woensdag 3 december 2014

POMPOENTAART


De aanvoer van verse groenten uit de tuin is inmiddels enigszins opgedroogd. De eerste vorst is geweest, de winterandijvie doet het minder goed dan verwacht en zelfs de wortelen zijn nu echt op. Dus was het deze week tijd om de diepvries eens open te doen. Naast een maandvoorraad ingevroren snij- en tuinbonen, stonden daar ook nog een paar bakjes pompoenpuree. En een paar plakjes bladerdeeg...



Ik kreeg zin in een hartige pompoentaart met bladerdeeg. Dus zo gezegd, zo gedaan. Als je zelf ook nog een paar porties pompoenpuree in de vriezer hebt, is dit recept een fluitje van een cent. Maar ook als je de puree eerst nog moet maken, is het de moeite waard. Vooral de goudgeeloranje kleur die de taart krijgt is fantastisch! Al is de kleur natuurlijk wel afhankelijk van welke soort pompoen je gebruikt. Zowel de flespompoen als de hokkaido, nu overdadig beschikbaar in de supermarkt en bij de groenteboer, zijn geschikt. Aan de slag!

Dit is de soort Turkse Muts. Ook geschikt, maar vanwege witte vruchtvlees, een minder goudgeel resultaat.


Recept Pompoentaart
Voor 2 zeer hongerige of 4 wat minder hongerige eters
15 min. bereidingstijd met pompoenpuree uit de diepvries
70 min. bereidingstijd als je de pompoenpuree eerst zelf nog moet maken
40-50 min. wachttijd

Ingrediënten:
Bladerdeeg
200 gr geitenkaas of feta
100 gr walnoten
400 ml pompoenpuree
4 eieren
peper en zout
(zonnebloem)olie
Als je nog wat slagroom of kookroom over hebt, kun je dat ook mooi gebruiken in het pompoenmengsel
Nodig: medium grote ovenschaal (quichevorm is te klein, een springvorm van 24cm zou wel kunnen)

1. Maak de pompoenpuree of ontdooi een portie pompoenpuree uit de diepvries.
    
In het geval dat je hem moet maken:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen doormidden, lepel de pitten eruit en leg met de schil naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Rooster de pompoen ca. 45-60 min in de voorverwarmde oven, afhankelijk van pompoengrootte en oven.
- Haal de pompoen uit de oven (laat de oven aan), schraap het vruchtvlees eruit en doe dat in de keukenmachine. Maal het vruchtvlees tot puree (dit kan ook met een staafmixer). Meet de hoeveelheid puree af die nodig hebt en vries de rest in.


2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat plakjes bladerdeeg ontdooien.

3. Vet een ovenschaal in met olie en bedek de binnenkant van de schaal met plakjes bladerdeeg.

4. Verkruimel de kaas en verdeel over de bodem van de schaal. Verdeel de walnoten over de kaas.

5. Klop de eieren los en meng die met de pompoenpuree. Breng op smaak met peper en zout (let wel: de kaas is ook al zout!). Giet pompoenmengsel in ovenschaal.

6. Zet ovenschaal in het midden van de oven en bak 40-50 min tot een satéprikker er droog uitkomt. Serveer met een groene salade.


Ziezo, perfect avondmaal nu het buiten stervenskoud is! En voor iedereen die ook probeert zijn energierekening ondanks de vorst zo laag mogelijk te houden: houd de oven open terwijl hij afkoelt. Dan stijgt de kamertemperatuur zo weer een paar graden. Jaja, niet alleen recepten, ook nog budgettair advies, het moet niet gekker worden.

Gerelateerde posts:
Wintergroenten
Kerstdiner
Gepofte rode bietensoep
Koken met Mme Zsazsa
My New Roots Experiment - Dag 3
My New Roots Experiment - Dag 1