zondag 31 mei 2015

TOMATENSALSA UIT EIGEN TUINJe kunt je voorstellen dat de druk hoog was vandaag. De vers geoogste tomaatjes lagen te wachten in de keuken en ik kon maar niets geniaals bedenken. Tot het licht ging branden: zelf gekweekte groenten hebben helemaal niets geniaals nodig om lekker te smaken! Een beetje peper, zout en olijfolie en je hebt een heerlijke tomatensalsa. Als je dan ook nog goede extra virgin olijfolie in huis hebt en een teentje knoflook kun je aan de slag! 

Salsa betekent niets anders van saus in het Spaans en de term omvat in die taal alle soorten saus die je maar kunt bedenken. In de Angelsaksische landen is salsa synoniem komen te staan voor Mexicaanse (dip)saus, meestal op basis van groente of fruit en variërend van licht tot zeer pikant. Denk bijvoorbeeld aan avocadosalsa (guacamole), mangosalsa of paprikasalsa. Tomatensalsa kun je serveren bij tortilla's, taco's, burrito's, quesadilla's, nacho's en alle andere vormen van 'Mexicaanse mais deegwaar'. Maar je kunt er natuurlijk ook prima een Italiaanse bruschetta mee beleggen! Een bruschetta is een Italiaans voorgerecht van gegrild brood, ingesmeerd met olijfolie en knoflook. In de Oudheid werden in plaats van borden sneeën brood gebruikt om van te eten. Het grillen was vooral van praktische aard: op een geroosterde boterham bleef je eten beter liggen. Thuis kun je de bruschetta's natuurlijk gewoon op een bord leggen, maar ze blijven bij uitstek geschikt als picknickgerecht of als voorgerecht bij de barbecue! Je maakt ze van stevig oerbrood of van versgebakken stokbrood. Komend weekend worden er tropische temperaturen verwacht: een uitstekende mogelijkheid om deze bruschetta's met tomatensalsa uit eigen tuin eens uit te proberen.
Tomatensalsa uit eigen tuin 
Voor minimaal 6 bruschetta's
10 min. bereidingstijd

Ingrediënten:
1 trosje rijpe cherrytomaten uit eigen tuin (of 2 rijpe trostomaten)
1 teen knoflook, uitgeperst
ca. 3 el goede olijfolie
zout
zwarte peper
5 blaadjes verse basilicum uit eigen tuin

1. Snijd de tomaten in zo klein mogelijke blokjes en doe ze in een kom. Meng met knoflook, olijfolie, een snuf zout en vers gemalen zwarte peper. Snijd de basicilum fijn en roer er door. Laat een halfuur marineren in de koelkast.

2. Haal de salsa uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Serveer bij allerhande Mexicaanse gerechten of op deze bruschetta's:

Bruschetta's
6 stuks
5 min. bereidingstijd
15 min. oventijd

Ingrediënten:
1/2 versgebakken bruin stokbrood of 1/2 stevig oerbrood, in 6 plakken
1 teen knoflook, uitgeperst
ca. 5 el goede olijfolie

1. Verwarm de oven op 150 graden op grill stand. Leg de plakken (stok)brood op een rooster en grill in ca. 15 minuten goudbruin.

2. Meng in een kom de knoflook met de olijfolie. Wentel de gegrilde broodjes door de olijfolie. Beleg ze met de Tomatensalsa.

Gerelateerde posts: