vrijdag 10 juli 2015

KONINKLIJKE DOPERWTENSOEP MET VERSE KRUIDEN



Get this recipe in English @SeasoningStories. 

Heerlijk, het Hollandse zomerweer waar ik mijn hart aan heb verpand is teruggekeerd: de wind laat de volle boomkruinen ruisen, de zon schijnt door de stapelwolken heen en zo nu en dan vallen er een paar druppels regen. Vaarwel tropische hitte, vaarwel slapeloze nachten, vaarwel gebrek aan eetlust! Ik weet niet hoe het komt, maar ik moet me er tijdens hittegolven altijd toe zetten om genoeg te eten. Eten is dan plotseling geen feest meer, maar het moeizaam naar binnen werken van noodzakelijke voedingsstoffen. Hebben meer van jullie daar last van? Soep is in dat geval een prima avondmaal. We aten deze doperwtensoep vorige week in de zinderende hitte en het gaf me echt een opkikker! De soep is zacht en romig, kruidig en pittig tegelijk. En nog gemakkelijk te maken ook. Wat wil een mens nog meer?



De doperwt komt uit een grote familie en is het neefje van onder andere de grote groene erwt, de kapucijnerwt, de grauwe erwt, de gele erwt, de rozijnerwt en de suikererwt (ook wel bekend als de sugar snap). Ingevroren doperwten zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Het verse doperwtenseizoen is kort: van mei tot en met juli. Dit is dus het moment om te genieten van deze voedzame groene bommetjes!







De doperwt kun je gerust een koninklijke groente noemen. Niet voor niets gebruikt de koningin in het wereldberoemde sprookje 'De Prinses op de Erwt' een erwt om te achterhalen of ze waarlijk met een prinses te maken heeft. Om te controleren of de aanstaande bruid van haar prinselijke zoon wel echt van koninklijk bloed is, legt de koningin een erwt op de bodem van het logeerbed van de prinses. Daar bovenop legt de koningin zo'n twintig dikke veren matrassen. De volgende ochtend klaagt de prinses steen en been, omdat ze bont en blauw is vanwege 'iets hards' dat in haar bed lag. De koningin is gerustgesteld: alleen een echte prinses met koninklijk tere huid, zou de erwt hebben gevoeld daar bovenop die twintig matrassen. De prins en de prinses stappen in het huwelijksbootje en serveren koninklijke doperwtensoep op hun bruiloftsfeest.





En dit recept is echt een feest! Een feest vol met variatiemogelijkheden. Ik had dit recept bijvoorbeeld 'Doperwtensoep met peterselie' kunnen noemen, maar de soep is net zo lekker met koriander, of met munt. Het is maar net wat je in de tuin hebt staan en waar je zin in hebt. Zo ook met de doperwten. Heb je misschien een iets minder koninklijke bui en heb je zin in paksoi, dan vervang je heel makkelijk de doperwten voor paksoi. En mocht je het buiten te warm vinden voor hete soep, dan is dit ook een prima gazpacho recept. Het is allemaal overheerlijk. Je kunt het basisrecept nog aanvullen met vlees, kaas of nog meer erwten (zie recept). Het enige dat je nodig hebt is een goede blender en twee grote pannen: eentje om in te koken en eentje om de gepureerde soep in op te vangen.


Recept Koninklijke doperwtensoep met verse kruiden
Genoeg voor 2 hongerige eters
20 min. bereidingstijd

Ingrediënten
2 el kokosolie of zonnebloemolie
4 tenen knoflook, geperst
2 uien, gesnipperd
1 tl zout
500 gr doperwten, verse of ingevroren (of paksoi)
40 gr verse peterselie (of koriander of munt)
1 L groentebouillon
sap en rasp van 1 citroen
een paar el goede olijfolie naar smaak
extra zout en zwarte peper naar smaak

Optioneel:
Voor de vleeseters: gegrilde reepjes kipfilet
Voor de vegetariërs: gegrilde halloumi op toast
Voor de veganisten: geroosterde kikkererwten met paprikapoeder

1. Pers de knoflook, snipper de ui en bereid eventueel je optionele ingrediënten voor.

2. Verhit in een grote soeppan de olie en bak de uien met het zout 5 tot 10 minuten tot ze bruin zijn. Voeg de knoflook toe en bak een paar minuten mee.

3. Voeg driekwart van de bouillon en de doperwten toe, breng aan de kook en zet dan het vuur uit. Roer de peterselie door de soep.

4. Doe de soep in de blender en pureer op hoge stand. Voeg naar wens meer groentebouillon toe als je de soep vloeibaarder wilt.

5. Hevel de soep over naar een andere pan en herhaal met de rest van de soep (dit gaat bij mij tenminste in etappes, want ik heb niet zo'n grote blender. Als je een megagrote blender hebt, kun je deze stap in één keer doen.)

6. Roer de citroenrasp, het citroensap en de olijfolie door de soep. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe.

Serveer de soep warm, lauw of koud met kipfilet, halloumi of kikkererwten. Serveer hem als lunch of hoofdgerecht voor 2-3 personen of als voorgerecht voor 4-6 personen. Koninklijk eten gewenst!

Gerelateerde posts: