maandag 7 september 2015

VAARWEL ZOMER ONTBIJTTAARTGet this recipe in English @SeasoningStories.

Vorige week vrijdag was het buiten nog donker toen mijn wekker ging. Vaarwel zomer! De herfst doet langzaam maar zeker zijn intrede en voor mij is dit de beste tijd van het jaar: de tropische temperaturen zijn verleden tijd, de wolkenpartijen zijn grandioos, de moestuin staat er puik bij zonder dat je ieder uur water hoeft te geven en je kunt weer sokken en een jas aan. De weersveranderingen vragen niet alleen om een andere garderobe, maar ook om een ander ontbijt. Sterrenregen Smoothies en Kersen Vanille Mousse volstaan niet meer. Niet alleen vanwege de temperatuur, maar ook omdat ik sinds kort voor mijn werk eerst nog een halfuur ga zwemmen. Tijd voor een nieuw ontbijt dat de herfst kan doorstaan! Omdat veel van jullie waarschijnlijk meer moeite hebben met het vaarwel zeggen van de zomer dan ik heb ik een heuse Ontbijttaart bedacht. Daarvoor wil je je bed wel uitkomen, zelfs als het buiten nog donker is!


Mijn Ontbijttaart is een simpele variant van de Engelse shortcake. In een Engelse shortcake wisselen laagjes cake en laagjes aardbeienjam elkaar af. Mijn Ontbijttaart heeft drie lagen: een laag cake, een laag hele aardbeien en dan weer een laag cake. Je kunt de Ontbijttaart nog versieren met vers fruit, kokosrasp, chocoladevlokken of hagelslag. Het fruit dat je in de taart gebruikt hoeft niet perse kersvers te zijn en je kunt ook ander fruit gebruiken dan aardbeien, bijvoorbeeld verschillende soorten bessen of frambozen. Omdat ik de taart heb gemaakt met hele aardbeien is de onderkant van de taart vochtiger dan de bovenkant. Een doodzonde volgens Paul Hollywood, maar ik vind de overgang van knapperige bovenkant, naar zacht fruit en smeuïge bodem heerlijk! Echt een ontbijttraktatie! 
Het oudste recept voor Engelse shortcake komt uit 1588. Shortcake wordt gemaakt van bloem, suiker, bakpoeder, zout, boter, melk en eieren en gecombineerd met verschillende soorten fruit, traditioneel met aardbeien. In de 19e eeuw is shortcake uitgegroeid tot een populair dessert dat je zowel in biscuitformaat als taartformaat kon bestellen. De Engelsen namen de shortcake mee naar Amerika en daar hielden de boeren shortcake feestjes met bergen gebakjes en aardbeien om de fruitoogst te vieren. Tot op de dag van vandaag wordt deze traditie in ere gehouden. Niet voor niets is het in de Verenigde Staten ieder jaar Strawberry Shortcake Day op 14 juni. Uiteindelijk hebben de Fransen zich er natuurlijk ook nog mee bemoeid en dat kun je in het geval van gebak alleen maar toejuichen. In 1910 vervingen de Fransen de traditionele bovenlaag van boter door stijfgeklopte slagroom.  Dus mocht je een feestontbijt willen maken, dan kun je nog een toefje slagroom toevoegen. 

Recept Vaarwel Zomer Ontbijttaart
8 porties

Ingrediënten
175 gr gesmolten kokosolie of zachte roomboter
2 eieren
2 el melk
75-175 gr suiker of honing (afhankelijk van hoe zoet je je ontbijt wilt) 
rasp van 1 citroen
1 tl vanille-extract of merg van 1 vanillestokje
500 gr aardbeien of ander zomerfruit + nog meer om mee te versieren
125 gr speltmeel of 125 gr havermout gepulst tot meel in de keukenmachine
125 gr zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
snuf zout

1. Mix met een handmixer in een grote kom de kokosolie met de eieren, de suiker, de melk, de citroenrasp en de vanille totdat de boel gaat schuimen en toeneemt in omvang. Zie je geen verschil, houd dan in ieder geval 7 minuten vol, het resultaat is je dankbaar! 

2. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm met bakpapier.

3. Mix in een kom het speltmeel met het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder en het zout. Spatel de meel-mix door de ei-mix. 

4. Bedek de bodem van de bakvorm met de helft van het deeg. Verdeel het fruit over het deeg en bedek het fruit met de rest van het deeg. 

5. Bak ca. 50 min. in de oven. De satéprikker truc werkt bij deze taart minder goed, vanwege het vocht van het fruit. Laat de taart goed afkoelen in de vorm. Versier de taart met nog meer fruit, kokosrasp, hagelslag of chocovlokken. 

Serveer met een kopje thee aan de ontbijttafel. Als dessert doet de taart het overigens ook prima!