiddels bij de AH XL krijgen, behalve het vlozaad. Daarvoor moet je naar (bijvoorbeeld) een Erica Kruiderij of je bestelt het online via gekruid.be. Eigenlijk is er dus geen reden meer om ze niet een keer te proberen :-)




Het recept komt van My New Roots en is geïnspireerd op het noten- en zadenbrood waar ik eerder al over schreef. Fijn dat ik nu wat met dat vlozaad kan, want in al mijn enthousiasme had ik een aardige voorraad ingeslagen, maar was ik na twee broden eigenlijk wel klaar met de zompige zadensubstantie. Het idee om die substantie te transformeren in knapperige crackers, daar was ik echter wel voor te porren!



In tegenstelling tot het brood, waar geen extra smaakmakers in zaten, behalve de noten en zaden zelf, hebben deze crackers twee verschillende smaken: rozemarijn&knoflook en anijs&zwarte peper. Dus geen mond meer vol met weeïge zaden, maar vol met knapperige, smaakvolle pitjes. Laat die R in de maand maar komen!




Recept Pittige september crackers:


Ingrediënten voor twee bakplaten crackers:
150 gr havermout
135 gr zonnebloempitten
90 gr (gebroken of heel) lijnzaad
50 gr pompoenpitten
40 gr sesamzaad
4 el vlozaad
2 el chiazaad
1,5 tl zeezout
1 el honing of ahornsiroop
350 ml water
3 el gesmolten kokosolie of geklaarde boter

Smaakmakers voor de ene helft van de crackers:
2 el vers gehakte of gedroogde rozemarijn
1 of 2 tl knoflookpoeder (afhankelijk van hoe pittig je ze wilt voor je ochtendmaal)

Smaakmakers voor de andere helft:
2 el anijs- of venkelzaad
1 of 2 tl gemalen zwarte peper (idem)

Je kunt de zaden, pitten en de smaakmakers allemaal vervangen door zaden, pitten en smaakmakers die jou lekkerder lijken, behalve het vlozaad. Het vlozaad zorgt namelijk voor de binding. Als je dat weghaalt, krijg je waarschijnlijk een zaden en pitten muesli. Of nee, 'granola' ;-)

1. Verwarm de oven op 175 graden.

2. Doe de havermout en alle zaden en pitten bij elkaar in een grote kom. Meng goed.

3. Meng de gesmolten kokosolie met het water en de honing. Voeg toe aan zadenmengsel en roer goed door, zodat het één geheel wordt. Wordt het 'deeg' onhandelbaar, voeg dan 1 of 2 el water toe.

4. Verdeel het deeg in tweeën en zet één deel aan de kant. Voeg de rozemarijn en het knoflookpoeder toe aan het deeg en roer goed door elkaar.

5. Leg het deeg op een vel bakpapier. Leg er een vel bakpapier bovenop en rol het deeg met een deegroller uit tot een groot vierkant van ongeveer een halve centimeter dik. Haal het bovenste vel bakpapier van het deeg. Leg het deeg (inclusief onderste vel bakpapier) op een bakplaat, kerf er met een mes langwerpige vormen in (of vierkanten of driehoeken, wat je wilt) en bak in ca. 20 min tot de randen goudbruin zijn.

6. Haal de crackers uit de oven, draai ze om en bak ze nog ca. 15-20 min (afhankelijk van je oven) tot ze droog zijn.

7. Laat de crackers helemaal afkoelen op een rooster en breek ze dan langs de door jou gekerfde randen (als dat nog niet vanzelf gebeurd is :-)

8. Herhaal stap 4 t/m 7 met het andere deel van het deeg, maar voeg nu bij stap 4 het anijszaad en de zwarte peper toe.

De crackers blijven in een luchtdicht blik drie weken goed. Dan is het alweer bijna oktober en wel weer tijd voor een ander ontbijt.

Gerelateerde posts: