maandag 17 november 2014

Vlaams konijn met patattekes

Het gaat waarschijnlijk tegen alle blog-regels in om weer een recept met konijn te posten, maar het is nu eenmaal het wildseizoen en als je zoveel konijn eet als wij zijn alternatieve bereidingswijze geen overbodige luxe :-) En omdat het ook het koolseizoen is twee recepten met rode kool, want rode kool met konijn dat is me een genot!

Net als het vorige konijnrecept komt dit gerecht uit het repertoire van mijn pa. Je kunt er een heel konijn voor gebruiken, zoals ik in het recept doe, maar je kunt de hoeveelheden ook aanpassen aan jouw gezelschap. Wij aten het met aardappelpartjes uit de oven en een dot mayonaise. Ogen dicht en je waant je weer op vakantie in de Belgische Ardennen.Recept Vlaams konijn met patattekes
20 min bereidingstijd (als je eerst het konijn nog panklaar moet maken (zie hier hoe) reken dan op 40-60 min bereidingstijd)
Minimaal 4 uur wachttijd.

Ingrediënten:
1 panklaar konijn
100 gr basterdsuiker
100 gr appelstroop
flesje donker Vlaams (trappisten)bier (bijvoorbeeld Tripel Karmeliet)
1 gesnipperde ui
2 teentjes knoflook
zout en peper
2 of 3 aardappels per persoon
zonnebloemolie
boter

1. Zet klaar: je grootste afsluitbare braadpan met olie en boter op laag vuur. Zet klaar: een schaaltje met zout, een schaaltje met gemalen zwarte peper, een schaaltje met basterdsuiker en een schaaltje met appelstroop. Doe in elk schaaltje een lepel, behalve in die met de appelstroop. Leg klaar: grote snijplank en twee vorken om het vlees in de pan te keren.

2. Bestrooi de konijndelen met zout en peper. Smeer de konijndelen in met appelstroop (het makkelijkst is het om dit gewoon met je handen te doen, daarom geen lepeltje in dit schaaltje :-) en bestrooi ze tenslotte met basterdsuiker. Wees niet te zuinig met stoop/suiker.

3. Zet het vuur onder de braadpan hoog en bak de konijndelen rondom bruin. Voeg het bier toe via de rand van de pan en breng aan de kook. Voeg de ui en knoflook toe en doe het deksel op de pan. Zet het vuur laag.

4. Laat het konijn zo op laag vuur minimaal 4 uur stoven. Keer de stukken 1 of 2 keer. Controleer tijdens het keren of er nog voldoende vocht in de pan zit (als de pan goed is afgesloten, moet dit het geval zijn).

5. Als het konijn nog een uur moet stoven: verwarm de oven voor op 200 graden, schil de aardappels en snijd ze in partjes en wentel ze in een schaaltje zonnebloemolie. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ca. 30-40 min gaar en goudbruin. Serveer het konijn met de aardappels uit de oven en een dot mayonaise.


Dan de rode kool. Sinds een paar maanden is die weer mijn allerbeste vriend. Toen ik mijn nieuwe kookboek Plant Power doorbladerde en de rodekoolsalade tegenkwam waarvoor ik toevallig (bijna) alles in huis had, was de keuze snel gemaakt (de wortels uit de moestuin blijven maar komen!). De salade is lekker met gekookte aardappelen of quinoa. Reactie aan tafel: 'Wow, dit lijkt wel een salade uit een restaurant.' Je snapt dat het kookboek Plant Power sinds vandaag ook mijn beste vriend is :-) 

Recept Rodekoolsalade (niet-plantaardige variant op het recept uit Plant Power)
2 personen
30 min. bereidingstijd

Ingrediënten:
Kwart rodekool
3 wortels of 1 grote winterpeen
handje rozijnen
3 el walnoten
sap van halve citroen
1 el crème fraîche
1 el mosterd
1 tl appelazijn
zout
peper

Benodigdheden:
rasp of keukenmachine

1. Rasp de rode kool en de wortel, doe samen in een grote kom en mix.

2. Maak dressing: meng crème fraîche met mosterd, appelazijn, citroensap, zout en peper. Voeg dressing toe aan kom en meng met rode kool en wortel.

3. Garneer salade met rozijnen en walnoten. Serveer!

Aangezien mijn fototoestel is gecrasht, helaas dit keer geen foto's van de gerechten, want die zijn allemaal verdwenen in het luchtledige :-(Wil je graag rode kool bij het Vlaams konijn, dan raad ik aan om rode kool met appeltjes te maken:

Recept Rodekool met appeltjes
2 personen
15 min bereidingstijd
10-15 min kooktijd (gaar of beetgaar)

Ingrediënten:
Kwart rodekool
2 kleine appels
zout

1. Snijd rodekool in dunne reepjes. Schil de appels en snijd in partjes.

2. Doe de reepjes met een bodempje water en een snuf zout in een pan en breng water aan de kook. Voeg appelpartjes toe, doe deksel op de pan en laat 10-15 min op laag vuur smoren. Serveer met konijn of ander wild of pittige worstjes.

Gerelateerde posts:
Lamsboutschijven uit de oven
Een website, een logo en dus een konijn