dinsdag 17 februari 2015

SUIKERVRIJE APPELTAART MET CRANBERRY'S



Read this post & recipe in English @ Seasoning Stories.

Met alle zoetigheid rondom Valentijn zat ik niet te wachten op extra zoetigheid in een taart. En er waren vrienden op bezoek met wie we ook nog graag Ben&Jerry's, pannenkoeken en Bossche bollen wilden eten. Eén Bossche bol tijdens Carnaval is voor mij voldoende feestgedruis. En als je ongeveer het hele weekend Arkham Horror speelt, wil je geen suikerdip, want voor je het weet ben je 'lost in time and space'...



Een suikervrije appeltaart met cranberry's dus! Aangezien ik een kleine vorm gebruikte, werd het een taart met een hele berg appelstukjes die stond te blinken in het zonlicht, in afwachting van het bezoek. Reageerde de man des huizes in eerste instantie nog met 'Suikervrij en lactosevrij? Misschien ook smaakvrij?', na één hap was iedereen om: 'Nee, hier had niet óók nog suiker in gehoeven!' Mooi zo.



Ik heb het recept helemaal plantaardig gemaakt met geweekt chiazaad als bindmiddel, maar je kunt natuurlijk ook 1 ei gebruiken. Het recept vraagt om 1 el kaneel in de bodem en 1 el kaneel door de appels, maar dat vond ik wel een kaneel-overload. De volgende keer maar eens een halve eetlepel proberen, misschien in combinatie met wat gemberpoeder. Het enige jammere aan de taart is dat je de cranberry's moet verstoppen onder de appel. Die zou je er dus ook overheen kunnen strooien. Pas dan wel op dat ze niet aanbranden in de oven.



Recept Appeltaart met cranberries (plantaardig en suikervrij)
8-10 stukken
20 min bereidingstijd
45 min oventijd

Ingrediënten:
Voor het deeg:
125 gr volkorenbloem (ik gebruikte roggebloem)
60 gr havermout
100 ml gesmolten kokosolie (of 100 ml gesmolten boter)
125 gr honing
1 el chiazaad 10 minuten geweekt in 3 el water (of 1 ei)
1 el gemalen kaneel (of 1/2 el kaneel en een 1/2 el gemberpoeder)
snuf zout
Voor de 'vulling':
50 gr gedroogde cranberry's (meer mag ook!)
ca. 600 gr appels (je kunt verschillende soorten gebruiken, liever niet te zure varianten)
50 gr honing
1 el kaneel

1. Verwarm oven op 170 graden. Maak het deeg: mix alle deegingrediënten in een kom tot een gelijkmatig deeg. Vet taartvorm in of bekleed met bakpapier.

2. Verdeel deeg over taartbodem en -rand. Verdeel cranberry's over het deeg. Schil de appels, snijd ze in stukjes en meng in kom met honing en kaneel.Verdeel appels over de cranberry's.

3. Bak de taart in ca. 45 min gaar. Laat de taart afkoelen in de vorm. Serveer met een kop thee en een flinke toef slagroom (of een bolletje Ben&Jerry's Frozen Yoghurt Vanille Honing Griekse stijl :)

Gerelateerde posts:
Code cacao: Chocoladetaart
Aanwinsten van deze week: Cranberrytaart met peer
Verjaardagstaart: Stapeltaart van pompoen met kokosglazuur / Chocoladebanaantaart met walnoten
Sippe tijdschriften (of toch niet?): Worteltaart met romig glazuur