maandag 15 juni 2015

SLA WRAPS MET ZWARTE OOGBONENSALADEAls je net als ik een moestuin(tje) hebt, dan is de kans groot dat je omkomt in grote, groene kroppen sla. Je kunt sla natuurlijk de klassieke bijrol geven, aangemaakt met aardbeien of tomaten, maar in dit gerecht speelt sla een belangrijke hoofdrol. Laatst schreef ik over mijn Tomatensalsa uit eigen tuin en hoe je met die salsa je wraps kunt versieren. Ik eet graag wraps, maar vind het jammer dat ze zo vullend zijn en dat je daardoor minder van de heerlijke inhoud kunt eten. Sla wraps zijn in dat geval een uitkomst! Ze zijn fris, knapperig en je kunt ze met elke vulling combineren die je maar wilt. Zoals zwarte oogbonensalade! Sinds een paar maanden koop ik alleen nog maar gedroogde bonen in bulkverpakking. Ik vind het een ontzettend fijn gezicht: al die glazen potten tot de nok toe gevuld met bonen in verschillende kleuren en maten. Het geeft een goed gevoel om de bonen te wassen, te weken en daarna te koken. Het maakt je bewuster van wat je eet, dan een blik opentrekken. En nadat ik vorige week een aflevering van Zembla zag over de hormoonverstorende stoffen in onder andere blikverpakkingen wist ik het zeker: alleen nog maar gedroogde bonen voor mij. Nog een ander, erg leuk voordeel aan het eten van gedroogde bonen: er gaat een wereld aan variëteit voor je open! Zwarte bonen, witte bonen, bruine bonen, kievitsbonen, mungbonen, adukibonen, reuze bonen, kidneybonen en dus zwarte oogbonen.Hoe kook je gedroogde bonen?
Heel simpel: bepaal hoeveel gekookte bonen je nodig hebt. Deel dat door de helft en weeg zoveel gedroogde bonen af. Was de bonen in een zeef en haal kapotte bonen eruit. Overgiet de bonen met warm water en een eetlepel citroensap of appelazijn. Laat de bonen minimaal 8 uur weken. Spoel de bonen goed af in een zeef onder stromend water. Kook de bonen in ruim water met 1 tl zout in circa 30-100 minuten gaar (afhankelijk van de soort boon, kooktijd staat altijd op de verpakking).De zwarte oogboon, misschien beter bekend als de black-eyed pea, is één van de oudste boonvariaties. De zwarte oogboon heeft een diepe, nootachtige smaak en zijn bijzondere zwarte oog geeft een simpel gerecht een feestelijk uiterlijk. Deze sla wraps met zwarte oogbonensalade flans je makkelijk in elkaar. Het enige dat je moet voorbereiden zijn de bonen zelf. Je kunt de porties eenvoudig vermenigvuldigen, dus het is ook geschikt voor grote gezelschappen. Als de zwarte oogbonensalade je net als ik doet verlangen naar méér zwarte oogbonensalade, dan kun je hem ook serveren als flink ontbijt op toast van oerbrood met gebakken champignons. Een prima start voor een dag die je in de moestuin doorbrengt.

Recept: Sla wraps met zwarte oogbonensalade 
2 personen

6 blaadjes sla (voor ieder 3 wraps, meer kan natuurlijk ook)
sap van 1 citroen
2 tl paprikapoeder
2 el olijfolie
vers gemalen zwarte peper
4 el pijnboompitten, geroosterd
200 gr gedroogde zwarte oogbonen (wordt gekookt ongeveer 400 gr)
1 tl zout
Serveer naar keuze met:
cherrytomaatjes
maiskorrels
geraspte kaas
verse peterselie

1. Een avond van tevoren: weeg de bonen af, was ze goed, sorteer de kapotte eruit en week ze in ruim warm water met een eetlepel citroensap.

2. Spoel de bonen af in een zeef onder stromend water en breng ze in ruim water met een tl zout aan de kook. Kook de oogbonen 60 minuten.

3. Maak terwijl de bonen koken de dressing: meng de olijfolie met het paprikapoeder, het citroensap en de vers gemalen zwarte peper. Zet aan de kant. Rooster de pijnboompitten zonder olie in een hete koekenpan, roer af en toe. Haal de pijnboompitten van het vuur als ze goudbruin kleuren en de keuken ruikt naar pijnboompit.

4. Was de slablaadjes. Spoel de bonen af als ze gaar zijn.

5. Maak de borden op: leg de slablaadjes met de bolle kant op de borden. Vul de slablaadjes met de bonensalade. Bestrooi met de geroosterde pijnboompitten. Serveer eventueel met cherrytomaatjes, maiskorrels, geraspte kaas en verse peterselie.

Gerelateerde posts: