maandag 2 februari 2015

WEENSE WINTERKOFFIEGet this recipe in English @SeasoningStories.

Na een week vorst, sneeuw, hagel en ijzel kon ik wel wat sterkers gebruiken dan de Chai latte van vorige week. Daarom bedacht ik dit weekend een kruidig koffierecept. Aangezien de meningen nogal verdeeld zijn over wat Weense koffie (of Wiener melange) nou eigenlijk is, ben ik zo vrij geweest mijn versie Weense winterkoffie te noemen. De winterkoffie bevat niet alleen specerijen, maar ook hennep proteïne poeder boordevol mineralen en ontstekingsremmende stoffen. Zo krijgt je lichaam net die oppepper die het nodig heeft om zich niet klein te laten krijgen door alle griepvirussen die op dit moment rondwaren.Maar wat is een Wiener melange? Een slappe cappuccino? Een chocoladekoffie? Cafe Sperl in Wenen serveert Wiener melange als een halve kop zwarte koffie met een halve kop romige melk en een toef melkschuim. En zij zullen toch wel weten waarover ze het hebben. Toch komt er in Nederland standaard koffie met cacaosmaak uit de automaat als je op de knop Wiener melange drukt. Dat is de invloed van grote koffiemerken als Nescafé en Movenpick: zij hebben de cacaosmaak toegevoegd aan de Wiener melange. Mijn versie heeft naast cacao ook kaneel en kardemom als smaakmakers. Ik zou zeggen: experimenteer een eind weg, niemand weet toch hoe het precies zit.Recept Weense winterkoffie
2 koppen
10 min. bereidingstijd

Ingrediënten:
2 kopjes dubbele espresso
1 tl cacaopoeder
1 tl hennep proteïne poeder
1/2 tl kardemom
1/2 tl kaneel
300 ml halfvolle melk
kokend water

1. Vul de glazen of mokken die je wilt gebruiken met kokend water en zet aan de kant. Meng de specerijen met de cacao en het hennep poeder. Zet twee kopjes dubbele espresso en verwarm terwijl de koffie loopt de melk op middelhoog vuur. Klop de melk zo hoog op als je kunt. Tip: klop uit je pols in plaats van uit je elleboog, scheelt een hoop energie. Ik had na 5 minuten een dikke laag schuim.

2. Giet de glazen leeg en verdeel het specerijenmengsel erover. Schenk er de melk in en twee lepels schuim. Schenk dan de koffie rustig door het schuim. Zo krijg je twee lagen in je glas (komt door de verschillen in soortelijk gewicht tussen melk en koffie). Als dit je niet uitmaakt, of als je de koffie in een ondoorzichtige mok maakt, kun je 'gewoon' eerst de koffie en daarna de melk erin schenken. Maak de koffie af met nog een paar lepels dik schuim en bestrooi met cacao of kaneel.

Roer de koffie voor het drinken goed door (anders houd je een slok specerijenmengsel over). De koffie is lekker met bijvoorbeeld een plak Bananenbrood, Kruidkoek of een Mini appeltaartje. Je kunt 'em nog spectaculairder maken met wat chilipoeder (1 mespunt tot een 1/2 tl).

Gerelateerde posts: