maandag 3 augustus 2015

VERFRISSENDE FRANSE LAVENDEL LIMONADE


Het allerleukste van op reis zijn vind ik het ontdekken van nieuwe smaken, nieuwe ingrediënten, nieuwe gerechten! Dit jaar waren we een week in de regio Calvados, ja daar waar de echte Calvados vandaan komt! Dat betekent appelboomgaarden zover het oog reikt en in elk dorpje een Ferme des Pommes et des Cider. De meeste boerderijen houden daarnaast ook bijen die zich tegoed doen aan de appelbloesem en heerlijke appelbloesemhoning maken. Het was een genot om omringd te zijn door zoveel ambachtelijkheid, zoveel aandacht voor de lokale eetcultuur. Het is gemakkelijk om het Franse protectionisme te ridiculiseren ('stelletje chauvinisten') maar ik merkte dat het eten van lokale producten zorgt voor verbondenheid met de regio. Het geeft veel voldoening om een fles cider open te trekken en te weten dat je met ieder verrukkelijk glas de lokale appelboer steunt.





Er is al veel geschreven over de Franse keuken. De onvolprezen Julia Child gaf al eens de drie geheimen van de Franse keuken: beurre, beurre et beurre. En inderdaad, boter is een cruciale smaakmaker en speelt een belangrijke rol in de lokale economie. Zo waren we te gast bij een karamelfabriek in Isigny-sur-Mer. We konden toekijken hoe lokale boter, suiker en melk werden omgetoverd tot harde en zachte karamel snoepjes. Karamel ken je waarschijnlijk als een opgewarmde combinatie van water en suiker. Maar in de karamelfabriek van Isigny-sur-Mer zijn het juist de melk en de boter die de bijzondere smaak toevoegen en gezorgd hebben voor de wereldwijde bekendheid. De melk en de boter (en zelfs de suiker) zijn uitsluitend lokaal geproduceerd en hebben daardoor het keurmerk AOP Isigny. Het verhaal gaat dat er door de beurskrach van 1929 een groot melkoverschot was op het Franse platteland rondom Isigny-sur-Mer. De boeren wisten niet wat ze met al die melk aanmoesten. De lokale kok en foodie avant-la-lettre Ernest Fleutot besloot de melk te verwerken in een uniek karamelrecept. Dat recept is geperfectioneerd en kennen we op dit moment als fudge: zachte, zoete karamelbonbons.




Get this recipe in English @SeasoningStories.

Als ik zelf één geur mag kiezen die mij in gedachten direct weer terugbrengt naar het Normandische platteland dan is het de geur van lavendel. In de zomer bloeit de Franse lavendel overal uitbundig: in de medicinale kruidentuin van het Chateau van Caen, in de moestuin bij het geboortekasteel van Willem de Veroveraar in Falaise, op de rotondes midden in het historische centrum van Bayeux en natuurlijk in de tuin van het huisje in La Chapelle-sur-Dun. Dikke bossen paarse bloemen wuivend in de wind of buigend onder de regen. Want wisselvallig weer daar staat Normandië ook om bekend! Dit jaar hadden we drie seizoenen in twee weken: zomerse hitte, frisse lentebuien en een zware herfststorm. Drie seizoenen of niet, de lavendel bleef stug geuren en elke dag gonsde het van de hommels en bijen.





Niet zo verwonderlijk, want de geschiedenis van lavendel gaat ver terug. In de Oudheid werd lavendel beschouwd als een zeer waardevol, heilig kruid. Zo komt Lavendel (toen 'nardus' genoemd, naar de Syrische stad Naarda) al voor in het Hooglied van koning Salomo. Het Hooglied is een lofzang op de liefde en staat vol met allegorieën. In Hooglied 4:12 zingt de bruidegom voor zijn bruid:
'Bruid, een besloten hof ben jij, een gesloten tuin, een verzegelde bron. Aan jou ontspruit een boomgaard vol granaatappels, met een overvloed aan vruchten, hennabloemen, nardusplanten, nardus en saffraan, kalmoes en kaneel, wierrookbomen, allerlei soorten, mirre, aloë, balsems, allerfijnst. Je bent een bron omringd door tuinen, een put met helder water, een bergbeek van de Libanon.' 
Misschien vind je een vergelijking met een put met helder water tegenwoordig niet zo flatterend, maar geef toe, vergeleken worden met een boomgaard waar het heerlijk ruikt naar lavendel, saffraan en mirre is erg romantisch en anders op z'n minst erg origineel. De Latijnse naam lavandarius (van het werkwoord lavare, dat wassen betekent) heeft Linnaeus geïnspireerd tot de soortnaam Lavandula met verschillende cultivars zoals hidcote, latifolia, stoechas en de bekendste angustifolia.




Nou, genoeg informatie, we willen Franse lavendel limonade drinken! Deze limonade heeft een uitgesproken, verfrissende smaak en is daardoor uitermate geschikt voor warme zomerdagen. Je kunt de smaak gemakkelijk aanpassen door met de hoeveelheden te spelen. Wil je graag een duidelijke lavendelsmaak, dan kun je wat meer takjes lavendel gebruiken of ze wat langer laten weken. Wil je graag een extra frisse limonade, dan voeg je wat meer citroensap toe. Het allerleukste aan deze limonade is de roze kleur die je zelf maakt door het citroensap toe te voegen aan het lavendelwater. Alleen daarom al is het de moeite waard om deze limonade te maken. De frisse smaak krijg je er dan op de koop toe!




Verfrissende Franse Lavendel Limonade

Ingrediënten:
500 ml kokend water
500 ml koud water
ca. 15 verse takjes lavendel (let op: géén potpourri lavendel!)
sap van 5-7 citroenen
paar eetlepels Franse appelbloesemhoning (Nederlandse bloemenhoning kan natuurlijk ook)
Optioneel:
schijfjes citroen
ijsblokjes

1. Week de takjes lavendel en los de eetlepels honing op in het kokende water. Hoe langer je de lavendel laat weken, hoe meer lavendelsmaak je krijgt. Laat 30-60 min. weken voor een lichte lavendelhint of een hele morgen of middag voor een duidelijkere lavendelsmaak.

2. Pers de citroenen uit. Zeef het lavendelwater, zodat alle bloemen en takjes achterblijven in je zeef.

3. En nu het leukste: giet het citroensap bij het lavendelwater. Doe dit in een glazen of doorzichtige plastic kan, zodat je de geniale kleurwisseling kunt zien. Proef. Leng de limonade aan met koud water. Proef weer. Voeg eventueel nog citroensap, honing of water toe. Zet minimaal een half uur in de koelkast.

Serveer de limonade gekoeld en eventueel met een paar ijsblokjes of schijfjes citroen en waan je zelf op het Franse platteland met zoemende hommels en bijen op de achtergrond.

Gerelateerde posts:
Sterrenregen Smoothies
Zoete Zomerjuweeltjes: Frambozen op Brandewijn
Coole Citroengranita
Weense Winterkoffie
Chai Latte
Boerenmeisjes en Vanillevijgen