Na alle zonovergoten dagen die we al gehad hebben begin maart vond ik het de afgelopen week bikkelen met maar 7 graden, mist en regen. Onder het mom van 'als de lente niet naar ons komt, dan moeten wij de lente zelf maar in huis halen', besloot ik vanmorgen een luxueuze zoete sponge cake met rood seizoensfruit te bakken. Voor de verandering ben ik eens helemaal los gegaan met room, chocolade en eieren. Ik vond het heerlijk en de dames van de eetclub ook.
Een sponge cake is een taart van biscuitdeeg, gemaakt met suiker, eieren en bloem. Je klopt de suiker en eieren in tien minuten op tot ze zijn vertienvoudigd en klopt dan de bloem er door. Zo krijg je met minimale moeite een heerlijk luchtige, hoge cake. De Britten noemen deze cake de Victorian sponge. Koningin Victoria at elke middag een stuk sponge cake bij haar kopje thee. Dat kan als je koningin bent. Dat is zelfs heel normaal als je koningin bent. En na zelf een stuk gegeten te hebben, kan ik haar alleen maar groot gelijk geven!
Dit recept past niet alleen goed bij de lente vanwege het seizoensfruit en de zoete room. Van oudsher hoort de gistloze sponge cake bij het Joodse Pesach, dat samenvalt met het christelijke Paasfeest. De Joden vieren tijdens de Pesach de uittocht uit Egypte en de verlossing van slavernij. Ze ontvluchtten Egypte in het holst van de nacht en hadden daarom geen tijd om brood te bakken met gist dat uren moest rijzen. Daarom bakten ze platte broden, matses. De sponge cake wordt tijdens Pesach daarom met matsemeel gemaakt.
Met de basis van dit recept (de twee lagen biscuitdeeg) kun je eindeloos variëren. Je kunt er een klassieke Victoriaanse sponge cake van maken door de onderste laag te bestrijken met frambozen- of aardbeienjam, dan de bovenste laag cake erop te leggen en die te bestrooien met poedersuiker. Je kunt de cakes bestrijken met opgeklopte room in combinatie met gesmolten chocolade en wortel- of bietensap voor een mooi kleurtje en de taart zo extravagant versieren als je wilt. Voor een Paastaart zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor slagroom met witte chocolade, gekleurd met geweekte saffraan. Zo krijg je een gele taart die je kunt versieren met suikerhartjes, eetbare parels of glittersuiker (jááá glittersuiker!).
Recept Victoriaanse cake met witte chocolademousse, aardbeien en frambozen
8-10 flinke stukken
ca. 30 min bereidingstijd
15-25 min. oventijd (afhankelijk van je oven)
minimaal 3 uur wachttijd
Ingrediënten
6 eieren
150 gr kristalsuiker
100 gr bloem
snuf zeezout
400 ml slagroom
250 gram witte chocolade in stukjes
150 gr aardbeien, doormidden
150 gr frambozen
poedersuiker om te bestrooien
Benodigdheden:
2 springvormen van Ø 23cm
1. Breng de slagroom in een steelpan met dikke bodem aan de kook. Giet de helft ervan over de chocolade in een kom en laat 1 minuut staan. Roer tot de chocolade is gesmolten. Giet de resterende room erbij en roer alles glad. Laat afkoelen en zet dan afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast.
2. Verwarm de oven op 200 graden. Bekleed twee bakvormen met bakpapier. Meng de bloem met het zout. Doe de eieren en de suiker in een grote (!) kom en klop ze met een elektrische mixer in 8-10 minuten tot het mengsel vrijwel wit en heel luchtig is. Vouw de bloem in twee porties luchtig door het schuimige ei. Verdeel het beslag over de twee vormen en zet ze paar keer stevig op het aanrecht neer om luchtbellen te doen verdwijnen. Bak de 15-25 minuten tot ze lichtbruin zijn en veerkrachtig aanvoelen als je erop drukt. Passen ze niet naast elkaar in de oven, dan moet de cake op de onderste bakplaat iets langer in de oven. Haal de cakes uit de oven en ga met een mes rondom de cakes om ze los te maken van de vorm. Laat ze afkoelen. Het gebak kan iets inzakken, is geen probleem.
3. Klop de chocolademousse met een elektrische mixer tot zachte pieken (niet doormixen tot boter). Leg één van de cakes op een serveerschaal (gebruik hier eventueel een paletmes voor, de cake is kwetsbaar) en bestrijk een derde van de mousse over de cake. Leg de tweede cake erop en bestrijk deze ook met een derde van de mousse. Gebruik de rest van de mousse om de taart rondom te bestrijken. Zet de taart enkele uren in de koelkast, zodat de vulling kan opstijven. Als je de taart 's avonds in de koelkast zet om 's nachts op te stijven, dek hem dan af met plastic folie.
4. Leg voor het serveren de aardbeien en frambozen op de taart en bestuif met poedersuiker. De taart is licht gekoeld het lekkerst, maar het fruit smaakt beter op kamertemperatuur. Dus als je hem bakt om elke dag een stuk te eten, kun je het fruit het beste buiten de koelkast bewaren en dat erbij geven als je hem serveert.
Laat die regen maar komen. Wij laten de kou met koninklijke nonchalance van ons af glijden terwijl we nog eens een flink stuk cake afsnijden voor bij de thee. Zoals je ziet, voelt de zon zich direct uitgedaagd om zich dan toch maar eens te laten zien :-)
Bitterkoekjescake met sinaasappellikeur
Kruidkoek met honingraat
Clementinetaart
Halloweencake
Pollepel in de Keuken serveert Amandeldadelcake
Bananenbrood
Cranberry Cheesecake
Hemelvaartcake