Get this recipe in English @ Seasoning Stories.
Mensen, het is zover: de 10.000ste bezoeker is afgelopen maand aangetikt. Een heuglijk moment waarvoor hier alle registers open zijn getrokken: ik heb weer eens gelei gemaakt! De reden dat ik bijna nooit gelei maak, is dat ik het zo jammer vind dat je bijna alles weg moet gooien. Maak je SLEEDOORNBESSENGELEI dan ligt je groene bak vol met sleedoornbessen (en dan heb ik het nog niet eens over hoe je keuken er na het zeven van al die bessen uitziet). Bij deze appelgelei was het precies hetzelfde verhaal: alle heerlijke ingrediënten, van fris tot kruidig, lagen na het zeven in de groene bak: iewig zunde...
Hoe dan ook: 10.000 bezoekers trokken mij over de streep en met de op handen zijnde feestdagen die minimaal op één dag gepaard gaan met een goede kaasplank, kun je die appelgelei er prima bij hebben. Het recept hoeft niet te rijpen en hoeft ook geen weken op een koele plek te staan voordat je ervan kan genieten en dat is ook wel eens fijn. Direct uit de pot, heuj! Naast een kaasplank is de gelei ook lekker bij pannenkoeken, American pancakes of wentelteefjes. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat 'ie niet opkomt.
Gelei is een jamsoort en één van de manieren waarop je fruit kunt conserveren. Naast gelei heb je nog compote, curd, konfijt, chutney en marmelade. Gelei wordt gemaakt van fruit, op smaak gebracht met suiker en/of kruiden en specerijen. Alle stukjes fruit en kruiden zeef je eruit, zodat een heldere gelei overblijft. Je kunt gelei zowel zoet, hartig of pittig maken, denk bijvoorbeeld aan vleesgelei of rode pepergelei. Goede gelei is doorzichtig en sprankelend en kun je in blokjes snijden, maar moet wel meegeven als je er tegenaan duwt - denk aan een goede gelatinepudding. Maar wat minder opgesteven gelei is eigenlijk net zo lekker, want die kun je goed uitsmeren over pannenkoeken en toast!
Voor 2 grote of 5 kleine potjes.
Ingrediënten:
1 kilo appels
2 kaneelstokjes
4 steranijs
15 kruidnagels
1 tl nootmuskaat
4 roze peperbessen
schil van 2 sinaasappels
8 blaadjes laurier
450 gr geleisuiker
100 ml appelciderazijn
1. Was de appels en snijd ze in stukken. Verwijder de schil en het klokhuis niet. Doe de appels met de kruiden, specerijen en sinaasappelschil in een grote pan. Als je twee grote potten gaat maken, houd dan 2 steranijs, 2 kruidnagels en 2 laurierblaadjes achter. Als je meer potjes gaat gebruiken kun je meer achterhouden, maar zorg er wel voor dat er dan voldoende kruiden in de pan zitten. Voeg het water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 1,5 uur trekken.
2. Zet een andere grote pan of kom klaar en hang daar een fijne zeef in. Leg eventueel een kaasdoek over de zeef. Schenk de inhoud van de pan door de zeef en laat minimaal 2 uur uitlekken (of de hele nacht). Ga de boel niet door de zeef duwen, want dan krijg je geen mooie heldere gelei.
3. Meet het vocht af, als het goed is heb je ongeveer 600 ml. Doe het vocht samen met de geleisuiker en de appelciderazijn in een pan. Breng aan de kook onder constant roeren. Laat 15 minuten koken tot de gelei begint te stollen.
4. Schenk de gelei in gesteriliseerde jampotjes en doe in ieder potje een steranijs, een laurierblad en een kruidnagel. Doe de deksels op de potjes, zet eventueel ondersteboven en laat afkoelen zodat de gelei helemaal kan stollen.
Op naar de 20.000 :-)!