maandag 25 mei 2015

BIRCHER MUESLI TRIFLEBuiten wordt het langzaam warmer en dat betekent dat mijn ontbijt langzaam kouder wordt. Eet ik in de herfst en winter graag een dampende kom havermoutpap, in de lente neem ik liever iets minder warms, zoals deze Bircher muesli trifle. 
Maximilian Bircher-Benner (1867-1939) was een Zwitserse arts en voedingsdeskundige. In 1897 opende Bircher een sanatorium in Zurich waar hij zijn patiënten een dieet van fruit, noten en groenten voorschotelde - in tegenstelling tot het tot dan toe reguliere dieet van vlees en witbrood. Bircher was ervan overtuigd dat een gezonde levensstijl alleen in harmonie met de natuur kon worden bereikt. Een nastrevenswaardige filosofie, waarvan sommige aspecten makkelijker aan te leren zijn dan andere. Zo lijkt het me praktisch onmogelijk om wakker te zijn als het licht is en te slapen als het donker is, maar een beetje in de tuin werken en dagelijks een eindje wandelen is prima te doen. Net als Bircher muesli eten als ontbijt. Dus laten we de drempel niet nodeloos hoog maken en daar eens mee beginnen. Wie weet smaakt het zo goed, dat als morgen om 05:32 de zon opkomt, je uit je bed springt om je te goed te doen aan je ontbijt in plaats van je nog eens om te draaien. 

Een voordeel van dit ontbijt is dat de basis totaal geen moeite kost en dat je de laagjes van de trifle zo spectaculair kunt maken als je zelf wilt. Ondanks dat 'alles eigenlijk kan' is dat misschien niet directief genoeg voor in een recept, dus bij deze een voorzet met de aardbeiensaus die nog over was van de Pinksterpannenkoekjes. Maar je kunt elk seizoensfruit gebruiken dat je lekker vindt. In mei kun je bijvoorbeeld kiezen voor mango, aardbeien, rabarber, sinaasappel. In juni heb je de keus uit abrikozen, frambozen, kersen, nectarines, perziken, zwarte en rode bessen. Voor een echte Bircher muesli voeg je nog wat noten toe en klaar is kees. 
Recept Bircher muesli trifle
Voor 1 portie
5 min. bereidingstijd

Ingrediënten basis:
50-100 gr havermout of havervlokken (deze hebben meer bite)
water
1 el citroensap of appelazijn
2 el melk, kwark of yoghurt

Ingrediënten laagjes trifle:
Noten (hazelnoten, amandelen, walnoten, pecannoten), zaden (chia, hennep, sesam) en itten (pompoen, zonnebloem)
Vers fruit van het seizoen in stukjes (of de rode aardbeiensaus)

1. Week de havermout 1 avond van tevoren in een kom in ruim water met het citroensap. 

2. Spoel de havermout de volgende morgen goed af in een zeef onder stromend water. Meng de havermout met melk, kwark of yoghurt. 

3. Maak de Bircher muesli trifle in een glas: begin met een lepel havermout, maak dan een laag noten-zaden-pitten en daar bovenop een laag vers fruit, dan weer een lepel havermout, enzovoort. Maak het af met een laag fruit en bestrooi met wat chiazaad, kaneel, kokos, gember (afhankelijk van je gekozen fruit). 

Gerelateerde posts: