Read this post & recipe in English @ Seasoning Stories.
Valentijn is een bijzonder geschikte dag om zoete broodjes te bakken, zoals deze Zeeuwse bolussen. Dus, heb je iemand op het oog deze Valentijn, bak wat zoete broodjes, peuzel ze samen op en wie weet waar het toe leidt. We weten allemaal dat de liefde van de man door de maag gaat.
Valentijn is een bijzonder geschikte dag om zoete broodjes te bakken, zoals deze Zeeuwse bolussen. Dus, heb je iemand op het oog deze Valentijn, bak wat zoete broodjes, peuzel ze samen op en wie weet waar het toe leidt. We weten allemaal dat de liefde van de man door de maag gaat.
De bolus is een van oorsprong Joods broodje dat door de diaspora over de hele wereld verspreid is. De naam en het recept hebben Spaanse en Portugese wortels. Bolus is het meervoud van bole, afgeleid van het Spaanse bollo dat 'fijn broodje' betekent. In de eerste helft van de 17e eeuw was er een levendige Portugees-joodse gemeenschap in Zeeland. Joodse bakkers introduceerden het recept van de bolus en dat wordt tot op de dag van vandaag geperfectioneerd door Zeeuwse bakkers. Het geheim van de malse bolus is het gebruik van stoomovens. Die kun je thuis natuurlijk niet gebruiken, maar je kunt ze wel nabootsen door een kommetje water in de oven te zetten. Wij zijn niet voor één gat te vangen! Sinds 1998 is er in maart in Zeeland 'de week van de bolus' waarin de Zeeuwse Kampioenschappen Bolusbakken worden gehouden. In 2015 en 2014 ging bakkerij Van Meijel uit Clinge er met de prijs vandoor. Misschien is dit jaar bakkerij Hirdes uit Krabbendijke eindelijk goed voor een eerste plaats?
Op zoek naar een goed recept voor Zeeuwse bolussen kwam ik terecht op het blog Klein Stukje Dan? Dit recept het ik gevolgd, al heb ik het wat versimpeld en heb ik gemberpoeder toegevoegd. Voor frisse bolussen kun je sinaasappelrasp toevoegen aan het deeg. Vanwege Valentijn heb ik de bolussen in hartvorm gebakken, maar de traditionele vorm van een bolus is een spiraal. Het zijn flinke knoeperds, dus je kunt er ook voor kiezen ze wat kleiner te maken. Zo heb je de rest van de week ook nog wat te snoepen.
Zeeuwse bolussen
ca. 11 grote of 22 kleine
Ingrediënten:
350 gr bloem
7 gr droge gist
flinke snuf zout
200 ml lauwwarme melk
40 gr ongezouten boter op kamertemperatuur en in kleine blokjes
1 ei
550 gr bruine basterdsuiker
1 tl kaneel
1 tl gemberpoeder
1. Meng in een grote kom de bloem met het zout en de gist. Maak een kuiltje en schenk daarin de melk en tik het ei erin. Voeg daarna de boter toe en kneed het deeg met een handmixer met deeghaken minimaal 15 minuten op de middelste stand. Het deeg is goed als je het uit elkaar kan trekken en er bijna doorheen kan kijken, zonder dat het breekt.
2. Zet een kommetje kokend water onderin je oven. Zet je beslagkom er 15 min. boven op een rooster.
3. Meng de suiker met kaneel en gemberpoeder op een groot, plat bord. Rol 11 of 22 reepjes van het deeg door de suiker. Als je er 11 maakt zullen ze ongeveer 20 cm zijn. Maak je er 22 dan zijn ze 10 cm. Zorg dat de rolletjes compleet bedekt zijn met de suiker. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
4. Zet een kommetje kokend water onderin je oven. Zet de bakplaat er 15 min. boven.
5. Rol de rolletjes nogmaals door de suiker en maak ze twee keer zo lang. Leg ze in de gewenste vorm op een nieuw vel bakpapier op de bakplaat. Dek af met een vochtige theedoek en laat 45 min. rijzen op een warme, tochtvrije plek (onder de verwarming was bij ons de beste plek).
6. Verwarm je oven op 250C. Zet een kommetje koud water onderin je oven (pas op dat je je niet brandt!) en bak de bolussen 6 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Leg ze op een rooster om af te koelen.
Bronvermelding:
Verhaal De bolus
Zeeuwse bolus