zondag 15 november 2015

KERSTLIKEUR #2
Get this recipe in English @ Seasoning Stories.

In de vorige blogpost had ik ze al aangekondigd: nog drie recepten voor Kerstlikeur. Deze likeuren hebben maximaal 4 weken nodig om te rijpen, dus als je nu begint ben je ruim voor Kerst klaar. De eerdere twee recepten en de geschiedenis van likeur LEES JE HIER

Cranberry-ginlikeur met tijm (aka Eilandbittertje)
Voor ca. 1 L
ca. 4 weken rijpen

Ingrediënten:
schil van 1 biologische citroen
375 gr verse cranberry's
3 takjes tijm
450 ml gin

450 ml water
425 gr suiker

weckpot van 1 L
fles van 1 liter of meerdere kleine flesjes

1. Schil de citroen. Snijd de cranberry's doormidden. Doe de citroenschil samen met de cranberry's, de tijm en de gin in de weckpot. Laat circa 3 weken trekken op een koele, donkere plek en schud de pot regelmatig. 

2. Doe het water met de suiker in een steelpan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en je een suikersiroop hebt. Laat de siroop helemaal afkoelen. 

3. Zeef de weckpot boven een grote kan. Proef. Voeg 1/4 van de suikersiroop toe en proef opnieuw. Ga zo door tot de likeur zoet genoeg is. Schenk de likeur in een grote fles of verschillende kleine flesjes. Laat de likeur nog een week rijpen, zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Als je de flesjes cadeau geeft met Kerst versier ze dan met zelfgemaakte labels en een takje verse tijm.

Brandewijn met bouquet garni (aka Fransoos)
Voor ca. 1 L
ca. 2 weken rijpen

Ingrediënten:
3 laurierblaadjes 
5 jeneverbessen
3 takjes tijm
4 takjes peterselie
600 ml brandewijn

350 ml water
250 gr suiker

1 weckpot van 3/4 L
fles van 1 L of meerdere kleine flesjes

1. Doe alle kruiden samen met de brandewijn in de weckpot. Laat circa 1 week trekken op een koele, donkere plek en schud de pot regelmatig.

2. Doe het water met de suiker in een steelpan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en je een suikersiroop hebt. Laat de siroop helemaal afkoelen. 

3. Zeef de weckpot boven een grote kan. Proef. Voeg 1/4 van de suikersiroop toe en proef opnieuw. Ga zo door tot de likeur zoet genoeg is. Schenk de likeur in een grote fles of verschillende kleine flesjes. Laat de likeur nog een week rijpen, zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Als je de flesjes cadeau geeft met Kerst versier ze dan met zelfgemaakte labels en een twee laurierblaadjes. 
Perenlikeur met steranijs
Voor ca. 700 ml
ca. 2 weken rijpen

Ingrediënten:

2 rijpe peren
3 steranijs
1 vanillestokje, in de lengte opengesneden
400 ml brandewijn

1 rijpe peer
250 ml water
225 gr suiker

1 weckpot van 1 L
fles van 1 L of meerdere kleine flesjes

1. Was en snijd de 2 peren in dikke plakken en doe ze samen met de steranijs, het vanillestokje en de brandewijn in de weckpot. Laat circa 1 week trekken op een koele, donkere plek en schud de pot regelmatig.

2. Snijd de laatste peer in stukken en verwijder het steeltje en de kern. Doe samen met het water en de suiker in een steelpan en breng aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en je een suikersiroop hebt. Laat de siroop helemaal afkoelen. 

3. Haal het vanillestokje en de steranijs uit de weckpot. Schenk de afgekoelde peer-suikersiroop in de weckpot. Laat twee dagen intrekken en schud elke dag de pot. Zeef de weckpot boven een grote kan en schenk de likeur in een grote fles of in verschillende kleine flesjes. Laat de likeur nog een week rijpen, zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Als je de flesjes cadeau geeft met Kerst versier ze dan met zelfgemaakte labels en een steranijs.Je merkt het al: het proces is elke keer ongeveer hetzelfde. Als je inmiddels de smaak te pakken hebt en inspiratie hebt voor eigen likeurrecepten, dan is de likeurwedstrijd van Seasons misschien wat voor jou! Je moet dan wel opschieten, want ze willen de likeur al op 1 dec proeven. Maar mocht je dat uiteindelijk toch niet redden is er geen man overboord: dan drink je het lekker zelf op. Proost!


Gerelateerde posts: