dinsdag 3 november 2015

WARME HERFSTFRUIT SALADE MET HONINGRAAT + APPEL & PEER & CRANBERRY CRUMBLE



Het is buiten al dagen zo mistig dat alle mooie herfstkleuren je volledig ontgaan. Zo zonde! Daarom verzamelde ik al het herfstfruit dat ik kon vinden en maakte er een kleurrijke salade van. Ik weet niet hoe het komt, maar als het buiten kouder wordt sta ik meestal niet te springen om mijn tanden te zetten in een koude appel. Warm fruit uit de oven vind ik daarentegen een echte traktatie! Er blijken trouwens ook mensen te zijn die precies het tegenovergestelde hebben en geen warm fruit lusten. Voor die mensen is deze blogpost duidelijk niet bedoeld. Ik stel voor dat zij gewoon een koude appel in plakjes snijden. Na het maken van een ruime hoeveelheid salade, waren er nog steeds een paar appels, peren en verse cranberry's over. Perfect voor een herfstcrumble. Voor je het weet heb je een dessertbuffet met voor ieder wat wils! (Behalve dan dus voor die mensen die geen warm fruit lusten... *zucht*)




Een crumble lijkt op een cobbler, zoals de vijgenvariant die ik laatst maakte. Het verschil is dat een cobbler een deegbodem en een deegtopping heeft met ertussenin zoet fruit of hartige vulling, terwijl de crumble bestaat uit een laag vers fruit met daarop een zoet kruimeldeeg. De bekendste crumble is natuurlijk de 'apple crumble'. In Nederland zelfs zo populair dat er een taart van is gemaakt: de appelkruimeltaart. De Britse apple crumble is een gerecht dat de Britten bedachten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met weinig middelen iets lekkers en voedzaams op tafel zetten, was het devies. En of dat gelukt is! Sindsdien is de apple crumble niet meer weg te denken en is het ondanks zijn korte geschiedenis nu al een echt traditioneel Brits herfstgerecht, omdat er tijdens de herfst appels in overvloed zijn. Dat neemt niet weg dat je voor crumble eigenlijk alle soorten fruit kunt gebruiken die je lekker vindt. Mijn favoriet was altijd een appel-peren crumble, maar is sinds deze week een appel-peren-cranberry crumble! Het is een perfecte combinatie van zoet, zuur en krokant.




De herfstfruit salade is het lekkerst direct uit de oven. Het fruit is dan warm en de honing gekarameliseerd. Met een beetje fantasie is de salade een bospad met allemaal verschillende kleuren herfstblad, verlicht door een laagstaande middagzon. Je kunt de salade nog feestelijker maken met kokosvlokken en chocoladerasp. Pas dan wel op dat deze niet verbranden in de oven. Je kunt de salade eten wanneer je maar wilt: als ontbijt, als dessert of als tussendoortje. Na de salade ben je qua kleur weer helemaal opgeladen en kun je je met een gerust hart in de grijze mist wagen. De crumble vind ik warm ook het allerlekkerst. En ik neem aan dat ik niet hoef te zeggen dat 'ie heerlijk is met een bolletje ijs of (nog lekkerder, want dat is niet zo ijskoud) een lepel custard. Deze crumble was zo lekker dat we hem zelfs bij de koffie aten. Ik wil maar zeggen dat je echt op ieder moment van de dag crumble kunt eten. Echt. 



Recept Warme Herfstfruit Salade met Honingraat
4 pers

Ingrediƫnten
4 appels, gewassen, niet geschild, in stukjes
3 peren, idem dito
2 bananen, in plakjes
3 handjesvol druiven
1/2 tl gemberpoeder
1/4 tl kaneel
rasp en sap van 1 citroen
3 el granaatappelpitten 
3 dunne repen honingraat
Optioneel: pure chocoladerasp, kokosvlokken, hazelnoten of walnoten

1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een ovenschaal in met een beetje olie of boter.

2. Mix de appels, peren, bananen, druiven, de citroenrasp en de specerijen door elkaar.  Leg het fruit in de ovenschaal. Strooi er de granaatappelpitten over en pers de citroenen uit boven de schaal. Verdeel de repen honingraat erover. Zet 15-20 minuten in de oven of tot de honingraat is gekarameliseerd en het fruit warm is. Serveer direct. 


Recept Appel & Peer & Cranberry Crumble 
6 pers

Ingrediƫnten
4 appels, gewassen, geschild en in stukken
4 peren, idem dito
100-150 gr verse cranberry's
50 gr suiker
175 gr bloem
75 gr koude boter in blokjes


1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met een beetje olie of boter.

2. Mix de appels met de peren en let het fruit in de ovenschaal. Verdeel er de cranberry's over. 

3. Maak de crumble: mix het bloem met de suiker en knijp er de boter doorheen tot je een kruimeldeeg hebt. Verdeel het kruimeldeeg over het fruit. Bak de crumble in 30-40 minuten gaar en goudbruin. Serveer direct.