zaterdag 30 januari 2016

HOLLANDSE ERWTENSOEPGet this recipe in English @ Seasoning Stories.

Januari is bij uitstek de maand voor een warme kom Hollandse erwtensoep als avondmaal. Stevige, goed gevulde, betaalbare winterkost. Maak het liefst een dag van tevoren een hele pan vol. De smaak en textuur komen dan het beste tot hun recht en je kunt wat overblijft invriezen voor een koude dag in februari.
Erwtensoep is één van de bekendste winteravondmaaltijden die de Nederlandse eetcultuur rijk is. De in Nederland zo geliefde 'aardappels, vlees en groenten' worden samen in een grote pan gekookt tot 'snert' (snerten: iets heel erg gaar of kapot koken). Het is onduidelijk vanaf wanneer de Hollanders zichzelf na een middagje schaatsen thuis opwarmden met een kom erwtensoep. In het Nederlandse kookboek Een notabel boecxken van cokeryen uit 1514 staat wel een recept voor erwtensaus gemaakt van geroosterd brood, geweekt in erwtenpuree, dan gezeefd en op kleur (nee, niet op smaak) gebracht  met gember, kaneel en saffraan. Een voordeel aan erwtensoep is dat je er geen omkijken naar hebt: je doet alles in een pot of ketel en kunt het zo lang laten koken als je wilt, het wordt er alleen maar lekkerder op. En omdat het gemaakt wordt van lang houdbare producten (gedroogde erwten, gezouten vlees) was het bij uitstek een geschikt maal voor op de schepen van de VOC. Maar Nederland heeft natuurlijk niet het alleenrecht op erwtensoep. In Zweden en Finland is het bijvoorbeeld gebruikelijk om op donderdagavond snert te eten met pannenkoeken toe. Kijk, dat klinkt mij nou als muziek in de oren! 
Hollandse ertwensoep
6 pers.

Ingrediënten:
900 gr groene spliterwten
2 stukken runderschenkel
2 laurierblaadjes
2 L water
1 runderbouillonblokje
1 el zout
1 el vers gemalen zwarte peper
2 uien, gesnipperd
2 aardappelen in stukjes
2 winterpenen in plakjes
1 kleine knolselderij in blokjes
2 rookworsten in plakjes

1. Snijd alle groente. Doe spliterwten samen met schenkel, laurierblaadjes, water, bouillonblokje. zout en peper in een grote pan. Breng aan de kook en laat 30 min. met deksel op de pan op laag vuur koken.

2. Voeg alle gesneden groenten toe aan de soep en laat 30 min. met deksel op de pan op laag vuur koken. Roer af en toe.

3. Haal de schenkel uit de soep. Pureer met een staafmixer de helft van de soep (probeer vooral de erwten en de knolselderij te pureren), zodat je een mooie gebonden soep krijgt. Verwarm nog 10 min. goed door.

4. Roer de plakjes rookworst door de soep. Serveer met roggebrood met katenspek en/of kaas. En doe eens gek: serveer als toetje pannenkoeken!

Erwtensoep kun je prima drie dagen in de koelkast bewaren. Ingevroren blijft het op z'n minst drie maanden goed.

Bronvermelding:
Wilma de Rek & Bert Wagendorp, 'Der Nederlanden: Nederlandse taal, De; Snert', in: de Volkskrant, 23-10-2010.
Een notabel boecxken van cokerijen (Brussel 1514).